Nebeski ples derviša na daskama Dvorane Park

Nebeski ples derviša na daskama Dvorane Park

1
Podijeli

Semazen grupa Derviša Kulturnog centra “Karabaš Veli” iz Burse, u saradnji sa Turskim kulturnim centrom “Yunus Emre” iz Podgorice, u četvrtak, 29. juna u Dvorani Park izvešće “Ples derviša” ili “nebeski ples”. Gledaoci će moći besplatno da pogledaju nesvakidašnju predstavu.

Biće to simbolično mistično putovanje, uz ples, muziku, slušanje i duhovno iskustvo. Plesa derviša je jedinstven spoj religije i filozofije, drevne umjetnosti pokreta i muzike. Ples se veže za ime Dželaledina Mevlane Rumija, velikog mislioca Islama.

Picerija i restoran

Dželaludin Rumi (Mevlana) je bio veliki mistički pjesnik na persijskom jeziku i religijski filozof koji je pisao o jedinstvu prirode i savršenom čovjeku. Najpoznatija njegova djela su Mesnevija i Divan-i Šems, a red mevlevija je zvanično ustanovio njegov sin Sultan Veled.

Ime Rumi dobio je zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, a Mevlana na perzijskom znači “naš vodič” ili “naš gospodar”.

Rumi je inspirisao stvaranje nezavisnog sufijskog bratstva mevlevija, nazvanih prema počasnoj tituli koju su učenici dodjeljivali svom učitelju (mevlana − naš učitelj). Ovaj red je postao poznat u Evropi kao “vrteći derviši” prema važnoj ulozi ritualnog plesa u obaveznom sedmičnom obredu nazvanom Sema.
Sema, (Mevlevijsko osluškivanje) ili pokretanje uz slušanje muzičkih melodija, je spoj religije i filozofije, drevne umjetnosti pokreta i muzike. Sema je jedno duhovno putovanje, molitva, bogosluženje, simbolizuje stvaranje svijeta, vaskršenje u ljudskom domenu, pokretanje u ime ljubavi prema velikom Stvoritelju i spoznaju ropstva i usmjerenost na putu prema “İnsan- ı Kâmil”(Savršenom čovjeku).

Čovjek, napuštajući ego i sve misli o materijalnom, uzdiže se duhovnom ljubavlju do istine, pravde i kao zreo čovjek pretvara se u roba koji je u službi svih stvorenja. Izvođenja Seme propraćeno je zvukom neja, kuduma, rebaba i sličnih muzičkih instrumenata. Osoba iz ove grupe, koja uz pratnju muzike izvodi Semu, naziva se Semazen. Svaki pokret Semaha ima svoje značenje koje kada se sluša uz zvuke nej insturmenta daje spokoj.

Ruke Semazena koji započinje Semu su raširene, desna šaka je okrenuta ka nebu, kao za molitvu, a lijeva šaka je okrenuta ka zemlji. Ovo simboliše prenošenje dobročinstva narodu od Boga. Semazen se okreće sa desne na lijevu stranu i na taj način zahvata ljubavlju sva stvorenja. Sema ritual se sastoji iz sedam djelova i svaki dio ima svoje značenje.

Početak predstave zakazan je za 21h, a besplatne ulaznice mogu se podići na blagajni Dvorane Park u terminu od 9 do 12 časova.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code