NOVA KNJIGA MIRAŠA MARTINOVIĆA: ”POVRATAK U ALEKSANDRIJU”

NOVA KNJIGA MIRAŠA MARTINOVIĆA: ”POVRATAK U ALEKSANDRIJU”

264
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Nedavno je u Zagrebu objavlnjena knjiga proze poznatog crnogorskog pisca, Miraša Martinovića, “Povratak u Aleksandriju”.

Biće promovisana 23. juna u Podgorici, ispred dvorca Kralja Nikole, kao program podgoričkog kulturnog ljeta, u organizaciji biblioteke “Radosav Ljumović”. O knjizi će govoriti Nela Savković Vukčević, Aleksandra Vuković i autor.

Picerija i restoran

– “Povratak u Aleksandriju”, moju sigurno najkomleksniju knjigu, čini pedeset jedna priča, tačnije reći metafora. U toj knjizi, koja na najbolji način artikuliše moju poetiku, za teme sam uzimao ličnosti i istorijske događaje iz višemilenijskog trajanja; pisce, filozofe, one koji su meni
najbliži i najdržai, praveći neku vrstu imaginarnih biografija, izmišljenih i stvarnih životopisa. Neku svojevrsnu enciklopediju mrtvih, a uvijek živih, mjesta, ljudi i događaja. Oni su svom vremenu bili heretici, oni koji su se bunili protiv ustaljenih sistema, rušili kanone, bili previše slobodni, a tu slobodu, najčešće, platili glavom… – priča za
Radio Jadran, Martinović.
“Povratak u Aleksandriju” predstavlja povratak u opšte sjećanje. Taj grad simbolizuje –grad memorije, grad biblioteke, koja je izgorjela, a uprkos toj činjenici, knjige žive. Ideje žive. Sve živi, kaže Martinović:

– To je neka vrsta čitanja iz pepela. Ideje se ne mogu spaliti. Ova knjiga je čitanje imaginarnih knjiga iz imaginarne biblioteke. Biblioteke koja čuva ideje. Ove priče su i faktografske i arhetipske. Aleksandrija je arhetipski grad, a njena biblioteka arhetipska biblioteka. Ideja mi je da se u nekoj budućoj knjizi bavim životima njenih bibliotekara, čija su imena sačuvana, uz šture podatke, koje bih ja nadogradio pomoću imaginacije. Imaginacija je najsigurniji rezervoar podataka. Sve što se može zamisliti, ona čini stvarnim – kaže Martinović.
Zato je ovo knjiga imaginarnih biografija Dantea, Sokrata, Hipatije, Homera, Džojsa, Omara Hajama, Odiseja, Sofokla, Margerit Jursenar, Antigone, Kasandre, Li Poa…. Hnuta Hamsuna, Ezre Paunda, Protagore, mitskog pjesnika Orfeja….mitskih i stvarnih ličnosti, koje su profilisale duhovnu istoriju čovječanstva. Martinović se bavio njihovim snovima i sudbinama, onim sudbinskim znakovima kojima su obilježeni, pa tako izdvojeni i pretvoreni u dugo trajanje.

Ovaj neumorni stvaralac objavio je dvadeset knjiga, raznorordnih formi, romana, priča, pjesama, eseja i putopisa, sa univerzalnim porukama i velikim literarnim vrijednostima. Njegova osobenost je i u tome što teme sa prostora Crne Gore uvezuje u markantne civilizacijske tačke, koje istrajno traži i nalazi, pa u njegovoj litearturi lokalne boje i tonovi dobijaju nivo opštih mjesta, spajane zajedničkim nitima i civilizacijskim dometima sa širokih geografskih prostora: od nekoliko stihova iz “Epa o Gilgamešu”, nađenih u ruševinama Doklee, do zapisa sa kamenja Crne Gore, koje je ovaj pisac pretočio u živi i autentičnu pjesnički govor.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code