Nema više improvizacija na kulturnoj sceni Herceg Novog

Nema više improvizacija na kulturnoj sceni Herceg Novog

3202
12
Podijeli

press koprivica prijic 080716Izazovan i težak, ali posao koji u povratku Herceg Novog sebi, kako to vole da kažu aktuelni kreatori kulturne politike, daje vidne rezultate u ovom gradu. Herceg Novi će ovog ljeta uveliko konkurisati ostalim gradovima na primorju, pa i u regionu, u kulturnoj ponudi, najavili su v.d. direktor Gradskog muzeja Mirko Komnenović i Galerije Josip Bepo Benković, Đuro Prijić i direktor JUK Herceg festa, Stevan Koprivica.

Već je održano niz programa i festivala, Dječiji karneval, Diano koncert, Buđenje ljeta i Lux Prize festival na Forte Mare, festival ženskih klapa, Performans Operosa. Od ovog vikenda kreću Dani muzike i koncerti  na Kanli kuli. Izuzetno zanimanje je za sjutrašnji koncert Viva Voxa na Kanli Kuli. Uslijediće 15. jula opera „Dvije glave i djevojka“, kojoj će jednu od glavnih rola imati Rambo Amadeus, pa onda 28. jula Ivan Bosiljčić na Forte Mare sa performansom „Samo jednom se ljubi“.

Picerija i restoran

Kulminacija će, ipak, biti od 1-8. avgusta, uz 30. jubilarni filmski festival. Poslije mnogo godina kapije svečano od ponedjeljka otvara i obnovljeni Gradski muzej Mirko Komnenović.

Po preuzimanju nove funkcije Prijić je sa zaposlenima „krenuo na dva fronta“ oživljavanja isprva Galerije „Josip Bepo Benković“, a potom i Muzeja. Bio je kaže zapanjen zatečenom višedeceniskom nebrigom nad institucijama koje su gotovo amblemi grada.

Već narednog ponedjeljka, u 20.30 časova u Gradskom muzeju će  prigodnim programom biti obilježen završetak prve faze revitalizacije Muzeja, vrijedne 15.000 eura.

– Kompletna fasada je sada uređena, kao i autentični suveniri, a počelo je i obnavljanje botaničke bašte Muzeja. Radimo to postepeno sa puno ljubavi kako je i raslo svako stablo. Bašta Muzeja i sam objekat  su pokriveni video nadzorom, otvorena je glavna „morska“ kapija ove ustanove, na kojoj će zaposleni upućivati zainteresovane u Muzej i sprječavati ulazak vandala, kako je to bilo ranijih godina. Prospekti su odštampani i nalaze se na svim info punktovima TO, hotelima i restoranima. Ubuduće, i Galerije i Muzej služiće na ponos gradu- uvjeren je Prijić.

Međutim, ne treba zažmuriti na poražavajujući činjenicu da je skoro pune tri decenije izostala primopredaja u ustanovama kulture kada su se mijenjali rukovodioci, primjetio je Prijić. Sada je ovaj propust ispravljen, a sve muzealije popisane i za posjetioce otvoren i Muzej Štumbergera.

Iz depola Galerije Josip Bepo Benković svjetlost je ugladalo 250 umjentičkih djela. Postavkom  60 radova raznih umjetnika svakodnevno Galerija ima čime da se predstavi publici i sve većem broju turista. Prijić ne krije zadovoljstvo što je za sve aktivnosti na oživljavanju Galeriije i  Muzeja dobio bezrezervnu podršku opštine.

Dvorana Park upisana u katastar

Zvuči nevjerovatno, ali i Dvorana Park je poslije nekoliko decenija korišćenja prvi put upisana u katastarske knjige i prvi put će dobiti grijanje naredne zime, kazao je predstvljajući prilike koje je zatekao i najavljujući novu sezonu, direktor Herceg festa, Stevan Koprivica.

Nakon 20 godina, postavljena je bazična instalacija za grijanje sale u Dvorani Park, u cjelosti je obnovlejna scena, redovi i nasloni na Kanli kuli i osvježena tvrđava Forte mare. Na obje tvrđave za par dana će se na video bimovima zavrtjeti slike istorije grada, ali i proraditi suvenirnice u kojima se i ova ustanova, a ne samo Muzej može pohvaliti autentičnim suvenirima. U funkciji je i Kuća Andrića, u kojoj će se odvijati sekcija studentskog filma tokom trajanja Hercegnovskog filmskog festivala-Montenegro film festivala. O njenoj krajnjoj namjeni, kako je istakao, odlučivaće se naknadno.

Vrijednost ovih radova iznosila je 19.000 eura, a instaliranje grijanja 24.000 eura. U dogledno vrijeme i Španjola će biti stavljena u konkretnu turističku u kulturnu ponudu grada, a do tada, prilaz tvrđavi biće okošen i pristupačan za zainteresovane turiste.

Herceg Fest se i dalje pridržava koncepta „Četiri sezone“, a u srcu kulturnog ljeta biće 30. jubuilarni Filmski festival, sa inoviranim konceptom. Takmičarski dio progarma, pored izdanja iz Jugoistočne Evrope biće dopunjen i  filmovima sa eks Ju prostora.

– Riječ je o jugo sferi, a ne o jugonostalgiji. Predstavićemo produkcije, odnosno kooprodukcije svih bivših republika. Festival će otvoriti Mustafa Naderivić, a zaštitno lice biće Momčilo Otašević – kazao je Koprivica.

Druga polovina avgusta biće u znaku opernog pjevanja u organizaciji Operose, jednog, a ne dva Džez festivala i tradicionalnog Gitar art samer festivala.

Kreiranje kulturne politike grada, bez imprrovizacije programa, kao i djelovanja na marginama legalnosti, više neće biti sporno, najavili su Prijić i Koprivica. Nikada ranije usred ljeta nije počinjala priprema za Praznik mimoze. A ove godine će upravo biti tako, jer već za sedam dana u posao će krenuti Odbor za pripremu narednog februarskog festivala.

Na naše pitanje hoće li biti Trg od knjige, Koprivica je objasnio da ne zna, jer nije riječ o manifestaciji koju „režira“ Herceg Fest, već Gradska biblioteka. Saradnju sa LTO, ocijenio je dobrom, ali je mišljenja i da bi  mogla biti bolja.

12 Komentari

 1. Da se uočiti da je ovo sve politički kadar ,struje koja je usrecila državu. Pa me interesuje ima li u ovom nesretnom sistemu i jednog konkursa za zapošljavanje kvalitetnih obrazovanih kadrova koji nisu partijski obojeni , ili se šetaju direktori dps-a iz jedne u drugu firmu ?
  0  0
 2. Street art je dobra zamisao ali kao da su za taj festival znali samo gospoda iz opstine i malobrojni ucesnici, reklama nula kao i nula publike. Who see svirao po ure za lijepe parice. Izgleda da u HN radi svako protiv svakoga. Ovdje je nagrabusio samo onaj koji radi nesto! Nerad i neznanje na prvom mjestu. Živjeli savjetnici općine Novske!!!
  0  0
 3. Naravno da se spominje Diano kad veliku korist imaju pojedinci iz Herceg Festa, cilj im je da ga sto bolje reklamiraju jer valja zaraditi. Ne placaju zakup niti ostale usluge dvorane park al zato papreno od djece naplacuju kostime koje naručuju kod pojedinaca iz HF. A ostali nisi ni butni, skole plesa, street art…. ma sve je to nebitno
  0  0
 4. Jah>Vidi,ili ti treba neka dobra dioptrija ili je neki drugi problem.Ako je ovo drugo mora da mnogo boli pa bi ti dobro dosla neka terapija.Nemoj zamjeriti,ja to dobronamjerno.
  0  0
 5. Od kad je došo Stevo Koprivica na čelo kulture H.Novoga sve se osmislilo i pošlo naprijed.
  Ovo svak može da vidi ko hoće, a ko neće – NEKA NEĆE!
  0  0
 6. Gdje je na pressu resorna sekretarka za kulturu. Pominje se npr Koncert Diano koji je privatna organizacija, a ne pominje se Streat Art festival koji je Opstina organizivala, a baneri iza govornika govore da su oni tu ispred Opstine. Sta se desava u ovom gradu ovo nema nigdje
  0  0

Ostavite komentar

*

code