“NOĆ PUNOG MJESECA” I RAĐANJE SUNCA S VRHA SUBRE ZA 48 PLANINARA

“NOĆ PUNOG MJESECA” I RAĐANJE SUNCA S VRHA SUBRE ZA 48 PLANINARA

0
Podijeli

Protekli vikend u Boki je obilježila i 11. manifestacija “Noć punog mjeseca” u organizaciji PK “Subra”.

Za razliku od proteklih godina ove je bilo bolje vrijeme i “Noć punog mjeseca” privukla je 50 planinara iz Kotora, Cetinja, Podgorice, Trebinja, Dubrovnika, Beograda i jednog Rusa.
Za organizatore je najvažnije da je sve proteklo u redu, jer briga o velikoj grupi je velika odgovornost, a staza veoma zahtjevna: – Trebalo nam je tri sata za uspon do 1679 m, a izašlo je 48 planinara. Dvojica su pripremala topli čaj u vučoj jami za nas. To je jedan od ljepših izlazaka na planinu kada znaš da te na vrhu čeka izlazak sunca, a pun mjesec na zalasku. Snijeg je bio u početku dobar, a kasnije je nailaskom na Subrine platoe bio potreban veći oprez. Na vrhu nas je dočekala naša ekipa i kulminacija – izalzak sunca. Svi smo uzbuđeni gledali ka istoku i posmatrali rađanje sunca, to je neopisivo – priča načelnik planinarske Sekcije “Subre”, Nikola Brajović.
Njemu se pridružuje i neumorni Dejan Verigo, takođe iz PK Subra, koji je brinuo o cijeloj ekipi i priznaje, s obzirom na sve veće intersovanje, da naredne godine treba sve tehnički malo bolje pripremiti.
– Noć je bila idealna, između kiše, ali led mekan, propadalo se. Ekipa je bila opremljena. Tačno 48 planinara je izašlo na vrh Subre što je impozantan broj, ali i veoma velika odgovornost, jer ne znamo koliko su pojedinačno u dobroj kondiciji ili kako su opremljeni.
Među iskusnim domaćinima našlo se i nekoliko mladih klubova “Soko” iz Cetinja i “Oblun” iz Podgorice.
Sa Cetinja je došlo 15 planinara i Đuro Martinović priznaje da nemaju mnogo iskustva, pogotovo ne u noćnim usponima:
– Samo 4-oro nas je stiglo na vrh Subre. Ostali su išli na drugu turu na Kamenski kabao. Došli smo prije svega da se upoznamo sa drugim planinarskim klubovima, da doživimo ovu ljepotu. Nema puno sličnosti između Lovćena i Orjena. Lovćen je pitomija planina, a Orjen je suroviji i prostraniji.
Iz podgoričkog kluba “Oblon” pet planinara se pentralo do vrha Subre. Predsjedik kluba Zoran Mirotić kaže da je ova manifestacija postala poznata u regionu. Ima još sličnih, ali noćni uspon do Subre je poseban, jer je planina posebna i nije kondiciono previše zahtjevna.
Izazovu noćnog uspona na Subru nijesu odoljeli ni Trebinjci. Predsjednik kluba “Vučji zub” Dragan Janjić kaže da se dobro poznaje sa planinarima iz Subre:
– Nas dijeli Orjen, mi se penjemo sa ove, oni sa one strane, ali često se sastajemo na Zubačkom kablu, na Orjenu, Jastrebici… Ovo je prelijep uspon sa svih strana. Subra je, inače lijepa i nije naporna kao planinarska destinacija.
Poznato je da je Subra među najljepšim vidikovcima Orjena. Zbog nevjerovatnog pogleda s njenog vrha u praskozorje na dobar dio Jadrana, Lovćen, Prokletije, Komove… i ovaj noćni uspon planinarima i zaljubljenicima prirode, ostaće u dugom sjećanju.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code