NORVEŽANI SA MJEŠTANIMA I OSOBLJEM INSTITUTA IGALO PROSLAVILI DAN USTAVNOSTI

NORVEŽANI SA MJEŠTANIMA I OSOBLJEM INSTITUTA IGALO PROSLAVILI DAN USTAVNOSTI

111
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Tradicionalnim programom, intoniranjem himni Norveške i Crne Gore, defileom kroz Igalo, uz Mjesnu muziku Đenoviće, KUD “Ilija Kišić”, mažoretke “Dianno”, djecu Doma Mladost, prijatelje i mještane iz Igala i Novog, osoblje Instituta, norveški gosti proslavili su 17.maj, Dan Ustavnosti.

– Mi treba da smo ponosni na to što imamo drugi najstariji Ustav koji je i dalje u upotrebi i što su naše ključne vrijednosti – demokratija, sloboda, pravna država – bile izuzetno snažne u Norveškoj još prije 200 godina! Ali inspiraciju za zakone dobili smo iz inostranstva, između ostalih od SAD-a i Francuske – kazao je ambasador Norveške u Beogradu, Nils Ragnar Kamsvag. On je naglasio da je prijateljstvo između Crne Gore i Norveške specifično, stvoreno na zajedničkim doživljajima iz II Svjetskog rata.
– Ali to je i prijateljstvo koje mi dalje razvijamo kroz zajedničku razvojnu, ekonomsku i kulturnu saradnju. U našoj saradnji sa Crnom Gorom prioritet je dalje razvijanje pravne države, što je u potpunosti u duhu našeg Ustava – kazao je ambasador Kamsvag.
U ime menadžmenta i svih zaposlenih u Institutu Igalo, izvršni direktor Zoran Bošnjak uputio je čestitke norveškom narodu i Kralju Haraldu V. On je istako da su u Institutu ponosni na 39-o godišnju saradnju i program sa norveškom državom:
– Program liječenja i rehabilitacije norveških pacijenata, uz stručnost i profesionalnost osoblja Instituta Igalo, odoljeva svim izazovima. Iz godine u godinu osluškujemo vaše sugestije i zahtjeve i trudimo se da istima izađemo u suret i time obogatimo, razvijamo i unaprijedimo program. Menadžment timu Instituta želja je da rezultat saradnje iz godine u godinu bude bolji, te da povećamo broj pacijenata koji nam dolaze iz Norveške. Ali, prije svega, želja nam je vaša uspješna rehabilitacija i oporavak jer ste vi, u neku ruku, simbol Instituta Igalo i ujedno naša najbolja referenca – poručio je Bošnjak.
Za Dan ustavnosti Kraljevine Norveške na ceremoniji u Institutu Igalo govorio je i predsjendik Opštine Herceg Novi, Nikola Gojković, koji je kazao da naša dva naroda vezuje mnogo sličnosti i nije slučajno da je Herceg Novi grad prijatelj sa dva norveška grada – preko 40 godina sa Levangerom, a nešto kraće sa Kristijansendom.
– Zato je između ostalog krivo i vjekovno prijateljstvo Crne Gore i Norveške koje datira još od kraja XIX vijeka kada je norveški kapetan Henrik August Angel došao u Crnu Goru 1893. godine kako bi crnogorske vojnike i stanovništvo učio skijaškim vještinama, o čemu svjedoči i knjiga promovisana ovdje prije nepunih deset godina. Veze dva naroda se strpljivo njeguju i čuvaju -istako je gojković i podsjetio na norvešku pomoć koja je stizala do hercegnovskih preduzeća, Domu Mladost, Dnevnom centru i drugim ustanovama.
– Ovdje je isto kao u Norveškoj – blistave plaže, fjordovi, visoke planine. Priroda nas svakako podsjeća na dom. Za mene je Bokokotorski zaliv kao da sam kod kuće u Sognefjordu. Biti u Igalu je za mnoge od nas kao da smo došli kod dragih prijatelja. Primaju nas raširenih ruku, a mnogi su razvili i lijepa prijateljstva – istakla je norveška sestra u Institutu Igalo, Turin Hostaker. Ona kao i svi Norvežani veoma cijeni što im u Institutu omogućuju da slave svoj nacionalni praznik u Crnoj Gori, gdje osjećaju veliku toplinu i zajedništvo.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code