NIKO JOŠ DA POPRAVI OBRUŠENI PUT U ORJENSKOM MASIVU

NIKO JOŠ DA POPRAVI OBRUŠENI PUT U ORJENSKOM MASIVU

180
0
Podijeli

Ostecen put kod Orjenskog sedla 02Urušen dio dionice lokalnog puta Orjensko sedlo – Crkvice, u masivu Orjena, u blizini Orjenskog sedla, na 1.600 metara nadmorske visine, mjesec ipo nakon urušavanja, još nije saniran. Nije postavljen ni znak zvanične zabrane prolaska.
Prema riječima načelnika Sekcije za markacije i vodičku službu PK Subra, Željka Starčevića, problematična dionica najvjerovatnije neće ni biti sanirana u ovoj godini. Poseban problem je što je put rađen u kamenu, jer najlakše bi ga bilo sanirati betonom. Ali to se ne bi uklopilo sa ostatkom preko sto godina starog puta (iz 1909. godine i doba Austrougarske). “Zaista bi bilo šteta da taj oštećeni dio “prekrijemo” betonom, a riječ je o stotinama metara brižljivo rađenog puta u kamenu. Sanacija koja bi put dovela u prvobitno stanje, popunjavanjem kamenom, je skupa investicija, ali i najbolje rješenje” – priča za Radio Jadran, Starčević, uz tvrdnju da čitav put zahtjeva rekonstrukciju.
zeljko starcevic2“Danas, sjutra biće urušeni i drugi djelovi. Nadležni mogu popraviti problematični dio, ali u narednom periodu može doći i do većeg urušavanja, pa je pametnije sa nekim većim projektom, porpaviti čitavu dionicu”.
Očuvani dio kolovoza jedva je širine manjeg automobila, a ambisi su sa obije strane. Zbog svega toga iz ovog PK i ranije su preporučili odustajanje od prolaska ovom trasom za sva vozila osim dvotočkaša, do popravke puta. Planinari su tražili pomoć u Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, kao i od kolega iz planinarskog kluba Vjeverice i NVO Expeditio iz Kotora. Iako opštine Herceg Novi i Kotor nastoje da nađu najbrže rješenje za sanaciju puta na Orjenu, Starčević ističe da se takve zajedničke akcije mogu odužiti na više mjeseci ili čak i godina.
Put Vrbanj – Orjensko sedlo – Crkvice jedina je direktna veza Vrbanjskog i Crkvičkog dijela, odnosno, hercegnovske i kotorske opštine, na čijoj teritoriji se oštećenje i nalazi. Ovaj dio puta tokom ljetnjih mjeseci često koriste i strani turisti, koji su i začuđeni kako je moguće da je na saobraćajnim kartama put ucrtan kao sasvim solidan, pa se često mogu vidjeti u ekstremnim pokušajima da ovu dionicu pređu običnim automobilima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code