NOVA STRATEGIJA BRENDIRANJA TIVTA

NOVA STRATEGIJA BRENDIRANJA TIVTA

229
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Na zgradi Opštine Tivat je novi znak grada, koji, pored ostalog, treba da obilježi Tivat kao brend. Sve je dio promovisane strategije brendiranja grada koja će doprinijeti da Tivat u regionalnim i međunarodnim okvirima bude prepoznat kao jedinstvo raznovrsnosti.

Novi logo ima cirkularan oblik koji simbolizuje jedinstvo i trajanje, ali nije zatvoren krug, jer Tivat jeste i uvijek će biti otvroena sredina za sve koji znaju da se vlastita sloboda mjeri samo slobodom drugog i drugačijeg. Ovdje različiti svjetovi koegzistiraju i prepliću se stvarajući viziju grada budućnosti. Tivat – mnogo svjetova u jednom, poruka je kreativnog tima nove strategije brendiranja ovog grada.
Njena izrada u privatnom javnom partnerstvu počela je prije godinu. Okupila je ugledne predstavnike lokalne zajednice, građane, medije, turističke organizacije, kulturne i obrazovne institucije, najveće investitore sa područja Tivta.
– U opštini smo još unazad par godina prepoznali potrebu za ovakvim projektom. Na SO smo donijeli odluku o formiranju zajedničkog preduezća „Brand New Tivat” koje će se baviti izradom nove strategije koja bi trebalo da polaže sve vrijednosti i kvalitete koje Tivat ima – kazao je predsjednik opštine, Ivan Novosel.
Brendiranje gradova je veliki posao, nalik velikom orkestru u kojem svaki instrument mora da svira zajedničku muziku, kazao je vođa projekta Bojan Joksimović i predsjednik UO ” Tivat New brend”. On je i član jedne od vodećih svjetskih kompanija na tržištu komunikacija i brendiranja TBWA :
“U našoj strategiji postoji jedan veliki prostor ka inovativnosti, kreativnosti, a to će podrazumjevati angažovanje svih struktura, talentovanih ljudi iz lokalne zajednice, bez kojih apsolutnbo ovaj projekat neće moći da napreduje”, kaže Joksimović.
Njegeova koleginica iz kreativnog tima Iva Đurković objasnila je da je brendiranje gradova danas važno, jer živimo u komplikovanom svijetu. Ono treba da definiše dugočan pravac razvoja lokalne zajednice i podstakne ekonomski rast. Brend jednog grada čine ljudi, iskustva koje u tom gradu doživlajvaju i emocije koje taj grad dijeli sa svojom publikom, kaže Đurkovićka i objašnjava šta nije brendiranje grada:
– Brendiranje grada nije startegija komunikacije, vizuleni identitet, slogan ili logo. Sve su ovo neophodni elementi startegije brenidaranja, ali mogu samo da dođu kao posljedica jedne dobro promišljene i precizno izrađene strategije.
Nadahnuto i slikovito, zbog čega je zavrijedio i dugi aplauz, prof Neven Staničić, koji je takođe član kreativnog tima za izradu strategije brendiranja ispričao je priču o svim svjetovima i luci u jednom.
– Karakter Tivta je da je on u jednom od deset najljepših zaliva svijeta. Čitamo onda šta je zaliv i naći ćemo jednu divnu definiciju u mediteranskom brevijaru da je svaki zaliv na Mediternu zapravo more za sebe. Ako je to tako, a jeste, kao što je svako ostrvo kontinent za sebe, onda je tivatski zaliv u ovom zalivu Boke čitav jedan okean, dvorište koje će presudno uticati na ono što će se u Tivtu dešavati tokom vijekova njegovg razvoja.
Staničić je dalje ustvrdio da se nestankom Arsenala sasvim lako i sugestivno pojavio Porto Montenegro. Ali pitanje na koje moramo odgovoriti imajući u vidu što je sve bilo i što je moglo biti, a bio je Arsenal do kraja, da li će Tivat i ubuduće biti samo nautička luka na istočnoj obali Jadrana, kao PORTO ili ćemo odnjegovati još neko od mogućih rješenja i odgovora i brendirati ga kao dio našeg karaktera.
Sa datim, istinitom vrijednostima u brendiranju jednog grada poput Tivta ne dolaze u obzir nikavi marketinški trikovi upozorio je Miloš Ilić:
– Moramo da pogledamo u prošlost brenda, da budemo svjesni sadašnjeg trenutka, ali takođe da budemo svjesni relevantne projekcije u budućnosti.
No, proces branding-a (žigosanja) se ne događa na tržištu proizvoda i usluga, već isključivo u glavama i svijesti potrošača.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code