NEIZVJESNA SUDBINA PARKA “BOKA“ – NASLJEDNICI SKORO DOBILI SPOR

NEIZVJESNA SUDBINA PARKA “BOKA“ – NASLJEDNICI SKORO DOBILI SPOR

240
0
Podijeli

Pravni nasljednici, beogradski biznismeni Vladeta Savčić i Nikola Stanković, još vode spor oko vraćanja vlasništva nad parkom “Boka”, sa dva pripadajuća objekta u centru Herceg Novog.

Park je sada u vlasništvu “Vektra Boke ” u stečaju, ali o njemu brine Opština, jer to godinama nije bila u stanju “Vektra Boka”.
Sudski proces započeo je 2007.godine i potrajaće najvjerovatnije još dvije godine, pojašnjava za Radio Jadran, advokat koji zastupa nasljednike, Vuko Šimrak.
– Oni traže da im se park sa tim pripadajućim objektima vrati, tj. da im se vrati zemljište koje nije privedeno namjeni, iako tamo ima neko dječije igralište. Žele da ga prodaju, ne bi li se taj prostor iskoristio za hotel i ono za što je nekada davno postojala ideja. Na površini od 2.200 m2 bi trebalo da se izgradi ponovo hotel, jer je to površina koju je ranije zauzimao stari hotel „Boka”. Naravno, mnogo savremeniji, moderniji, sa svim pratećim sadržajima koji jedan hotel visoke kategorizacije treba da ima, kaže Šimrak.
Park je sada pod „ingerencijom” lokalne samouprave, koja je u sređivanje parka i zelenila, betoniranje staza, čišćenja fontane i postavljanje parkovskog mobilijara za djecu, uložila preko 3 hiljade eura pred početak sezone. Kako je na proslavi Dana državnosti Crne Gore, koji je svečanim koncertom obilježen u ovom parku, kazao načelnik službe za zajedničke poslove i informacione sisteme opštine Herceg Novi, Siniša Ćurčija, nijesu mogli više čekati da ovaj spor dobije epilog, jer je park devastiran i bilo mu je neophodno sređivanje.
Ipak, „pretenzije” na park ima i Opština Herceg Novi, koja ne učestvuje u sudskom postupku, jer nije riječ o javnoj površini, pojašnjava dalje Šimrak, navodeći da su u lokalnoj samoupravi izrazili želju da „(ot)kupe” park:
– Mišljenja sam da to ne bi bilo dobro rješenje, jer bivši vlasnici imaju ideju kako da taj prostor valorizuju, da on opet bude epicentar svega u gradu, kako je bilo nekada. Ukoliko to uzme Opština, mislim da bi sve ostalo kako je sada, kaže Šimrak.
U Opštini još nemaju konačan stav šta i kako u slučaju da pravni nasljednici dobiju spor. Naravno, da bi bilo najbolje da se na mjestu stare “Boke” izgradi opet hotel. Ali, hoće li onda Herceg Novi izgubiti gradski park? Osim toga, nasljednici namjeravaju da zemljište i objekte prodaju vjerovatno u višemilionskom iznosu, a Opština za to vjerovatno nema para.
U svakom slučaju sudbina parka “Boka”, sa nekada preko 200 različitih biljnih vrsta, kao i mogućnost gradnje novog hotela prilično su neizvjesni.

Picerija i restoran

KAKO SU SAVČIĆ I STANKOVIĆ KUPILI, IZGUBILI, PA OPET TRAŽE IMOVINU U HERCEG NOVOM

Vladeta Savčić je tridesetih godina prošlog vijeka planirao i pregovarao sa nekim biznismenom o plasiranju kapitala u Monte Karlo. Međutim, kako je došlo do neslaganja među partnerima, Savčić je odustao od pregovora uz konstataciju da je našao ljepše mjesto od Monte Karla gdje će uložiti kapital, a to je Herceg Novi.
Savčić je sa poslovnim prijateljem inženjerom Nikolom Stankovićem kupio bivši park hotela “Boka” sa dva pripadajuća objekta u centru Herceg Novog, a sa Stankovićem je bio i vlasnik hotela “Jadran”.
Savčiću je poslije Drugog svjetskog rata konfiskovana sva imovina, a on se sa suprugom Bosiljkom iselio u Južnoafričku uniju. Tadašnje jugoslovenske vlasti su Savčiću 1950. godine uputile poziv da se vrati u zemlju i upravlja nekom od fabrika, koje su prije Drugog svjetskog rata bile u njegovom vlasništvu, što je on odbio.
Odlukom Višeg suda u Beogradu 2008. godine utvrđena je ništavnost konfiskacije imovine Savčića, pa time i sve njene pravne posljedice. S obzirom na međunarodni ugovor između Srbije i Crne Gore o međusobnom priznavanju sudskih odluka, ona je postala punovažna i u Crnoj Gori. To je bio osnov za pokretanje sudskog postupka i zahtjev za nadoknadu za otuđenu zemlju.
Savčić je sa Aleksandrom Acovićem prije II Svjetskog rata kupio 44 hiljade kvadrata na potezu od morske obale do sadašnje Jadranske magistrale. Dio imovine im je nacionalizovan 1959. Prema Zakonu o nacionalizaciji, a za dio je Acovićevim nasljednicima 80-ih godina sudskom odlukom plaćeno 6 hiljada eura.
Za ostatak, nikada nije sproveden upravni postupak, pa je Opština Herceg Novi, kao društvenu imovinu posjed ustupila HTP “Boka”, koja je na dijelu parcele izgradila hotel “Igalo”.
U prvostepenom postupku presuđeno je i da Opština plati 83 hiljade eura za zemljište koje je pripadalo Acoviću gdje je sada Omladinski park u Igalu, a na tu Odluku Opština se žalila.
Inače, Vladeta Savčić bio je vlasnik zemlje na kojoj je izgrađena I faza Instituta Simo Milošević, za što njegovi nasljednici traže nadoknadu, kao i 40 hiljada kvadrata zemljišta na kojem je izgrađena Titova vila.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code