Nije pao prvi, nego treći ovogodišnji snijeg na Orjenu, putevi prohodni

Nije pao prvi, nego treći ovogodišnji snijeg na Orjenu, putevi prohodni

1
Podijeli

Na Orjenu je tokom vikenda, na visini preko 1500 mnv palo oko 30 cm sniježnog pokrivača, a zabilježena je i temperatura oko 0 stepeni celzijusa. U višim predjelima padala je i ispod nultog podioka, kazao je za Radio Jadran Željko Starčević iz Agencije za zaštitu Orjena.

– To je u suštini treći snijeg ove godine, ali prvi koji bi mogao da se trajnije zadrži, barem sa sjevernih padina. Doba je godine kada je već i vrijeme da se Orjen zabijeli i da to traje do proljeća, makar sa sjevernog dijela – kazao je on.

Picerija i restoran

Kada je riječ o nižim krajevima, na 1000 mnv na Vrbanju, Starčević informiše da ima nešto snijega, ali je, uglavnom, mokar i bljuzgav, koji se tokom noći zaledi. Takvog snijega ima i na putnim pravcima u manjim količinama, pa treba biti oprezan, jer će leda biti i u narednim jutrima, s obzirom da meteorolozi prognoziraju jako niske temperature.

Putni pravci ispod 1500m uglavnom su prohodni, kao što je put za Vratlom, koji ipak nije pogodan za korišćenje u ovo doba godine.

– Trenutno nema na njemu nekog ozbiljnijeg snijega, ali tu je i najmanji snijeg dovoljan razlog da čovjek, ipak, u podnožju odustane, jer posljednji kilometar nije vrijedan muke i rizika za izlaziti, iako je i taj put samo za terenska vozila – objašnjava Starčević.

Put do Orjenskog sedla do juče je bio prohodan ali i taj putni pravac je rizičan u ovo doba i prohodan samo terenskim vozilima, ali kako je godinama u prekidu i prema Crkvicama, Starčević savjetuje da se ti putevi izbjegavaju do proljeća.

Podsjećamo da je shodno Zakonu o planinskim stazama od 15. novembra na snazi zimska zabrana za samostalno korišćenje planinarskih staza u nacionalnoj mreži. Zabrana se odnosi na pojedince koji bez najave i konsultacija sa planinarskim klubovima kreću na pješačke ture.

VD direktorice u JK Komunalno stambeno, Jasnima Konjević potvrdila je da su putevi prohodi i da ekipe tog preduzeća nisu intervenisale.

Nevrijeme proteklog vikenda nije nanijelo štetu komunalnoj infrastrukturi. Jedna  intervencija bila je u subotu na Savini, gdje je se zapalio jedan stub rasvjete. U toku je sanacija više kvarova na mreži.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code