Niko Urdešić: Božić je praznik iznad nacije i politike, to je vrijeme...

Niko Urdešić: Božić je praznik iznad nacije i politike, to je vrijeme kad se mirimo i sijemo ljubav i slogu

4
Podijeli

Veliki je hrišćanski praznik Badnji dan, uoči Božića, kod svih pravoslavaca koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, a u Crnoj Gori SPC i CPC.

Badnji dan je dan pripreme za najradosniji hrišćanski praznik, rođenje sina Božijeg Isusa Hrista – Božić. Pripreme za ovaj praznik su razne, od toga da se kite i ukrašavaju lovorovim ili maslinovim listom, cvijećem, ikone u kućama ili hramovima, da se ukrašavaju ognjišta, kako bi to sve izgledalo što ljepše na Badnje veče, priča za Radio Jadran paroh luštički Nikola Niko Urdešić.

Picerija i restoran

– Kako je u Boki običaj da se badnjaci ne beru samo od hrasta, već i od masline, pogotovo na Luštici, onda se maslinove grančice koriste i za ukrašavanje hramova i domova. Ono što je tradicija Boke Kotorske jeste da domaćice ujutru, dok muški odlaze da beru badnjake, pripremaju najljepši, tradicionalni bokeški kolač – priganice, a za Boku je tipično da se one jedu na Badnje jutro – kazao je on.

Trpeza na Badnji dan je posna, slična onoj koja se priprema za Nikoljdan. Priprema se riba, ili nešto od morskih plodova. Na Badnje veče nalažu se badnjaci. Običaj je da se to radi na ognjištima u starim domovima, a oni koji nisu u prilici da tako obilježe Badnje veče, mogu to uraditi ispred sabornih hramova, gdje je to počelo prije 20-ak godina, objašnjava paroh Niko.

– Božić je praznik iznad nacije i politike, to je vrijeme kad se mirimo i sijemo ljubav i slogu. U Jerusalimskoj, Carigradskoj patrijaršiji, Moskovoskoj patrijaršiji, Božićne su liturgije od vajkada služene u ponoć, a ta se tradicija jako dugo održala i u Boki. Mi smo tu tradiciju nastavili. Nakon službe nastavlja se slavljenje praznika. Liturgije koje se služe ujutru počinju u 9 sati –
Ljudi se od Božića do Bogojavljanja pozdravljaju pozdravom: “Mir Božiji, Hristot se rodi. Vaistinu se rodi!”

– Neka roždestvo Gospoda Boga i spasa našega, Isusa Hrista obasja domove svih Novljana. Neka donese radosti, zdravlja i veselja i onoga što je najvažnije – zajedništva. Da svi zajedno, u miru, slozi i ljubavi proslavimo ovaj, najroadosniji hrišćanski praznik. Ali i da čestitamo našoj braći rimokatolicima, koji su Božić proslavili prije 13 dana, naravno i Grcima, koji slave po novom kalendaru, koji su ga takođe proslavili prije 13 dana. Mir Božiji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi – poručio je na kraju luštički paroh, Niko Urdešić.

4 Komentari

 1. @Ma, hajte, molim vas – Odlicna konstatacija. Takodje bih te dopunio da u Hristovo vrijeme nije bilo interneta i PR, to je preuzeto od amerikanaca. A i koliko sam razumio Urdesic se obraca na srpskom a ne na hebrejskom jeziku.
  Ako jos necije ostro oko primjeti ova sto blaza sto gruba odstupanja od provbitne hrsicanske tradicije neka bude ljubazan da obavjesti javnost.

  4
  4
 2. Ni jelke ni hrastovi nisu iz hrišćanske tradicije. Ni jednoga ni drugoga nije bilo oko Hrista i apostola. Ovo je staroslovensko odnosno starogermansko tandaranje.

  16
  19

Ostavite komentar

*

code