Nikola Brajović: Najteže je bilo spustiti se do Ivane i silazak do...

Nikola Brajović: Najteže je bilo spustiti se do Ivane i silazak do Orjen Sedla

5888
13
Podijeli

nikola brajovic 180116Iskusni planinar i član PK Subra Nikola Brajović, nakon skoro petnaestočasovne akcije spašavanja planinarke Ivane Tabaković iz Trebinja, za Radio Jadran priča da je akcija bila iscrpljujuća, najviše naravno zbog vremenskih uslova, ali, na kraju, kako kaže, najbitnije je da su svi ponovo „na broju i okupu“.
U ovakvim situacijama najbitnije je poznavati stazu, zatim obezbijediti prvo sebe da bi mogao pomoći drugome. Sve je, kako nam priča Brajović, krenulo juče u poslijepodnevnim časovima kada su dobili informaciju da je planinarka “stradala”.
“Prilikom silaska sa Orjena, đe je bio strahovit vjetar skoro 40 m/s, do jedne potpuno zaleđene padine pri temperaturi od minus 15 C, ona je proklizala i upala među stijene i ostatak lavine i snijega koji je bio dubok najmanje pola metra”, počinje priču Brajović.
– Dobili smo informaciju neđe oko 15 h i krenuli smo odmah, moj sin Danilo, Igor Škero i ja. Igor je našao djevojku u ponoru i pružio prvu pomoć, umotao je i napravio mjesta za zavjetrinu, nastavlja Brajović.
“Mi smo se do njih spuštali konopima, što je trajalo neđe do 9 ura uveče, možda i kasnije. Imobilisali smo je kada smo se spustili do nje dolje, ušuškali je u vreće za spavanje i foliju, stavili joj kragnu oko vrata. Nosili smo je na nosilima“ – pojašnjava Brajović.

ivana_tabakovic
Foto: mojahercegovina.com

Mada, prema njegovim riječima, to je sve do tada bio lakši dio posla. Trebalo se spustiti do staze, a preko grebena se nije moglo. Kao iskusni poznavalac terena, preko stijena i gudurina, po noći krčio je put, do nove staze na Orjen-Sedlo trasi, gdje su ih čekali Dejan Tušup, Darko Šiljegović, koji su pomagali da se napravi nova trasa.
Snijeg je bio preko koljena, upadalo su u njega i kako Brajović priča, “išli smo pet metara, pa stani, pa opet pet metara pa stani”, i sve tako dok nijesu došli na Orjen Sedlo, jutros oko 4 i 20 h.
Oko 5 i 30 bili su u bolnici u Meljinama, čime je petnaestosatna akcija bila okončana.
“Najteže je bilo doći do njih, jer je vjetar bio stravičan, zatim silazak do staze Orjen – Sedlo, što je trajalo dva sata, a onda je sve bilo drugačije. Bilo nas je sedmorica koji su se spuštali do mjesta nesreće”, nastavlja Brajović.
Ovom pasioniranom planinaru ovo nije prvo ovakvo iskustvo, ali kako kaže, bez obzira koliko je u nekim situacijama teško i opasno, ljubav prema ovom “humanom sportu”, ipak, je jača.
“Da se malo oporavimo i krećemo opet u planinu”, dodao je uz osmjeh Brajović.

Picerija i restoran

13 Komentari

  1. Veliko Bravo i Hvala za velike i samozatajne ljude.
    Svi koji kreću u planinu, pogotovo u ovo doba godine, moraju biti na svakom koraku veoma oprezni.
    A ako nešto i pođe po zlu, tu su ovakvi ljudi da nesebično pomognu.
    0    0

Ostavite komentar

*

code