Nedjeljna šetnja Bjelskim Kruševicima

Nedjeljna šetnja Bjelskim Kruševicima

1520
3
Podijeli

Bjelske KruševiceEdukativnom šetnjom nazvanom “Zanimljivosti Bjelskih Kruševica” biće nastavljen u nedjelju program Agencije za razvoj i zaštitu Orjena „Podigni glavu, otkrij Orjen”. Organizator rekreativnog zabavnog, a ujedno i edukativnog programa je NVO Ekološko drušvo Boke.
Početak četvoročasovne ture najavljen je za 10 h, a okupljanje, odnosno početak i kraj ture predviđeni su na parking mjestu kod trajekta u Kamenarima.

Pogled na Verige i TivatBjelske Kruševice su selo smješteno u zaleđu Bijele, na padini brda čiji brid dijeli hercegnovski – južni, od kotorskog – sjevernog dijela. Selo se nalazi u gornjem mediteranskom pojasu, tako da su ovdje i dalje prisutne sve odlike Mediterana: od maslina, preko šipka, pa sve do tipične kamene ruralne arhitekture.

Picerija i restoran

Sisto_V_PapaBjelske Kruševice su, kao mjesto dugog istorijskog trajanja, bogate i ostacima prošlosti. Pojedini nazivi, kao Karos voda, upućuju na grčko porijeklo, a praistorijsko grobište Gomila od Hrasne, potvrđuje višemilenijumsku nastanjenost ovog kraja.
Tu su i legende vezane za Bjelske Kruševice (lokalitet sa „stopama cara Dušana“), ali i istorijske činjenice o jedinom papi iz Boke Kotorske, papi “peretiju”, porijeklom upravo iz Bjelskih Kruševica.
Bjelske krusevice 01U zanimljivosti svakako treba uvrstiti Đuriće kroz koje se prolazi na putu do Kruševica, poznate su po majdanu crvenog, ukrasnog kamena. Gromada đuričkog kamena navodno se nalazi u Njujorku, pred zgradom Ujedinjenih Nacija. Kad uz sve dodamo i crkvu Sv. Tekle, zanimljive kamene mostiće i široke vizure ka Bijeloj i Tivatskom zalivu, jasno je da Bjelske Kruševice imaju značajan potencijal da izrastu u atraktivnu destinaciju aktivnog turizma.
Svi koji žele da učestvuju, više informacija mogu dobiti na telefon 069 342 370.

3 Komentari

 1. Bilo bi veoma dobro da g-din Blago Pavlović napiše momografiju o Bijelskim Kruševicama. Imalo bi tu mnogo toga da se napiše. Bijelske Kruševice su “bogato” istorijsko mjesto.
  0  0
 2. Koliko znam crvenim kamenom iz Djurica je oblozeno postolje statue Mir Antuna Augustincica kojeg je Jugoslavija poklonila UNu 1954.i dana danas se nalazi ispred palate na East riveru.Ispravite me ako grijesim
  0  0
 3. Pa samo da neko ima viziju i da iskoristi to porijeklo pape u vjerski turizam!? Neka zicara da se napravi od Bijele do Krusevica. Siguran sam da bi i Vatikan podrzao ideju. Ma ne znamo mi nista, sreca pa imamo ovu ljepotu na sve strane inace bi krepavali od gladi sto se tice znanja.
  0  0

Ostavite komentar

*

code