Neminovan rebalans budžeta opštine Herceg Novi na 11,5 miliona eura

Neminovan rebalans budžeta opštine Herceg Novi na 11,5 miliona eura

1466
6
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_dogadjaji_2015_politika_februar_cg_zastva_opstina_2Prvobitno planiran budžet opštine Hreceg Novi za ovu godinu na 14,55 miliona eura, zbog slabijih prihoda od naknade za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, doživjeće rebalans na 11,55 miliona eura. Predlog rebalansa, kako je Radiju Jadran saopšteno iz lokalne samouprave, pripremljen je i proslijeđen Ministarstvu finansija, a pred odbornicima Skupštine opštine Herceg Novi biće na sljedećem zasijedanju.
Sadašnja realizacija budžeta iznosi oko 10 miliona eura. Opština Herceg-Novi je tokom proteklog mjeseca, po osnovu poreza na nepokretnosti prihodovala više od 220.000 eura, što je nivo naplate podiglo na skoro 90 odsto planirane. Ukupan iznos naplaćen po tom osnovu za deset mjeseci ove godine sada iznosi oko 3,134 miliona eura, što je za blizu 400.000 eura više nego u istom periodu prošle godine.
images_slike_gradovi_hn_herceg novi 5Potraživanja Opštine Herceg-Novi od Vektra Boke i Jadranskog brodogradilišta Bijela predata su stečajnom sudu, dok će se od PKB-a, koji je izašao iz stečaja, nastaviti uobičajena naplata poreza na nepokretnosti kao kod svih privrednih subjekata.
– Kada je riječ o Opštoj privatnoj bolnici u Meljinama, u toku je priprema sporazuma radi izmirivanja obaveza prema nama, s tim što u tom postupku želimo da vodimo računa da ne ugrozimo njihovo redovno poslovanje, jer to ne bi nikome bilo u interesu -navode iz lokalne uprave.
images_slike_dogadjaji_2015_radovi_novembar_portonovi_radovi_novembarTokom oktobra opština je uspjela da naplati oko 200.000 eura kroz naknade za građevinske dozvole, ali su prihodi i dalje slabiji od očekivanog, jer je do sada naplaćeno samo oko 1,1 milion eura. To predstavlja 40 odsto godišnjeg plana utvrđenog rebalansom. Ipak, u lokalnoj vlasti očekuju da će do kraja godine tu stavku značajno popraviti, posebno imajući u vidu dogovor sa “Azmont Investmentsom”:
– Opština Herceg-Novi je tokom proteklog mjeseca završila proceduru obračuna za naplatu građevinskih dozvola za tri nove zgrade i dio pratećih objekata marine u komlepksu “Portonovi”. Prema informacijama koje imamo od investitora, kompanije “Azmont investments”, obračunatih blizu 690.000 eura trebalo bi biti u našoj kasi već do kraja tekuće godine – navode iz opštine.
Prema najnovijem obračunskom periodu, po osnovu prireza poreza na dohodak fizičkih lica do 15. novembra naplaćeno je oko 780.000 eura, od lokalnih komunalnih taksi 115.000, a dio prihoda od turističke takse, koji pripada budžetu Opštine, iznosi 107.000 eura.
Naplata prihoda koji pripadaju lokalnoj Turističkoj organizaciji, kao što su članski doprinosi, boravišna i turistička taksa, veoma su dobri i već sada je premašen godišnji plan.

6 Komentari

 1. Istina:Manje je investitora i naplata naknada za komunalno opremanje, vise je zaposlenih u Opstini.
  Istina: stara vlast sa 6 potpredsednika nije ostavila dugove,nova vlast sa besplatnim savjetnicima, vec rebalansira i pokusava izvuci novac iz rentabilnih preduzeca ,kao sto je Parking servis. i TO.
  Istina:porez na nepokretnosti i u staroj i novoj vlasti se naplacivao 90posto,dakle nije do vlasti,vec do postenih gradjana.
  0  0
 2. Koliko kostaju dodatno zaposleni u Opstini? Vele ima ih preko 50, a nijednog od onih koje je cika Kruso smatrao viskom, ne poslase kuci. Zna li im se brojno stanje na 23. novembar 2015? Sto na odredjeno, sto na neodredjeno vrijeme, najrazlicitijih profesija koje veze s javnom upravom nemaju – bruka!
  0  0
 3. Samo vi donositr zakone da se tajkuni postede komunalija za izgradnju,a oderite svoje gradane za objekte od kojih se prehranjuju,pa ce se budzet napunit.Ako se od hotelskih kompleksa ne naplate pare, a od koga onda?
  0  0
 4. Bolje je da neprica nista nego sto lupeta cifre koje nemaju veze s mozgom.I onako niko je nepozna i nikog i ne interesuje sta ona prica .Tuzna prica predsjednica opstine.
  0  0
 5. One rupe sto je stara vlast ostavila sa svojih 6 potpresjednika nece pokrpit niko jos za deset godina. Vazno da se napadaju Kruso i Ivanovic sto volontiraju.
  0  0

Ostavite komentar

*

code