Neprihvatljiva ponuda Azerbejdžana za most na Verigama i obilaznicu

Neprihvatljiva ponuda Azerbejdžana za most na Verigama i obilaznicu

3457
8
Podijeli

Ponuda Azerbejdžana da gradi most Verige i obilaznicu oko Tivta kreditom od 175 miliona eura, uz oslobađanje plaćanja poreza i taksi, nosi niz rizika, saopštili su predstavnici Ministarstva finansija.

most verige– U situaciji kada je državni dug preko 60 odsto, budžet izložen velikom pritisku za refinansiranje postojećih kredita, kad je trošak po osnovu kamata na godišnjem nivou u stalnom porastu i na nivou je od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), bilo kakvo vremensko razmimoilaženje potencijalnih prihoda od ‘mostarine’ i obaveza po osnovu vraćanja kredita, koji bi dao Azerbejdžan, dovelo bi javne finansije u tešku situaciju – saopštili su Pobjedi predstavnici Ministarstva finansija.

Picerija i restoran

Azerbejdžanci su predložili da Monteputu daju kredit po kamati od tri odsto, sa rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od pet godina, uz garanciju Vlade da će zajam biti uredno otplaćen. Oni traže da njih i podizvođače oslobode plaćanja poreza, carina, akciza i taksi.

Iz Ministarstva  podržavaju jačanje privredne saradnje sa Azerbejdžanom, ali  oslobađanje od poreza i doprinosa koje je tražila azerbejdžanska strana nije u potpunosti prihvatljiva. Obim oslobađanja trebalo bi definisati tokom pregovora, ali ne više nego što je predviđeno ugovorima sa Svjetskom bankom, Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj, Evropskom investicionom i Bankom za razvoj Savjeta Evrope.

Uvođenje poreskih oslobođenja kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), kako su ocijenili, na određen način vraća u poreski sistem porez na promet proizvoda, koji je napušten prije 14 godina, navode iz Ministarstva

Osim toga, poresko oslobođenje za druge vrste poreza direktno narušava konkurenciju, pa je suprotno pravilima o kontroli državne pomoći.

– Posebno je problematično poresko oslobođenje doprinosa za socijalno osiguranje, jer takvo rješenje bi uskratilo zaposlenima pravo napenzijsko i invalidsko osiguranje – objasnili su iz Ministarstva.

Uvođenje oslobađanja od plaćanja PDV i akciza je, kako su podsjetili, u direktnoj suprotnosti sa evropskim zakonodavstvom, što bi za posljedicu imalo vrlo negativnu reakciju EU i ugrozilo pregovaračku poziciju Crne Gore

U tom Vladinom resoru kažu da bi sporazumom sa Azerbejdžanom trebalo jasno definisati da obaveza servisiranja duga pada isključivo na Monteput ili novu kompaniju koja bi se osnovala za potrebe izgradnje mosta i zaobilaznice oko Tivta. – U suprotnom, navedene obaveze predstavljaju dodatni rizik za javne finansije – upozorili su iz Ministarstva.

8 Komentari

 1. TO BI BIO PRAVI POGODAK,OD MOSTARINE CE SE ISPLATITI, A OVE TRAJEKTASE NECEMO VISE GLEDATI. NEKA BUDE DUPLA CIJENA. SPREMAN SAM I NA SAMODOPRINOS,VJERUJTE MI.
  0  0
 2. Radije bih platio 9 eura da odmah predjem na drugu stranu, nego 4,5 da čekam brod pola sata. Ovo svi govore i potpuno je jasna računica da se most isplati. O stravičnom zagadjenju mora izduvnim brodskim gasovima uopšte neću da pričam.
  0  0
 3. Nije mi jasno kako most koji spaja moze biti losa investicija. Na podjelama zaradjuju ovi nasi strucnjaci iz PG. Boka je za njih krava muzara. Sve sta je niklo u PG u zadnjih 15 godina im je Boka finansirala. Poznat mi je osjecaj PG senzibiliteta prema primoriju i Boki. Oni nas vide samo kao plijen za njihovu Hajduciju.
  0  0
 4. Nije interes gospode koja zaradjuju na trajektu da se nešto promjeni. Nas građane niko i ne pita ništa. Kakvi smo i ovo nam je previše. Pa mi živimo u Monaku. Zar ste zaboravili?
  0  0

Ostavite komentar

*

code