Neophodno još 300 kontejnera za selektivno odlaganje otpada

Neophodno još 300 kontejnera za selektivno odlaganje otpada

645
2
Podijeli

kante za smece igalo 301115Otkada je 2006. godine u hercegnovskoj opštini krenuo pilot projekat selektivnog odlaganja otpada, preduzeće „Čistoća“ izvezlo je oko 29 hiljada tona raznog otpada, od čega najviše papira, zatim PET ambalaže (ambalaža za jednokratnu upotrebu), a onda plastike i drugih materijala.
Za selektivno odlaganje otpada postavljeno je 270 kontejnera, prevashodno u užem gradskom jezgru i na rivijeri, odnosno u svim urbanim naseljima, osim prigradskih i Luštice.
Otpad se prikuplja sa 93% prostora opštine, kažu nam u „Čistoći“, što je najveća količina nakon Podgorice. Ipak, selektivno prikupljanje ostvareno je sa svega 63%. Zato bi već iduće godine morao u ovom preduzeću i lokalnoj upravi da se napravi plan kako da se ta razlika prevaziđe.
– Za selektivno odlaganje papira i PET ambalaže u hercegnovskoj opštini neophodno je nabaviti još oko 300 kontejnera. Oko njih treba napraviti i nadzemne boksove. U zavisnosti od proizvođača, svaki metalni kontejner košta u prosjeku od 230 – 245 eura. Plastični se izbacuju iz upotrebe, jer su kraćeg roka, a i skloni su samozapaljenju – objašnjavaju u menadžmentu „Čistoće“.
Još se ne zna koliko će novca biti potrebno za taj posao koji je planirala i prošla vlast, ali para nije bilo. U narednom periodu intenzivnije treba obratiti pažnju na poboljšanje rada Reciklažnog centra kao i postavljanje kontejnera za selekciju otpada na dijelu rivijere, prigradskih naselja, dijela Igala i Luštice, na kojoj iz godine u godinu raste odlaganje otpada.
U Herceg Novom je riješeno pitanje odlaganja medicinskog otpada, animalni otpad trebalo bi da bude riješen izgradnjom deponije Duboki do, dok „otovreno“ ostaje odlaganja veterinarskog i radioaktivnog otpada, kao i grita u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

2 Komentari

  1. U kumbor su makli i obicne kante a kamoli da donesu za selektivni otpad. smecara prolazi kad mu se cefne. a plaze su toliko glibave da se ne moze na njih ni krocit nogom. ako je proslasezona neznaci da se plaze trebaju zapustiti do sledeceg ljeta!
    0    0
  2. Mislite li stvarno da je riješeno pitanje odlaganja medicinskog otpada? A to selektivno još niko ne spominje na svakodnevnim kafama.Kad će početi inspekcije i stvarne evidencije,puštimo se foliranja?
    0    0

Ostavite komentar

*

code