Northstar poslije 4 godine kreće s projektom “Montrose”?

Northstar poslije 4 godine kreće s projektom “Montrose”?

14
Podijeli

Idejna rješenja za putnu i vodovodnu infrastrukturu za poluostrvo Luštica su završena, slijedi izrada glavnog projekta, što bi trebalo da bude gotovo do prvog kvartala naredne godine. Takav dogovor predstavnici lokalne uprave i investitori sa Luštice su postigli još u julu, kaže za Radio Jadran, predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Po završetku glavnog projekta, u planu je još jedan sastanak kako bi se utvrdio zajednički način realizacije ovih investicija, budući da se Opština obavezala da će obezbijediti putnu i vodovodnu infrastrukturu.

Picerija i restoran

Sa predstavnicima kompanije Northstar, koja planira projekat Montrose, prošle sedmice u Podgorici, dogovorena je  ubrzana procedura oko realizacije ugovora, budući da je u međuvremenu došlo do nekih izmjena navodi Katić:

“Planski dokument je predviđao da se tu grade pored apartmana i vila i hotelski kapaciteti. Sad je to promijenjeno u turistički kompleks, što po automatizmu znači da se turistički kompleks oslobađa plaćanje naknade za građevinsko zemljište. Investitor traži da se infrastruktura završi, na što smo se mi obavezali, ali ostaje da se definiše način finansiranja”, pojašnjava predsjednik Opštine.

On je podsjetio da je Nord Star do sada uplatio 10% dugoročnog zakupa, pa je zahtjev lokalne samouprave prema državi Crnoj Gori da se od preostalog novca  za zakup, finansira izgradnja  infrastrukture, za potrebe Nord Stara, ali i ostalih investitora.

U kompaniji Northstar nijesmo ovog puta mogli dobiti nikakve detaljnije informacije oko projekta. Kako nam je kratko saopšteno, u toku su pregovori oko infrastrukture sa organima lokalne samouprave i državnim organima, zbog čega su iz Nord Stara insistirali da se oglase kada pregovori budu okončani.

Ugovor o dugoročnom zakupu hercegnovskog dijela poluostvra Luštice potpisan je 11. septembra 2009. godine. Ugovor je stupio na snagu u 26. avgusta 2013. godine potpisivanjem Protokola o pravnosnažnosti ugovora, kada je praktično istovremeno potpisan i Aneks ugovora o dugoročnom zakupu. To je datum od kada počinju rokovi za ispunjenje ugovornih obaveza zakupca, uključujući investicione obaveze. Ugovorom i Ankesom ugovora zakupac se obavezao da će u periodu od pet godina u prvu fazu projekta investirati 141,8 miliona eura.

14 Komentari

 1. Koliko ce ovdje biti zatvorenih skura samo nebo zna. kud ces lijepse i jeftinije zemlje na pjeni odmora za gradnju i prodaju stanova, kuca i vila….

  Gdje je pametnih domacina prvo se grade hoteli ( ne Hosteli ili Kondo Hoteli ) pa onda moze i drugih stvari a kod nas samo kvadrati za prodaju.

  22
  1
 2. Sada će i oni jednu marinu pa kada se sve zbroji: Porto Montenegro, Porto Novi, Bijela Želalići, Meljine Lazaret,Kobila i Knežević, Luka HNovi i Zelenika….Boka postaje jedna velika Marina i tu turizma visoke klase više nema. Boka postaje na žalost kaljuža. Kada još dodamo Kruzere….katastrofa. Što misle o ovoj navali gradnje Marina ekolozi… ima li o ovome stav g.dja Doklestić!!!!

  42
  4
 3. Ugovor ne može postati pravosnažan, pa je akt iz 2013 njegov aneks. Ugovor je stupio na snagu 2009. Potpisao ga je lukšić u ime vlade. Opština nije ugovorna strana iako se obaveze odnose i na nju čime je prekršeno načelo “što dva uglave, trećega ne veže”.

  13
  1

Ostavite komentar

*

code