Početna Ekonomija „Northstar“ dobio UT uslove za gradnju „Monterosa“, ali ko zna kad će...

„Northstar“ dobio UT uslove za gradnju „Monterosa“, ali ko zna kad će gradnja

2

northstar projekat 120116Direktorat za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma dostavio je kompaniji „Northstar“ d.o.o urbanističko tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju turističkog naselja „Monterose“.
Kompleks obuhvata 13 urbanističkih parcela u zahvatu Državne studije lokacije, u sektoru 32 – Rose – Dobreč, u hercegnovskoj Opštini. U prirodnom ambijentu makije, specifičom za Lušticu, strmog terena, prema moru, nalazi se dosta zanimljivih lokaliteta, kao što su austrougraske fortifikacije Kabal for, Oskoruša for i Lazine for. To su nekada bili dijelovi integralne linije odbrane južne granice Austrougarske. Tu su i bivša kasarna JNA Mali Klinci i Donji Klinci, te vojni tunel za smještaj podmornica na obali ispod tvrđave Kabala for.
Turističko naselje će, prema planu, imati više cjelina, hotel sa depadansom, vile sa sjeverne i južne strane, utopljene u ambijent, jaht klub, privezište za jahte, specijalizovane parkove, kupalište sa mogućim povezivanjem žičarom sa tvrđavom Oskoruša for, kao i niz komplementarnih sadržaja, Spa, fitnes, wellnes, trgovine, kafee, restorane, parkinge…
Spoljašnja i unutrašnja arhitektura mora biti reprezentativna, uklopljena u prirodni ambijent, po mogućnosti uz korišćenje tradicionalnih materijala, navodi se, pored ostalog u UT uslovima, obimnoj dokumentaciji na preko 60 strana. Takođe, komponovanje arhitektonskih oblika mora biti u odnosu na teren organsko i u skladu sa prirodnim ambijentom. Date su i brojne druge smjernice za uređenje i namjene ovog prostora i za sve vrste komunikacije.
Investitor je obavezan i da sprovede postupak procjene uticaja na životnu sredinu kod Agencije za zaštitu životne sredine, a UT uslove treba dopuniti i Mjerama zaštite od požara i eksplozija, uz dozvoljenu izgradnju termoenergetskog bloka.
Da podsjetimo da je britansko skandinavski konzorcijum „Northstar“ najavio još prije pet godina da će na preko 510 hiljada kvadrata na Luštici graditi turistički kompleks, vrijedan u prvoj fazi 150 miliona eura, a ukpno 230 miliona. Napravio je sa Vladom ugovor o dugoročnom zakupu i valorizaciji područja koji je trebalo da počne da realizuje još 2014. godine. Vlada je prošle godine zatražila bankarske garancije da će početi sa izmirenjem obaveza i dala rok do februara ove godine, ali još nema informacija da ih je investitor dostavio.
Podsjećamo i da je konzorcijum napravio predugovor sa Opštnom oko izgradnje infrastrukture još 2011. godine i platio opštini 3,6 miliona eura unaprijed za dest godina zakupa. Međutim, ništa nije urađeno za potpisavnje glavnog ugovora.
Kako saznajemo jedina dobra vijest za ovaj projekat, ali i čitavo područje Luštice, jeste ta što EPCG najavljuje uskoro gradnju trafostanice 35/10 kilovolti u Gornjim Klincima sa visokonapojnim podvodnim kablom Kumbor-Rakite-Gornji Klinci. Na tenderu je izabran izvođač i očekuje se početak gradnje.
Najzad, valja reći i da dobijeni UT uslovi ništa ne znače dok investitor ne naparvi projekte i zatraži dozvolu za gradnju, a prethodno, kao što smo već rekli, do februara i dostavi Vladi bankarske garancije.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code