Nema posla za stečajce u Brodogradilištu, neizvjestan remont velikog doka

Nema posla za stečajce u Brodogradilištu, neizvjestan remont velikog doka

11
Podijeli

brodogradiliste 55Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Bijela, Žarko Ostojić nije produžio ugovor za 10 stečajaca, od 80 angažovanih, jer uposlenja nema, a samim tim ni novčanih sredstava. Tako će, bivši radnici, kojima su isplaćene otpremnine, a koji su proteklih dana bili angažovani na italijanskoj barži i školskom brodu “Jadran” uz mjesečnu nadoknadu od 193 eura, od sada će biti na evidenciji Biroa rada, kaže za Radio Jadran predsjednik Sindikata JBB u stečaju, Mladen Krivokapić:

“Posla nema, samim tim Brodogradilište nema ni para. Opet, na veliku žalost svih nas, to je i bio neki dogovor kad se prime otpremnine. Nijesmo uspjeli da naplatimo sredstva od remonta italijanske barže, to ide sudskim putem, pa će ona biti na doku dok se proces ne okonča. Uglavnom, ta bi sredstva bila dovoljna da nastavimo sa radom još neki period”, kaže Krivokapić.

Picerija i restoran

Sa druge strane, litvanska kompanija, AB Vakaru Laivu Gamykla, koja je od početka juna vlasnik velikog doka i dalje se ne saopštava namjere oko eventualnog transporta doka:

brodogradiliste protest mladen 070316“Litvanska grupacija se ne oglašava i ništa ne znamo. Mi pratimo situaciju, stalno smo u kontaktu sa njima. To sam pitanje danas postavio i stečajnom upravniku. Ali, ni on ne može da dobije nikakvu informaciju preko njihovog advokata iz Bara, tako da je sve neizvjesno”, navodi Krivokapić.

Nakon završetka remonta školskog broda Jadran najvjerovatnije će još dvadeset stečajaca otići na Biro, predsjedniku Sindikata Brodogradilišta veoma teško pada. Ali kako je kazao, ne dešava se ništa što nije dogovoreno sa stečajnom upravom. Ipak nadaju se da će Sindikat opstati i da će sa nekim novim vlasnikom ukoliko bude postojala mogućnost brodoremonta ponovo radnici biti angažovani.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je 4. oktobra novi tender za prodaju dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od oko 8,77 miliona eura, skoro 20 odsto manjoj nego na prethodom. Na prodaju je ponuđena imovina koju čine posebni djelovi poslovne zgrade u privredi, brodogradnji, pomoćne zgrade, kao i oprema za obavljanje djelatnosti. Javna prodaja imovine stečajnog dužnika biće održana putem prikupljanja pismenih ponuda koje se mogu dostavljati do 9. novembra do deset sati i 30 minuta u Privrednom sudu, dok je njihovo otvaranje zakazano sat kasnije.

11 Komentari

 1. Ko gubi ima pravo da se ljuti.Mnogi smo izgubili sto sta uvodjenjem stecaja.Dobar dio zaposlenih je naslo posao odmah na drugom mjestu. Ko je imao trazen zanat ili struku, i pored toga znanje/iskustvo. Mnogi su u firmi znali samo da kritikuju druge,pametuju .Neka nam sada pokazu koliko su pametni .Kritike sindikatu su bez osnova. Njima hvala na istrajnosti, dok su primali nebulozne kritike. Neki koji su otisli u penziju i rade i dalje, vjerovatno zato sto znaju svoj posao bolje od vas vecine. Bitka za firmu i nastavak djelatnosti ili prestruktuiranje je davno izgubljena. Na zalost mnogih. Tjerajte dalje,trazite ,nemojte sjedati i cekati . Mozete i dalje da protestvujete,niko vam ne brani. Ipak su nas isplatili,a mislili smo nece biti nista od toga.O Gospodaru bi mogli pricati nasiroko,na dugacko. Mi smo sebe doveli u ovu situaciju,lako je drugoga kriviti.

  2
  34
 2. Čujem priču radnika brodogradilišta, da pojedinci i pojedinke iz uprave, koji su napustili brodogradilište uz otpremnine (što u penziju, što na biro), još uvijek redovno dolaze na posao i da sada imaju veće plate, nego kada je brodogradilište redovno radilo.
  Zar je to moguće?

  17
  2
 3. Džigi,zahvaljujući Gospodaru mi idemo sigurnim korakom,ali ti to ne shvataš,jer nema više vraćanja unazad kad se živjelo ovako kako kaže Živa istina,a ti bi baš tako izgleda,a mi ne bismo.

  4
  43
 4. Jos jedan dps uspjeh. Zivio gospodar! Nastavimo dalje sigurnim korakom, mi smo lideri na Balkanu! E nesretnoga naroda. Svi na ljeto gvantjeru u ruke i derite za 300e bez dana slobodnog, otprilike su takvi uslovi u novootvorenim hotelima!

  50
  10
 5. Nikad nije bilo dobro biti radnik i to nije ništa novo.U zadnje vrijeme su roditelji zadnji dinar davali i zaduživali se da se đeci pribavi kakva diploma za plaćeno plandovanje.Ali,čekajte još malo….Nikad više toga,vjerujte,velika je nesreća biti neradnik i ne znati ,pa živjeti u strahu.Od nezarađenih para glava boli.Sve će više trebati psihijatara,a ni njih više nema,a posla za radnika nikad neće prefaliti.

  21
  1
 6. Zavrsena je socijalisticka ekomomija i lopovluk ex -komunista i novih demokrata .U Bijekoj je uvijek bilo da jedan radi dva leze a 3 kradu tako da je morao doci kraj .Koliko se tu pokralo dobro je ista ostalo .Dosta su izrabljivali sirotinju iz Bosne i Srbije (kooperacija)Gazde kooperacije nijesu imali ni lopatu kad su usli u Bgd a danas se kocopere po Bijeloj i Hn .Cuvaj se seljaka kad progleda i gladnog kad se najede

  5
  20
 7. SRAM vas bilo, ostavili ste 50 sefova koji leze I primaju dobre plate, a nezna se za sta tj koji rad I 10 radnika. Kome sefuju toliki sefovi,poslovodje I par poentera kad radnika nema. Ko je donio tu odluku I ko je pravio te spiskove neka mu sluzi na cast.

  32
  4
 8. mi bi radnici koji smo otpali u vasim aktivnostima,naravno jer sad mozete dalje i sami.da lijepo napravite zbor radnika kojima nije produzen ugovor.saopstite kriterijume otpadanja,zasto je ostalo vise neradnika nego radnika,zasto kad smo ulazili svi ili niko,a sad odluciste vi ostat mi kuci,i naravno zasto ne saopstit radnicima ko je pravio spisak da se organizujemo skupit novce da mu se zahvalimo barem nekom cukom tipa rolex.zasto ste se odlucili na jos jednu laz radnika u odlasku.pa ih lazete da je spisak stigo iz pg. to vam lici na onu pricu kad je nesto papir od doka.kazu Zarko ga donio iz podgorice pa izgleda da gore znaju i nadimke radnika,jer je prvi spisak bio s nadimcima.

  45

Ostavite komentar

*

code