“Next-bike” stiže u Herceg Novi

“Next-bike” stiže u Herceg Novi

2786
10
Podijeli

next bike hnRukovodstvo Agencije za izgradnju i razvoj Herceg-Novog održalo je danas informativni sastanak sa predstavnicima kompanije “Next-bike Croatia”, na inicijativu Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Herceg-Novi i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.
Cilj sastanka bio je dobijanje stručne i konsultantske podrške za buduću projekciju razvoja biciklističkih stanica i staza u Herceg-Novom.
“Next-bike” je brend koji je prisutan u 15 država svijeta, od toga u 12 evropskih, pokriva ukupno 100 gradova i ima mrežu od 30.000 bicikala. U Hrvatskoj postoje već tri godine.
Korisnici se za učešće u ovom projektu prijavljuju putem interneta, mobilnog telefona ili terminala. Stanice za iznajmljivanje su fleksibilne, nezavisne su od gradske strujne mreže, jer se mogu napajati putem solarnog panela. Postavljaju se bez velikih građevinskih zahvata što omogućava lako instaliranje i premještanje u slučaju potrebe.
Agencija za izgradnju i razvoj Herceg-Novog, u saradnji sa Turističkom organizacijom, ima u planu da postojeće turističke info-punktove, na najmanje dvije lokacije u gradu, osposobi za stanice za iznajmljivanje bicikala. Promocijom korišćenja bicikala, Agencija želi da promoviše zdrave stilove života i podstakne sugrađane na svakodnevnu fizičku aktivnost. Takođe želi probuditi svijest o održivom razvoju, očuvanju životne sredine i smanjenju emisije CO2.

Bike sharing bi obogatio turističku ponudu grada i doprinio atraktivnosti lokacije. Sistem javnih bicikala je društveno koristan projekat jer vodi brigu o lokalnoj zajednici, a izaziva značajnu medijsku pažnju što može dovesti do boljeg pozicioniranja Herceg-Novog na evropskim tržištima.

Picerija i restoran

10 Komentari

 1. Rent a bike u Herceg Novom!?.Pa to je jos genijalnije od krtole od 50e!!!Naravno u pitanju su pare EU fondova, kojima bi se mogli napuniti dzepovi ,i ostaviti koje biciko da trune po gradu.Ali,nema bar stete po budzet gradjana.Neka daje Evropa,ako ima.
  0  0
 2. Isidore, kralju, niko ne spori da su bicikli super ideja za hiljade gradova, i takvih primjera ima mnogo, ali za geografiju Herceg Novog je to bespredmetna budalaština! Te ulice što si ih nabrojao su jedine kojima i možeš voziti, i ko ti brani na kraju krajeva? Ali ulaziti u projekat, i plaćati “stručnu i konsultantsku” podršku za razvoj staza i stanica u gradu sa “stotinu skala”? Ne sprdajte se! Uostalom ova fotografija je dovoljna sprdnja. Vidi ovo hahahha!
  0  0
 3. Pa vidite ovako, u HN postoji ne mali broj vrtaca pedala koji bi jako voljeli da se percepcija biciklista u gradu poboljsa. Recimo da se u Sava Ilica – Njegoseva – Sava Kovacevica – Brace Grakalica nekako odvoji neka traka za bicikliste. Znacajno bi se smanjio broj automobila, kardiovaskularni, nutricionisti i dobar dio apoteka bi smanjio broj pacijenata, a svi bi imali jako dobre guze. Grad kao i svaki drugi grad – ko hoce biciklom ce se odvesti bilo gdje.

  Ovi sistemi inace savrseno funkcionisu u Parizu (velib), Strasburu (velhop). Na primjer u Parizu, posto je brdovit ako odvezes bicikl iz nize zone (arondisman 1) u visu zonu, Monmart na primjer, na racun Velib -a dobijas znacajan bonus. Da zivim u Strasburu ili okolini, u grad nikada ne bih isao autom i ne bih imao svoj bicikl vec bih placao godisnju rentu za Velhop: Trobrzinska bicikla sa pogonom na “kardan”, sestomjesecna renta 180 eura (1e dnevno) s tim da bicikl treba da vratite u centralu jednom u 3 mjeseca i odmah uzmete drugi kako bi se izvrsio servis…

  Ali, avaj… ta EU nam je tako, tako, o taaaako jako daleka …
  0  0
 4. Ovaj DRK i ekipa stvarno napreduju sa Hladnjaca Hotela Tunela Liftova Sira od 50 eurica Hladnjace na Kameno besplatnog parkinga Bijele Mamule Boke Banje itd dovedose da guramo bicikla. Vujovicu nedamo bicikla.
  0  0
 5. Ovakav projekat su postavili kroz Tivat, i prosao je neslavno iako je Tivat mnogo pogodniji za bicikliste od Novog. Bicikli i stanice su se raspale od nebrige i loseg održavanja. Inače bivši italijanski ministar koji je ovo promovisao po Crnoj Gori je oprao neke sitne milione eura iz EU fondova preko ženine firme koja je prodala bicikla i stanice Tivtu i Perastu za sitnih cirka 4 milona eura. Daj bože da griješim ali mi se čini da neko prepisuje iz iste sveske.
  0  0

Ostavite komentar

*

code