Nove mašine za berbu maslina

Nove mašine za berbu maslina

1431
2
Podijeli

suscepan maslineU Radanovićima, na platou restorana “Bokeška kužina” protekolog vikenda održana je prezentacija mašina za berbu maslina, italijanske firme Džoli, koju je organizovalo Maslinarsko društvo Boka.

Oko dvadesetak maslinara, ali i drugih proizvođača voća, pokazali su veliko interesovanje. Predstvaljeno je nekoliko tipova mašina za berbu maslina koje su vrlo jednostavne i lakše za upotrebu od onih koje su do sada korišćene.

Picerija i restoran

Predsjednica Maslinarskog društva Boka, Vesna Đukić kaže, da se osim za berbu ploda masline ove mašine mogu koristiti i za berbu plodova drugog koštunjavog voća, što je veoma interesantna ponuda.

“O kvalitetu mašina ne treba mnogo govoriti, jer su i maslinari i proizvođači drugog voća bili veoma zadovoljni prezentacijom. Osim toga cijene su povoljnije od onih koje nude drugi proizvođači. Zavisiće i od broja maslinara ili korisnika koji budu željeli da ih kupe. Tako da se cijene mogu i korigovati” – naviodi Đukićka.

U slobodnoj prodaji mašine koštaju od 550 do 850 eura. Preko Udruženja  nabavka će biti po nižim cijenama i maslinarii će moći da ih otplate u nekoliko rata, bez kamate. Osim toga još je jedna povoljnost:

“Opština Tivat je jedina koja ima program mjera podrške za razvoj poljoprivrede, a za nabavku mašina ona iznosi  30% od ukupne cijene”, navela je ona.

Ukoliko su maslinari registrovani kao proizvođači kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvja, mogu da konkurišu za sredstva iz agrobudžeta, a Ministartsvo refundira novac u iznosu od 30-50%, u zavisnosti od toga koje uslove proizvođač ispunjava.

Cilj Udruženja maslinara je mašinsko branje maslina, koje ima više prednosti u odnosu na ručno, kako bi se postigao viši nivo kvaliteta maslinovog ulja. Mašine koje su se ranije koristile i još uvijek se mogu nabaviti u Udruženju su marke Kampanjola, ali su prema njenim riječima skuplje i teže za rukovanje:

“Ove su nešto modernije i jednostavnije, i napredak su u tehničkom i tehnološkom smislu, kako bi se unaprijedio uzgoj i prerada maslina, kako bi se postigao veći kvalitet maslinovog ulja, ali samim tim i smanjili troškovi procesa proizvodnje, jer oko 60% troškova odlazi na berbu”, dodala je Đukićka.

Interesovanje za mašine bilo je veliko, ali porudžbine još nijesu obavljene dok se ne dostave konačni spiskovi iz nekoliko Udruženja čiji su članovi prisustvovali prezentaciji.

2 Komentari

  1. Sreća je što se masline više ne kupe po zemlji, jer ne bismo stigli sve slike proslijedit priljateljima i mami,a o porukama da ne pričam,kad bismo….
    0    0
  2. o,super,masline se samo posade i onda sve ide samo ili mašinski.Ovo će bitno uticati na smanjenje cijene ulja,ako je 60% troškova odlazilo na berbu,mada mislim da bi onaj ko se ne razumije u matematiku i logiku trebao da vodi računa da ne pominje brojeve.
    0    0

Ostavite komentar

*

code