Neka zdrava ishrana postane pravo, a ne privilegija

Neka zdrava ishrana postane pravo, a ne privilegija

1539
0
Podijeli

images_slike_licnosti_milena_prorocicBesplatnim kontrolisanjem šećera u krvi, u hercegnovskom Domu zdravlja započete su ovog jutra tradicinalne aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa 14. novembra.
Pored toga, uz edukativne radionice, u Centru za prevenciju i Savjetovalištu za mlade nastoje da skrenu pažnju i podignu svijest javnosti o zdravom načinu života, kako bi se umanjili efekti dijabetesa i kontrolisao nivo šećera u krvi.
Koordinatorka Centra, prim. dr Milena Proročić Tomić, za Radio Jadran prča da je u čekaonicama Doma zdravlja do 10 h već bilo oko stotinjak Novljana, što je dobar znak da se svijest građanstva mijenja. To su ipak mali koraci ali u preventivnoj medicini niko ne očekuje da se svijest građanstva može izmijeniti preko noći, kaže prim. dr Pororčić:

– Kad se šećer dijagnostikuje kao povišena vrijednost, i kada postoje neke komplikacije, znači da je već kasno i to nije prevencija. Mi nastojimo da dopremo do ljudi koji su već opterećeni svojim načinom života, poslom, koji imaju genetsko opterećenje i nasljeđe za šećernu bolest, koji se nedovoljno kreću i koji su gojazni, da oni dolaze i da se kontrolišu. Nama je bitno da ne dođe do povišenih vrijednosti šećera i da se šećer ne dijagnostikuju onda kada već postoje komoplikacije na krvnim sudovima, kaže prim. dr Proročić.
Ona ističe da u Centru za prevenciju imaju preciznu statistiku kad je riječ o oboljelima od dijabetesa na nivou naše Opštine, prema kom je evidentiranih oko 1800 oboljelih, ali se smatra da taj broj prelazi 2000 zbog onih koji i ne znaju da imaju povišene vrijednosti šećera u krvi:
– To je u odnosu na broj građana nekih 10%, što je neki svjetski procenat koji je na žalost, negativan. Mi smo dakle u vrlo ozbiljnom problemu jer je riječ o hroničnoj nezaraznoj bolesti, koja između ostalog stvara enormne finansijske izdatke i za samog pacijenta, njegovu porodicu ali i državu. Zato, sve što radimo, radimo iz jednog prostog razloga da ukažemo svima da problem dijabetesa ne može da riješi samo zdravstvena ustanova, kaže prim. dr Proročić.
Ona je podsjetila da postoje dva osnovna tipa dijabetesa tip 1 – koji se javlja kod djece i mlađih ososba i ne može se spriječiti, tip 2 koji se može spriječiti promjenom stila života i ishrane, i gestacijski dijabetes koji se može javiti tokom trudnoće.
Svjetska zdravstvena organizacija je sa razlogom za ovaj 14. novembar dala slogan “Neka zdrava ishrana postane pravo, a ne privilegija”, jer svi konzumiramo kalorijski enormne količine, više nego što bi trebalo, a da to ne potrošimo, navodi ona.

Picerija i restoran

– Zato, ako hoćemo da regulišemo svoj metabolizam, uz to mora da dođe povećana fizička aktivnost da bi potrošili to što pojedemo, i tek na kraju dođe terapija. Pristupiti dijabetesu bez te tri komponenete se ne može, i zato je to mukotrpan posao jer se zadire u navike. Moraju se promijeniti navike za što treba dosta vremena, i treba saglasnost samog čovjeka da on mora da promijeni stil života već danas, zaključila je prim. dr Proročić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code