NOVA PREDSJEDNICA OPŠTINE HERCEG NOVI NATAŠA AĆIMOVIĆ

NOVA PREDSJEDNICA OPŠTINE HERCEG NOVI NATAŠA AĆIMOVIĆ

512
0
Podijeli

Glasovima vladajuće koalicije (DPS-Izbor) za novu čelnu funkciju opštine izabrana je kandidatkinja Građanske liste Izbor Nataša Aćimović.

Sjednici nisu prisustvovali odbornici opozicionih partija, a četvoro (Milovan Baždar-PZP, Ljiljana Bojanić nezavisna, dr Savo Marić i Miloš Konjević-Novska lista) poslije kritika upućenih vlasti zbog improvizacija u vođenju grada i potpuno anonimne kandidatkinje za predsjednicu opštine, napustili su zasjedanje. Javnim glasanjem 18 odbornika DPS-a i Izbora od danas je tako prva predsjednica opštine u istoriji grada 32-godišnja Nataša Aćimović.
Nakon potpisivanja svečane izjave ona je zahvalila na ukazanom povjerenju i izboru na počasno mjesto predsjednice Opštine.
– Svjesna odgovornosti koju ova funkcija nosi, od danas se spremno i posvećeno predajem radu na sprovođenju izglasanog programa za poboljšanje životnih uslova, a time i standarda građana našeg grada. Vjerujem da ćemo kao tim otvoriti vrata Herceg Novog za nove ideje, da ćemo vratiti mlade generacije da te ideje i sprovode i da će Herceg Novi zaista i postati grad kulture, zdravlja, zabave i kao takav prepoznatljiva savremena turistička destinacija. Posebnost današnje odluke je što je grad imenovao prvu predsjednicu Opštine u svom viševjekovnom bitisanju i neka to bude prvi od budućih istorijskih poduhvata – poručila je nova predsjednica.

Picerija i restoran

Skupština je dala saglasnost da Dragan Janković bude potpredsjednik opštine.

Izboru predsjednice opštine Nataše Aćimović, kome nijesu prisustvovali ni odbornici dojučerašnjeg jedinstvenog Kluba odbornika „Izbora”, prethodilo je odavanje pošte minutom ćutanja preminulom odborniku, Mišu Škobalju.
Prije nego što su napustili zasjedanje, četvoro odbornika opozicije osudili su posljednji potez vlasti sa izborom predsjednice za koju ni građani, a ni oni sami, kako su ustvrdilli, do danas ništa nisu znali.

LJILJANA BOJANIĆ (nezavisna odbornica): ŽAL ZA PROŠLOM VLAŠĆU

Upoređujući stanje u Novom sa vremenom stare vlasti, odbornica Ljiljana Bojanić osjeća žal i gorčinu:
– Nazivala se bivša vlast cirkusom Medrano, ali cirkus je organizovan, ima svoj program, ovo što se sada događa liči na vašarište. Da ima političke hrabrosti, osjećaja za humor možda bi ovdje bili i trubači – kazala je Bojanićka.
Ona je priznala da su možda sa pravom izgubili vlast, jer je ona ranije bila u SNP-u, ali tadašnja opozicija, a sašnja vlast je trebalo da donese promjene koje je obećala. Grad nikada nije bio u ovakvom stanju, jer vlast ne interesuju problemi grada.
– Teži se investicijama, traži se nešto preko pogače, imamo vrapca u ruci, hoćemo goluba na grani. Vrabac nam je gladan, žedan je. Očekivala sam od vaše koalicije više hrabrosti:
– Od vas u DPS-u sam posebno očekivala bolju organizaciju, sluha i odgovornosti prema gradu i biračima. Mi smo platili naše greške. Ali ako je poslije nas ostalo korova, kada vi odete neće biti ni korova ni trave – ustvrdila je Bojanićka, koja zamjera DPS-u što nije imala više čvrstine da se izbori da zadrži Dragana Jankovića na čelu opštine do boljeg kandidata od Aćimovićke.

MILOVAN BAŽDAR (PZP): VLAST VIŠE NEMA LEGITIMITET

Izbor predsjednice opštine je nastavak politike koju vlast vodi od početka i koja je netransparentna i neprincipijelna, kazao je Milovan Baždar (PZP).
– Nije mi jasno da vi koji ćete glasati za novu predsjednicu, protiv koje nemam ništa personalno, čak mi je žao njene ličnosti što se našla kao neka vrsta kolaterala, gledate na izbor predsjednika kao na neko formalno, marginalno pitanje – istakao je Baždar koji smatra da ovo što se događa u Herceg Novom je bez presedana na crnogorskim prostorima.
– Ekonomija ovog grada je devastirana, u naletu su stečajevi. Umjesto da se tome posveti veća pažnja i skupimo struku i politiku mi se bavimo pitanjiama koja su posljedica nejasne, neodgovorne i po mišljenju većine građana neozbiljne, politike. Većina građana misle da je u padu javni servis građana, da nema napretka rada lokalne uprave, a krucijalno pitanje je ko će biti na najvažnijim funkcijama dok najodgovorniji za ovakvu politiku nastavljaju iz sjene da vuku konce i poigravaju se sa građanima, ustvrdio je Baždar.
On vjeruje da vlast sa ovakvom politikom nema legitimitet i pozvao je vladajuće odbornike da skrate mandat Skupštini i da se raspišu novi lokalni izbori.

DR SAVO MARIĆ (Novska lista): AĆIMOVIĆKA NIJE DORASLA OVOJ FUNKCIJI

Novska lista je zatražila da se ne prihvati izbor predsjednice Nataše Aćimović iz više razloga, koje je saopštio dr Savo Marić:
– Ona ne zadovoljava osnovni uslov za gradonačelnicu, nema iskustva na rukovodećim poslovima od pet godina. Svojim imenom ne uliva povjerenje kod građana niti ima autoriteta za upravljanje opštinom i da je predstavlja. Iz šturog obrazloženja se ne može zaključiti da je dorasla funkciji za koju se predlaže. Radila je poslove sa srednjom stručnom spremom, tehničke poslove u računovodstvu malih firmi – kazao je dr Marić predlažući da Aćimovićka odradi prvo pripravnički staž u rangu svoje visoke stručne spreme u računovostvu trezora opštine ili službe budžeta.
On jer dodao da sve izgleda kao gruba šala sa gradom i građanima, iznenađen i hrabrošču Nataše Aćiomović, da se bez radnog i životnog iskustva prihvati ovako odgovorne funkcije.
Da li je svjesna da treba rukovoditi sa 300 radnika lokalne uprave. Opština je puna starih i iskusnih pregalaca, koji neće lako promijeniti navike, niti napustiti stečene privilegije – istako je dr Marić upućujući posebno DPS-u što je odobrio ovakav postupak, čime je kako kaže, iznevjerena izborna volja glasača. Zato su Novom potrebni odmah novi izbori. Jer, ovo se radi da se zadovolje nečiji privatni apetiti, ustvrdio je Marić, koji se obratio lideru DPS-a Slobodanu Radoviću i kazao da će ga smatrati direktnim krivcem za stanje u gradu i posebno ako dođe do velikih zaduženja.
– Vi treba da preuzmete funkciju gradonačelnika sa svim odgovornostima i posljedicama ili da idemo na nove izbore – poručio je Slobu Radoviću odbornik Novske liste dr Marić.

SLOBODAN RADOVIĆ (DPS): POŠTUJEMO SPORAZUM, IZBOR ODGOVARA ZA KVALITET SVOJE KANDIDATKINJE

Replicirajući dr Mariću predsjednik DPS-a, Slobodan Radović Krušo, kazao je da je kao čovjek i predsjdnik te partije ponosan na svoj rad i zahvalan građanima koji su dali povjerenje DPS sa 6029 glasova.
Ali 13 mandata nije dovoljno za vladajuću većinu, zato se DPS opredijelio za koaliciju sa Izborom. Napravljen je takav sporazum da prve dvije godine gradonačelnik bude iz Izbora, a onda sljedeće dvije godine iz DPS-a, podsjetio je Radović. Nakon podrške Nikši Gojkoviću, došlo je do raskola u Izboru i Gojković je sa manjinskim dijelom Kluba odbornika razrješen funkcije.
– DPS poštuje koalicioni sporazum i dogovor sa Izborom. Uvijek sam spreman da se maksimalno založim i zalažem se za dobro svih građana Herceg Novog i bolju budućnost grada što će se i dogoditi – siguran je Radović.
Predlog Izbora kandidatkinje za predsjednicu opštine, nije želio da unaprijed kritikuje, “jer ne znamo da li će raditi svoj posao vrlo kvalitetno, kvalitetno ili ga neće raditi”:
– U svakom slučaju građanska grupa Izbor, kao naš koalicioni partner moraće odgovarati kvalitetu kandidata kojeg su predložili. Ni jedan pojedinac, pa ni gradonačelnik bilo koje opštine ne može biti sam sa čarobnim štapićem i da na taj način uređuje kvalitetno lokalnu samoupravu. Svaki selektor bira tim koji će igrati. Ukoliko javna preduzeća, agencije, Sekretarijati budu radili i željeli dobro Herceg Novom, predložena kandidatkinja neće sigurno ugroziti kvalitet rada lokalne samouprave poručio je Slobodan Radović.

MILOŠ KONJEVIĆ (Novska lista): DPS TRPI SRAMOTU

Stigli smo do pola puta do potpune tragedije u Herceg Novom sa vlašću DPS-Izbor, smatra Miloš Konjević iz Novske liste. Žrtve će biti grad i građani Herceg Novog, a glavne uloge će pripasti „dvojici sjedih i drskih tipova na balkonu, koji će sa najboljih mjesta da pucaju od smjeha na kraju same tragedije” poručio je Konjević, navodeći da je jedna uloga pripala Dušanu Radoviću Krušu, koje je sve obmanuo svojim izjavama, a druga Slobodanu Radoviću Krušu, koga je optužio za razbijanje Izbora i za slabost da se usprotivi hirovima „jednog čovjeka koji ne živi u ovom gradu”.
– DPS kukavički trpi sramotu, jer nema hrabrosti da izađe na nove izbore, znajući da više nema šanse. Slobodane Radoviću vi danas birate između robovlasništva i dostojanstva grada, a na žalost odabraćete robovlasništvoo kome će se još dugo pričati – kazao je Konjević uz tvrdnju da se demokratija u Herceg Novom pretvorila u diktaturu dinastije Krušo.
Ukoliko je Nataša Aćimović pristala da bude marioneta ovog dinamičnog dua, ne piše joj se ništa dobro, pripisuje joj se sva odgovornost uz nimalo moći odlučivanja, što je recept za propast, naglasio je Konjević.

SLOBODAN RADOVIĆ (DPS): NIKADA NE ČINIMO ŠTETU GRAĐANIMA

Odgovarajući Milošu Konjeviću, Slobodan Radović je kazao da nije od ljudi koji lako nasjedaju na provokaciju, ali da mu je ovu neko očigledno sastavio, jer da je prethodno čuo što je rekao bar malo bi ga korigovao. On je ponovio da nije saglasan ni sa jednom riječju koju mu je uputio Konjević:
– Siguran sam da građani znaju koliko ste Vi, a koliko sam ja doprinio Herceg Novom. Siguran sam i da ste jako u zabludi. DPS je najjača partija u Herceg Novom i Crnoj Gori samo zato što je disciplinovana i što poštuje zakone i odnose sa onim sa koijm ima sporazum. U ovom slučaju imamo koalicioni sporazum sa Izborom, koji predlaže kandidata i odgovoran je za kvalitet rada buduće kandidatkinje za gradonačelncu. Ukoliko to ne bude tako, naravno da DPS nikada neće prihvatiti da se čini šteta građanima i razvoju Herceg Novog.

ANDRIJA RADMAN (DPS): PUSTITE NAS DA RADIMO

Opozocija, koja je pjesnički raspoložena, pokušava da omalovaži i banalizuje sve što je nova vlast uradila za šest i po mjeseci, kazao je Andrija Radman, uz tvrdnju da je lokalna uprava uradila puno, čak i više nego neki iz prethodne vlasti za 14,5 godina.
– Ako ništa barem smo konsolidovali stanje koje nije bilo sjajno, zaveli komunalni red i doveli javna preduzeća da obavljaju svoju funkciju na zavidan nivo. Mada može bolje. Jer, nismo išli sa nule nego iz minusa. Lokalna uprava sa 234 zaposlena i 134 viška radnika opet ima red i funkcioniše kvalitetnije, ali tek će biti bolje. Uhvatili smo se u koštac sa problemima koje niko nije smio i nismo pričali nego radili i radimo. To vam smeta. Jedino što očekujete danas i svaki put jeste da nam što veći teret stavite na leđa, kako bismo se okliznuli i pali. Ali imamo jako dobru strategiju i plan koje realizujemo. Vi to kao opozicija ne želite da vidite – poručio je Radman, najavljujući da će doći i krupne stvari na red, kao i da će se opet odmjeritri na izborima 2018. godine.
Do tada Radman je zamolio opoziciju da ako ne može biti konstruktivna da pusti vlast da radi:
– Sjedite i sa strane, da ne kažem crvrčite, možete da nastavite da djelujete i dalje u stihovima, jer to je posao opozicije, mada bi nam bilo draže da malo energije usmjerite na ono što bi bilo potrebno da idemo zajedno naprijed – kazao je Radman, odbijajući kritike da je grad u haosu i da se u vlasti kriju jedni od drugih, jer, personalno svako odgovara za ono što radi.

ZORAN BOŠNJAK (DPS) – OPOZICIJI: POGLEDAJTE JEDNOM SEBE U OGLEDALU

Reagujući da optužbe opozicije da nova vlast nije uradila ništa, da je grad ostavila bez vode, kao i da je smao zaposlila svoje ljude, Zoran Bošnjak je podsjetio da su zatekli nezavršeni kolektor sa rokom kašnjenja od godinu, razrovanu obalu i brojne druge probleme.
– Za 14 godna vi ste primili toliko radika da je jedan moj koelga koji je radio u opštini trčao prije sedam sati na posao da bi zauzeo stolicu. Kada je riječ o restrikcijama vode od 25 dana, treba znati da je za 50 godina prvi put ove rađen remont postrojenja na HE Plat, ali i zašto vi nijeste htjeli da se Herceg Novi spoji sa regionalnim vodovodom, kao jedina opština na primorju. To ste prolongirali da ne biste pili crnogorsku vodu. Pogledajte jednom bar sami sebe u ogledalo poručio je Bošnjak, podsjećajujući da mu je bivši direktor „Vodovoda” u dva navrata rekao: „Sve što dođe sa Skadarskog jezera u Herceg Novi ja ću popit'”.
Master planom je predviđeno odavno 200 sekundnih litara vode za Herceg Novi i grad je mogao svih proteklih godina imati uredno snabdijevanje.

NATAŠA MARTIĆ (Izbor): NATAŠA AĆIMOVIĆ JE NOVA ENERGIJA

Poznati turbulentni dani za Izbor su prošlost i odbonički Klub te građanske liste na čelu sa Dušanom Radovićem je sada jači i sigurniji i odgovorno nastavlja sa ispunjavanjem predizbornih obećanja, poručila je Nataša Martić.
– Izbor se u vlasti ne ponaša ništa drugačije od onoga kako je to rečeno tokom predizborne kampanje. G-đu Natašu Aćimović smatram dobrom opcijom i ona predstvlja simbol onoga što Izbor jeste: nova energija, politička neiskvarenost i ambicija za bolje sjutra u ovom gradu. Grad je u sigurnim rukama, jer su temeljni principi pokazali ovoga puta svoju stabilnost, definitivno – ustvrdila je Martićka.

MLADEN IVANOVIĆ (Izbor)

– Pored toga što će Herceg Novi prvi put u svojoj političkoj istoriji dobiti ženu za predsjednika opštine i pored toga što će prvi put u svojoj istoriji Novljani vizuelno uživati u budućim medijskim nastupima predsjednice opštine, siguran sam da će se građani Herceg Novog brzo uvjeriti u ogromnu energiju, kvalitet, posvećenost i odgovornost g-đice Aćimović na vršenju funkcije predsjednice opštine – izjavio je u sexističkom tonu predsjednik Kluba odbornika Izbora, Mladen Ivanović, što je izazvalo negodovanje u Sali, posebno ženske populacije.
Ivanović je kazao za Natašu Aćimović da se radi o politički neiskvarenoj osobi, kojoj su unaprijed predočili čije će diskusije u Skupštini biti zlobne, a čije dosljedne. Poželio joj je svaku sreću uvjeren da će funkciju predsjednice obavljati časno i kvalitetno.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code