Nijesu još konačna rješenja o oduzimanju prava svojine za preko 100 vlasnika...

Nijesu još konačna rješenja o oduzimanju prava svojine za preko 100 vlasnika nekretnina u Igalu

5
Podijeli

Rješenje Uprave za nekretnine – PJ Herceg Novi, kojim preko 100 bivših radnika Vektra Boke AD, članovi njihovih porodica i vlasnika nekretnina u Igalu ostaju bez prava svojine, koje se vraća “Vektra Boki”, biće u Katastru sprovedeno tek nakon njegove konačnosti, odnosno isteka zakonskog roka za žalbe. O eventualnim žalbama odlučivaće zatim drugostepeni organ, odnosno Ministarstvo finansija Crne Gore, kazala je za Radio Jadran načelnica Uprave za nekretnine – PJ Herceg Novi, Mirjana Radusinović.

Pred Upravom za nekretnine – PJ Herceg Novi, podsjeća Radusinović, vođen je postupak po zahtjevu Dragice Perović i Đorđa Rajaka. Za razliku od 33 radnika, njima HTP Boka nije dodijelila placeve. Zato su tražili brisanje prava svojine i korišćenje svih rješenja o knjiženju zemljišta sa AD Vektra Bokom po osnovu presude Osnovnog suda u Herceg Novom. Ona je donijeta jođ 1. marta 2012. godine navodi načelnica Radusinovcić:

Picerija i restoran

„Tom Odlukom je poništena kao nezakonita konačna Odluka sada tužene Vektra Boke AD od 1. aprila 2007. god, za raspodjelu placeva i poništene kao nezakonite sve pojedinačne Odluke tužene Vektra Boke AD o dodjeli placeva za stambenu izgradnju zaposlenima u HTP Boki“, objasnila je Radusinović.

Uprava je po zahtjevima Perović i Rajaka, kako dodaje, dva puta odbijala njihove zahtjeve za brisanje traženog upisa, jer upis prava svojine nije obavljen na osnovu spornih Odluka i rang liste za raspodjelu placeva, koje su Odlukom Osnovnog suda poništene 1. 3. 2012. godine:

„Upis prava svojine obavljen je na osnovu Ugovora o ustupanju zemljišta između HTP Boke i fizičkih lica sa rang liste. U daljem postupku, Vrhovni i Upravni sud bili su jedinstvenog pravnog stava da se poništavanjem konačnih i pojedinačnih odluka Osnovnog suda u Herceg Novom, smatra da te Odluke nikada nijesu ni donijete. Takođe, istovremeno se poništavaju, odnosno stavljaju van pravne snage iz pravnog poretka i Odluke koje su proistekle ili se naslanjaju na poništeni akt. Iz toga proizilazi da su Ugovori o ustupanju zemljišta, zaključeni između HTP Boka i fizičkih lica sa rang liste, kao i svi kasnije zaključeni ugovori na osnovu kojih je obavljen upis prava svojine, hipoteke i slično, proistekli na osnovu Odluke koja je poništena, tj. uklonjena iz pravnog saobraćaja. Samim tim, riječ je o akcesornim pravnim aktima koji su pravnu snagu crpili iz Odluke koja je poništena, te više nemaju snagu pravnog osnova koji bi mogao biti podoban za promjenu u katastru nepokretnosti. Takav pravni stav Upravnog i Vrhovnog suda Crne Gore prihvatilo je i Ministarstvo finansija Crne Gore, čiji se pravni stav kao i stavovi sudova prvostepenog organa moraju poštovati“, obrazložila je Radusinović.

S druge strane, biviši radnici imaju svu dokumentaciji da su njihovi stanovi izgrađeni legalno i uknjiženi, jednako kao i objekti na placevima koje su prodali na površini od preko 12 hiljada kvadrata, peko puta Instituta Igalo. Da je bilo kakvog opterećenja “niko lud” ne bi ni kupovao ni prodavao. O novonastalom pravnom nonsense nijesu ništa ni slutili, jer, kako su u više navarata tvrdili proteklih dana niko ih nikada nije obavijestio da postoji tužba četvorice radnika, koja bi mogla dovesti da danas njih preko 100 ostanu bez krova nad glavom.

„Sad smo u problemu i ne znamo šta da radimo. Na ivici smo da nam propadne nekoliko stotina hiljada eura koje smo uložili. Kupci očekuju završene nekretnine, novac smo uložili nemamo ga, očekivali smo prodaju još nekih izgrađenih stanova, kako bismo zgradu priveli kraju, međutim, ova situacija se brzo pročula i među potencijalnim kupcima oni sada polako odustaju“, kaže jedna od vlasnica parcele.

U Upravi za nekretnine nijesu htjeli da prejudiciraju ishod ovakve situacije po vlasnike parcela, navodeći da će konačna odluka biti poznata u daljem upravnom ili sudskom postupku.
Međutim, to može da potraje. Zato će bivši zaposleni HTP Boka i vlasnici nekretnina pokušati sa “Vektra Bokom”, koja je pravni nasljednik nađu vansudsko rješenje, a da se istovremeno obeštete i četvoro radnika, koji su tužili Vektra Boku što nisu mogli da konkurišu i dobiju placeve kada i ostali. “Beskućnici” su angažovali i advokata, pa će žalba stići i do Ministarstva finansija. Ono bi, kako vjeruju, trebalo ovoga puta da sagleda realno njihovu situaciju i poništi Rješenje Uprave za nekretnine.

5 Komentari

 1. Kako je ovo moguće ??? Mogu li ja doći i tražit jednu kuću na trgu da izbrišu vlasnika i prepišu na mene??? Baš mi se živi na trgu da mi je tu pjaca.

  18
  2
 2. Upisi prava svojine na objektima nisu proistekli iz nezakonite odluke o dodjeli placeva, već po osnovu kupovine ili prava građenja, pa oni nisu nikakvi akcesorni već samostalni pravni poslovi.

  12
  1
 3. Sta sve drzava sebi dozvoljava, poslije 10 godina , uknjizeni svi , a sada ih tretiraju kao uzurpatore. Nevjerovatno . Ako vas iknjizi drzava, onda je duzna nadoknaditi stetu, odnosno isplatiti vlasnike. Mislim da ne znaju sta rade !!!

  23
  1

Ostavite komentar

*

code