“Nobelovci“ na sceni Dvorane Park

“Nobelovci“ na sceni Dvorane Park

717
0
Podijeli

nobelovci predstavaHercegnovska publika večeras može da pogleda odličnu predstavu „Nobelovci“, u koprodukciji JU Zahumlje i JU Nikšićko pozorište. Glavne uloge igraju: Jovan Krivokapić, Ana Vučković, Emir Ćatović, Gordana Mićunović i Petar Novaković.

Režiju ovog pozorišnog komada potpisuje Goran Bulajić, dramaturg je Obrad Nenezić, scenografija je djelo Anke Gardašević, a kostimografija Jelene Đukanović, dok je za muziku zadužen Rajko Kadović.

Picerija i restoran

Premijera „Nobelovaca“ izvedena je u Nikčiću, 26. marta 2014. godine, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Dramatiurg Nenezić, kaže da je tekst „Nobelovaca“ možda najfuturističkiji o Crnoj Gori. Bar su tako za njega govorili i na Sterijinom pozorju prilikom javnog čitanja, i Pregleju na glas u Ljubljani i u Novoj balkanskoj drami.

– Doduše, to je bilo prije 6-7 godina kada je preveden na engleski i slovenački, a objavljen u Sloveniji, Americi i Srbiji. Ali, to nije bilo dovoljno da se nametne u Crnoj Gori, koja i nema prepoznatljivu komediografiju, osim stereotipnu koja je na granici vica i treša, od koje se ježi svaki iole normalan pozorišni gledalac. Uporno imam osjećaj da se ljudi, koji primaju platu od poreskih obaveznika da čuvaju i njeguju crnogorsku dramaturgiju, boje komedije, jer htjeli ili ne samim svojim postupcima ignorisanja crnogorske komedije postaju njeni omiljeni motivi. Ali brod od papira nikad nije otplovio dalje od dna – kaže Nenezić vjerujući da će takvi ljudi  biti prošlost.

Njegov dramski tekst, komedija koju zove duhovita drama, ipak, je oplovio svijet prije nego je stao na crnogorske pozorišne daske.

– Vjerujem čvrsto, jer mlada glumačka ekipa, predvođena iskusnim kormilarom Goranom Bulajićem ima potrebnu energiju da ovu priču približi našem gledaocu. I urbanom i ruralnom. Ovo je priča u kojoj se gube granice ruralnog i urbanog, zato je smještena u Amsterdamu  – navodi Nenezić.

Početak poredstave je u 20 časova, u amfiteatru Dvorane Park. Cijena ulaznice je 5 eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code