(NE)MOGUĆA REORGANIZACIJA AD NOVI PRVOBORAC U STEČAJU

(NE)MOGUĆA REORGANIZACIJA AD NOVI PRVOBORAC U STEČAJU

0
Podijeli

prvoborac_radniciPlan reorganizacije AD Novi Prvoborac o kojem sjutra treba da glasaju povjerioci i da ga razmatra Privredni sud – nerealan je i paušalan, ocjenjuje grupa radnika ovog preduzeća u stečaju. Oni su podsjetili da su plan pravili isti oni koji su nekada moćnu građevinsku firmu doveli do stečaja.

“Reorganizacija je samo pokušaj da se dodatno iskoristi imovina Prvoborca, kaže Jovan Laban – jedan od 15-ak radnika okupljenih danas ispred zaustavljenih pogona i mašina u Meljinama.

Između bankrota i stečaja kroz reorganizaciju – ruski većinski vlasnik se opredijelio za ovo drugo. Napravljen je plan o kojem će sjutra glasati povjerioci. Stečajni upravnik, Ognjen Jovović je obavještenje o terminu i načinu glasanja poslao na osamdesetak adresa, firmi i pojedinaca, kojima Prvoborac duguje. Samo jednoj inostranoj komapniji utvrđen je dug od preko 2,1 milion eura. Ukupno su dugovi oko 3,4 miliona. Među povjeriocima su i radnici koji su potraživali oko 400 000 eura. U sudskim postupcinma to je  još veći, za sada, neutvrđeni iznos. Ali radnici ne žele da se pokušajem reorganizacije  prolongira isplata njihovih dugovanja. Zdravko Stevović ponuđeni plan smatra nemogućim.

Picerija i restoran

– Ostale su samo zapuštene mašine i zastarjela oprema sa kojima navodno namjeravaju da prave posao – kaže Stevović.

Radnici  ukazuju još da su neprovjerene procjene zaliha, da su neprecizno utvrđene obaveze i potraživanja, te da je neobjektivno planirati da 33 radnika, od čega 15 proizvodnih, za 4 godine obezbijede znatan dio sredstava za izmirenje obaveza po Planu reorganizacije.

– Neralno je što se njime predviđa da 33 izvršioca rukovode i gazduju imovinom od 16,4 miliona eura – upozoravaju radnici uoči sjutrašnjeg ročišta u Privrednom sudu, koje je zakazano za 11.30.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code