Nova knjiga Lazara Seferovića o znamenitom filatelisti Tomu Katuriću

Nova knjiga Lazara Seferovića o znamenitom filatelisti Tomu Katuriću

6
Podijeli

Hercegnovski profesor, istoričar umjetnosti, Lazar Seferović ovih se dana upustio u novu literarnu avanturu, iako je prošle godine najavio (ne prvi put) da prestaje sa pisanjem.

lazar-seferovic-knjiga-katuricNeumorni profesor trenutno prikuplja fotografije i  podatke, kako bi Novljane početkom sljedeće godine obradovao novom, jedanaestom knjigom. Ovog puta biće to monografija u čast Novljanina, koji je pronio svijetom ime malog mjesta Kamenari, ali i Herceg Novog i Crne Gore, zahvaljujući poštanskim markama, filatelisti Tomu Katuriću.

Picerija i restoran

Nakon knjiga u kojima je “opjevao” znamenite Novljane i Novljanke koji su svojim radom dali pečat hercegnovskoj kulturnoj sceni, Seferović se odlučio i da posebno izdanje posveti jednako neumornom filatelisti Katuriću.

– Knjiga će biti sveobuhvatna storija o dobitniku 12 zlatnih i više srebrnih medalja na najpoznatijim svjetskim izložbama filatelije u najznačajnijm gradovima na svim kontinentima svijeta. Biće to priča o Kamenarima, o Herceg Novom, o Boki, (o pomorstvu, kulturi, umjetnosti, sportu, filateliji) i javnom životu Katurića u rodnom okruženju. Sve sa  mnogobrojnim fotosima i prilozima  koje će dopuniti  naš Novljanin, vrsni snimatelj Miloš Samardžić. Naravno, tu su i sve tri kolekcije filatelije familje Katurić koje su osvajale nagrade u svijetu, priča za Radio Jadran Seferović.

Reprezentativna monografija, na čak 200 strana bi trebalo da izađe iz štampe do februara naredne godine. Osim na našem, knjiga će biti priređena i na engleskom jeziku.

– Knjiga će biti reprezentativnih klasičnih dimenzija 29x21cm, na 200 stranica, s preko 300 fotosa i priloga u luksuznom dizajnu, s plastificiranim omotom, na najboljem papiru, tvrdi povez, kaže energični vremešni profesor.

Promocija knjige, čiji je pokrovitelj Opština Herceg Novi, očekuje se početkom sljedeće godine, najvjerovatnije do Praznika mimoze.

Seferović je autor  knjiga: ”Umjetničko blago Herceg Novog” (1984 i 1987.), Monografija Bokeške sage o ansamblu “Bokelji” s Duškom Seferovićem (2001),”Herceg Novi – 22 sage o kulturnom blagu”(2006), ”Od sveca i pape do pop i rock zvijezda”(2010); “Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog”(2011), “Манастир Савина -Savina Monastery”(2012); “Znamenite Novljanke u svijetu kulture, umjetnosti, nauke i sporta” (2012); “Tragom čudesnih žena u Boki Kotorskoj “ 2014. godine; “Veliki slikari u Boki Kotorskoj” i “Znameniti Novljani u svijetu muzike” 2015. godine.

6 Komentari

 1. Mislim da je vrijeme da profesor poslusa samog sebe i da prekine sa pisanjem.Za neke honorare bi se mogao snimiti i solidan dugometrazni film.Ima slicnih izdavaca u HN sa duplo vise izdatih knjiga,ali bez centa opstinske pomoci.Jednostavno treba znati kad se pretjeralo i stati.

 2. Kao covjek koji se dugo vremena bavio poljoprivredom i stocarstvom nudim ovom ETO pedesetak fotografija resnih krava da mu posluze za izdavanje knjige o njemu,jer ne vjerujem da su se krave htjele sa njim fotografisati.

 3. Bravo profesore,gosp.Seferovic,na Vasoj ideji da naprav ite monografiju o nasem sugradjaninu i pravom Bokelju Capt.i filatrlisti Tomu Katuricu,koji je na najbolji i kulturni nacin pokazao SVIJETU
  nasu istoriju,nasu pismenost od prije 200 godina.Nassi pomorci nijesu samo donosili u Boku novac vec nesto mnogo vrijednije,ato je svijetska kultura.Jos jednom cestitke za monoggrafiju.

 4. Ne spori niko dosadašnji rad Lazara Seferovića,ali uvjek na kraju nekog njegovog izdavačkog projekta sazna se da je opština pomogla njegovu knjigu sa par hiljada ili desetinu hiljada eura.Za to sam da se podrži izdavaštvo,ali transpartno,konkursom za dodjelu sredstava.

 5. Sjajan poduhvat dragog i cenjenog profesora Seferovića! Poštovani g-din Tomo Katurić, građanin Kamenara i Herceg Novog, je svojim radom i doprinosom kulturi Crne Gore i šire, to zaslužio!
  A što se tiče nastavka pisanja cenjenog prof. Seferovića, kada je objavio da “neće viče pisati”, ja sam bio uveren da to tako nije moguće “jednostavno prestati”, samo da dobro zdravlje posluži dragog profesora.
  Sa nestrpljenjem očekujem završetak najavljene knjige i njenu promociju!

Ostavite komentar

*

code