Nova LED rasvjeta za 10 odsto bolja od stare

Nova LED rasvjeta za 10 odsto bolja od stare

28
Podijeli

led rasvjeta hn 230216Duž hercegnovske magistrale do danas je postavljeno novih 150 LED svjetiljki, a prva testiranja su pokazala da je osvijetljenost za 10 odsto bolja nego što je bila starom uličnom rasvjetom.
Kako je kazao direktor Komunalno stambenog preduzeća, Branko Božović, do sada su izvršena po dva testiranja na 32 lokacije u gradu.
Na terenu su i danas dvije ekipe. Uskoro, po završetku posla duž magistrale, počeće sa zamijenom svjetiljki i mjerenjem na ostalih četrdesetak lokacija, u naseljima i na nižim stubovima.
Prve procjene govore da će finansijska ušteda biti i do 70 odsto, što će omogućiti da rasvjeta praktično samu sebe isplati za nekoliko godina.
Opština Herceg-Novi trenutno za javnu rasvjetu izdvaja 40.000 eura mjesečno, dok će uvođenjem LED rasvjete mjesečni računi biti oko 15.000 eura.
Tenderu je prethodio i pilot projekat ispitivanja energetske efikasnosti i uštede električne energije, koji je uradilo Komunalno-stambeno preduzeće.
Prva rata investicije biće uplaćena šest mjeseci nakon tehničkog prijema rasvjete sa šestomjesečnim uplatama u narednih šest godina, a to ulaganje će se Opštini vratiti kroz uštedu u potrošnji električne energije.

28 Komentari

 1. Nama su moćnici ugasili svijetlo odavno da bi ga premjestili stranome državljaninu ,ali neka su,meni je dovoljna baterija,pa se jednoga dana vidimo.

 2. Na autobusnu stanicu svijetli dobro jer su stubovi na 10 metara razdaljine i na svakom tom stubu su dvije sijalice , zato dobro svijetli. Čim se spustite prema semaforima vidimo kako svijetli mnogo losije nego prethodna svijetlost . A ova boja svijetlosti je previše depresivna i osjećao kao u bolnici!!!

 3. moze li ta jedna stara da se donese na Kamenare jer godinama unazad u ulici iznad Pomorskog saobracaja nema nikakve rasvjete.Ne znam koji je razlog tome kad postoje bandere i grla i kompletna instalacija za ulicnu rasvijetu.Potrebno je samo zamjeniti makar i staru sijalicu stavit kao u ulici pored koja sija kao Las Vegas.Ne znam zasto je to tako a mislim da postoje tu jos neke zavrzlame pa ovim putem zovem radio Jadran i sve ostale medije da dodju da vide i ispitaju zasto nema rasvjete.Mislim da ce imat zanimljivu pricu.

 4. Ovaj poduhvat unapredjenja gradske rasvjete sa stanovista ustede elektricne energije je veoma pohvalan. Svugdje u svijetu se pribjegava koriscenju LED rasvijete zbog njene dugovjecnosti i stedljivosti, a u pojedinim americkim gradovima ih cak mozete vidjeti i na semaforima. Ipak mislim da se ne trebamo pretjerano hvaliti ovim projektom, jer je ovakne projekte cak i Nigerija implementirala dosta ranije 🙂 Stoji cinjenica da bi pojedine stubove trebalo ofarbati ili cak zamijeniti, ali obzirom da je ovo veliki izdatak to se moze pricekati, ali ne i izbjeci. Ugao osvijetljivanja ovih LED je nesto manji nego kod standardnih sijalica, pa bi trebalo obratiti paznju i na to, te osvijetliti predjele koji su sada ostali u mraku.

 5. Kod autobuske stanice, juče viđeh na starim bandijerama nova svijelta – i već prekidaju, žmirkaju!
  Šta će biti za godinu, dvije … petnaest?

 6. Ma ja bih bio zadovoljan kad bi kodnas u Drenovik postavili i starinsku rasvjetu.Ali niti je htjela prošla niti hoće ova a vjerovatno nece ni buduca vlast.Dok nam neko dijete nedajboze ne padne sa mosta kada se po mraku vraca iz skole niko izgleda nece ni prstom mrdnut.

 7. Sigurno je bolje,tehnologija ide naprijed, to nije sporno!! Sporni smo mi, kako smo odabrali izvodjaca , ko se ugradio, koliko??Koliko nas te ,,rodjacke veze,, kostaju skuplje od najjeftinije ponude.Javne nabavke,tenderi sve je kod nas ,,baza za ugradnju, pogotovo kod velikih projekata.

 8. Zaista, kada se uvece prodje magistralom pored autobuske stanice, utisak je odlican. Nova LED rasvjeta svjetli znatno bolje, pa cak i nekako oku ljepse. Da ne bude da nista ne valja u H-Novom ova rasvjeta izgleda nagovjestava bolje dane.

 9. Meni stvarno nijeste jasni??? Svuđ u svijet se ide na novu tehnologiju,samo se ođe kuka za živinim i žutim svjetlom.To svjetlo je bolesno !!!!

 10. Nova rasvjeta lošije svijetli od prethodne i slabije se vidi. To je stanje na terenu, to vide svi oni koji nemaju oftalmoloških problema. Laboratorijska testiranja i neki kvazi standardi su nešto drugo.

 11. Ovo su priče za malu djecu, ova rasvjeta svijetli samo na magistralu i nema opseg da osvetli i šire. Pođite samo do autobuske stanice i parkinga koji je sada u mraku, jer ova rasvjeta ne može da dopre do parkinga za razliku od stare rasvjete.Sad će trebat novu rasvjetu stavljati na tom mjestu,što je dupli trošak.A da ne pričamo o krivim i zarđalim stubovima, koje uopšte ne sređuju, već samo glavu zamjene.

 12. Pa MIRNA daj ti pare za stubove, najbolje je da skupljaju pare jos 10 godina za sve, pa da onda pocnu da rade, vidjeli smo od prethodne vlasti kako se to radi

 13. Da li može u našem gradu nekada da se uradi nešto da figura kao u cijelom svijetu!? Stavljate led rasvjetu na stubove stare ko zna koliko? Pogledajte samo kako izgledaju posle semafora, užas. Zašto nisu i stubovi zamjenjeni?

Ostavite komentar

*

code