Nove petljavine Turističke organizacije Herceg Novi: Čiji je sajt montenegrobooking.me?

Nove petljavine Turističke organizacije Herceg Novi: Čiji je sajt montenegrobooking.me?

4715
34
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

turisticka organizacija hn2Prateći savremene tehnologije i trendove, kao i pozitivne primjere iz prakse drugih turističkih centara, Turistička organizacija Herceg Novi je inicirala projekat on-line prodaje smještajnih kapaciteta, tvrde u toj TO.

– Odabrana je najiskusnija firma u Crnoj Gori u pružanju usluga te vrste i sklopljen ugovor o saradnji, koji je podrazumijevao uslugu izrade web sajta www.montenegrobooking.me i ustupanja prava korišćenja posebnog poslovno-rezervacionog sistema-softvera pod nazivom ibookhotel – navodi se u odgovoru vd direktorice Turističke organizacije Herceg Novi, Bojane Blagojević, na pitanje Radija Jadran sa kim je ušla u privatno javno partnerstvo projekta on-line prodaje turističkih usluga.

Picerija i restoran

Ipak, insistirali smo na jasnijim odgovorima i opet pitali – koje firme učestvuju u ovom privatno javnom partnerstvu i koja je firma nosilac projekta?

– Ugovor o saradnji, koji se odnosi na kupovinu softvera, sklopljen je sa firmom Ibookhotel d.o.o, koja je tada bila jedina firma u Crnoj Gori koja pruža uslugu korišćenja poslovno-rezervacionog sistema-softvera pod nazivom ibookhotel – odgovoreno je slično kao i ranije.

Zanimalo nas je i zašto sajt www.montenegrobooking.me više nije u funkciji?

– Kao i kod svakog projekta u povoju, nailazili smo na različite izazove u želji da se optimizuje njegovo korišćenje, a najveći je bio kako da sa ograničenim ljudskim resursima pružimo svu potrebnu podršku kako bi web sajt zaživio punim kapacitetom. Zbog toga je isti privremeno obustavljen, ali naša namjera je da ga u najskorije moguće vrijeme ponovo osposobimo i pokrenemo – objasnili su iz TO.

Zatražili smo i dodatno pojašnjenje  da li je svaki pojedinac imao poseban račun za ovaj projekat, a iz TO su kazali da je www.montenegrobooking.me  u eksperimentalno-testnoj fazi, tako da nije do sada bio aktivan. Samim tim nije obavljana komercijalna aktivnost, te ne postoji ni račun.

mne booking who isKo je onda danas vlasnik domena www.montenegrobooking.me? Na čije se ime vodi?

– Turistička organizacija Herceg Novi  je vlasnik domena i softvera, koji je kupljen od Ibookhotel doo – potvrdili su u toj krovnoj organizaciji turizma grada.

Obrazloženo je i ono što stoji “na papiru” da  Predlog Programa rada i finansijskog plana Organizacije utvrđuje Izvršni odbor TO HN i podnosi ga Skupštini Organizacije na usvajanje, nakon čega se obavezno dostavlja na uvid i razmatranje članovima Skupštine opštine. A nas je zanimalo ko je u konkretnom slučaju donio odluku o sklapanju ugovora.

– Izvršni odbor je usvojio Finansijski plan i program rada TO za 2015, a direktorica TO je u skladu sa tim donijela odluku o sklapanju ugovora – navode iz TO.

Ako korist imaju samo izdavaoci smještaja, ko bi onda plaćao eventualno administratore i slično ukoliko TO ili privatnik nemaju nikakvih prihoda?

– Korist ima cijela turistička privreda grada, jer samim tim što je usluga besplatna, htjeli smo na ovaj način dodatno motivisati vlasnike smještajnih kapaciteta da registruju svoje objekte. Smisao je da privatnici prezentuju svoje objekte koji su registrovani, čime će se smanjiti broj neregistrovanih. Pored prezentacije na sajtu, registrovane smještajne kapacitete će u bazi imati i turističke agencije koje plasiraju ponudu na sajmovima – navodi u odgovoru Blagojević i dodaje da će privatnici ostvarivati  prihod kroz rezervacije, a TO će administratore, koji budu angažovani kada web site bude u funkciji, plaćati po osnovu provizije od bookinga. Jer, “to je uobičajen način poslovanja u svim booking sistemima“.

Prikrivene činjenice

U odgovorima Turističke organizacije Herceg Novi vješto se izbjegava pominjanje turističke agencije “Gorbis”, čiji je vlasnik, Goran Čolović, inače i predsjednik Izvršnog Odbora TO HN. U TO tvrde da su  oni inicijatori ovog projekta. U našem tekstu, pak, od 3. februara prošle godine,  Čolović kaže da su on i njegova agencija  inicijatori. Ostaje nejasno zašto u odgovorima TO HN pripisuje sebi inicijativu za ovakav projekat.

Sumnjivo je i to što Turistička organizacija Herceg Novi tvrdi da je ona vlasnica domena, iako je u registru on evidentiran na adresu agencije Gorbis, Njegoševa 66 i Svetlanu Šabović.

Čudno je i to da iz TO HN tvrde da sajt nikad nije bio aktivan, a do početka godine izdavaoci su mogli prijaviti smještaj.

Osim toga, kako nešto može da bude besplatno ako se od izdavaoca smještaja naplaćuje provizija?

Najbizarnije od svega jeste to što je naziv domena montenegrobooking, a sajt  treba da objedini turističku ponudu Herceg Novog. Bez ijedne hercegnovske odrednice sajt bi se vrlo slabo kotirao na google pretraživaču i privlačio zainteresovane za Herceg Novi.

Da li je riječ o sukobu interesa, ili nekom vidu donacije privatne agencije Turističkoj organizaciji, ili prosto samo privatnom interesu? Radio Jadran će se baviti i dalje ovom temom.

34 Komentari

 1. Jovana zbog takvih kao ti nikad naprijed necemo. Ne shvatas sustinu. Potrosenr su pare za nesto sto ne radi. Jedino jadran ne rece narodu koji je to iznos. Koliko god da je pa i 1 evro zasto ako nesto ne radi? I kako bas od Gorbisa? Zato Jovana ne okreci temu i pusti nas koje zanimaju kako kaze naslov petljavine da citamo o tome dok ih bude.
  0  0
 2. presjednica to blagojevicka placa danak neiskustvu isto tako ce i marticka i acimovicka a zato su krivi savjetnici i upravni odbori koji se najvise pitaju
  0  0
 3. Jovana, raspitaj se dodatno, nije stvar u zastarjelom sajtu (mada ce i njega sasvim sigurno zamijeniti gorim) nego o novom potpuno odvojenom sajtu koji je platila TO a on bio tj je u vlasnistvu Gorbisa. No, ti to i znas, a botovanje tvog tipa pocelo je tacno onog dana kad je u novsku TO stigla nova PR iz Podgorice.
  0  0
 4. @tompus Uopste ne kazem da je situacija sjajna, ni u TO niti bilo gde drugo u gradu. Ali razapeti direktoricu TO zato sto sajt nije posecen dovoljno puta, i to sajt koji nije “zastario” otkad je ona na toj poziciji nego 5 godina pre toga, a ne pomenuti neke vece probleme meni deluje ne kao da se neko bavi “ociglednim malverzacijama” nego da se neko nekome zamerio gadno. To sto je iscrtan parking u dvosmernoj ulici tako da blokira jedan smer nije moguca malverzacija nego ocigledno bezakonje na primer ali nece se to objaviti na Radio Jadranu. Napokon su poceli da promovisu zaledje, i bilo je na Kamenom lepo desavanje u organizaciji TO ali jedva su se osvrnuli na to. Herceg fest ima ubedljivo najgori sajt koji sam videla u poslednje vreme ali slovca o tome? Dakle, moj komentar se bavi pristrasnoscu ovih sto se bave “istrazivackim novinarstvom” i vecinom komentatora.
  0  0
 5. Na čelu TO je potpuno pogrešna osoba, kao uostalom i na drugim bitnim pozicijama grada. TO treba da vodi neko ko je sposoban, harizmatičan, ima poslovno i životno iskustvo. Smatram da bi i butik da vodi bio prevelik zalogaj gospođici koju su postavili na tu funkciju.
  0  0
 6. @ Jovana
  Radio Jadran se bavi ociglednim malverzacijama u TOHN a direktorici i upravi niko ne smeta da ukazuju na probleme u traze od nadleznih da ih rjesavaju.
  0  0
 7. Daleko od toga da je sve ovo sjajno, ali me zivo zanima kako se direktorica zamerila ovima iz Radio Jadran-a! Pretvorili su ulicu od Rica do Skvera u jednosmernu parkingom a opet je dozvoljen saobracaj u oba pravca i nijedan jedini tekst o takvoj gluposti? Ali skoro svaki dan je TO na tapetu. Davaoci smestaja su duzni po zakonu da sami prijavljuju goste, elektronski ili pismenim putem na posebnim obrascima, sem ako su u tehnickoj nemogucnosti a to nije ni 1% njih, nego im je zao dati 110e za token koji vazi 3 godine. I opet dodju i najvise problema prave po biroima TO kad dodju da prijave goste i najvise pljuju TO. Drugo, za mnoge stvari nije kriva direktorica – sve da uzme i domace kolace deli svakom gostu koji dodje, kad vide raskopano, kad vide po moru govna da plutaju, kad pocne da im smrdi kanalizacija jer nam kolektor jos uvek nije zavrsen (ugovor je sklopila prethodna vlast), kad nam je dezuran jedan pedijatar u smeni itd, svejedno bi se pokupili i pobegli. Ne kazem da je stanje sjajno ali preterujete.
  0  0
 8. @imt Bojana nailazi na podmetanja nogu zbog neiskustva. Nemoze se iz skolske u direktorsku stolicu. Ona nema iskustvo u poslovanju a treba da brine o imidzu grada. Pa samo pogledajte fotografije festi koje organizuju po mjesnim zajednicama sve penzioneri dok se Bd sprema za Sea dance i hiljade mladih a mi nudimo program za 70+.
  0  0
 9. Ta Svetlana Šabović je najbolja Goranova radnica i vodi mu poslovnicu u Tigograd. Gorbis je ovaj sajt otvorio ima tri godine.prije nego je zasio u TO.
  0  0
 10. Bravo za Radio Jadran za istrajnost da raskrinka malverzacije u Turističkoj Organizaciji.To se zove istraživačko novinarstvo na koje smo zaboravili.Ali nemojte da padnete na političke pritiske ni jednih ni drugih.Sredsva od neopravdano povećane boravišne takse idu pojedincu i vlasniku turističke agencije jer nem akontrole trošenjaovih para.Uovu akciju treba da se uključe i građani.
  0  0
 11. A sto se cudite? Pa kad opstinari objave ” da ce 01.jula sve biti spremno za pocetak sezone” onda ni ovo u TO nije neka senzacija. Kakvo znanje takav i kvalitet turizma. Sve je trebalo da bude spremno vec 01.05 i onda gurati da pocne sezona. Ovako sad, polovinom jula, se vode polemike ciji je sajt, trebali da bude itd. Treba svakako ali sa polupismenim turistickim radinicima ne mozete imati vrhunsku uslugu ni u jednom njenom segmentu.
  0  0
 12. SJASI KURTA DA UZJASI MURTA . !!! PROBLEM OVOG GRADA JE KADAR I TO PRIJE SVEGA RUKOVODECI. OVI POLITICARI SVIH VRSTA I BOJA SU NESPOSOBNI DA VODE GRAD. TREBAMO IH SVE ZAMOLITI DA SE VISE NE KANDIDUJU ZA ODBORNIKE ,A MI CEMO IH PLACATI DA NISTA NE RADE.
  MOZDA BUDE BOLJE!!!
  0  0
 13. I sta sad,vi ste pablikovali jos jednu sumljivu aktivnost,nema krivca,svi turisticki radnici su pod presijom raznih inspekcija,privatnim izdavaocima svake godine se namece sve vise obaveza i sta sad?????Sezona, ocekivano,losa.Gorbis se provlaci kroz vase clanke i sta sad????Nas interesuje ko ulaze nasa sredstva da bi turisticka organizacija bila punkt policije?Da li je to svrha Turisticke organizacije???I sta sad???
  0  0
 14. Kao prvo “TO” je pod veliim pritiskom medija koji vode tako reći kampanju kako uništiti DUŠKA KRUŠA i turističku organizaciju i unazaditi grad a taman smo malo stali na noge tako reći.
  Kao drugo zasto se toliko osporava direkotorica TO nema iskusta jer to znaci nezna da krade kao mozda neki, Bojana pokušava svim sliama pomogne gradu a stalno nailazi na “podmetanje nogu” od strane media i pojedinaca.
  Kao treće zasto se stalno misli da mora da se krade ako neki posao nije uspio ili nije još zaživio stvarno strašno od vas šta pišete.
  0  0
 15. JOs jedna zavrzlama na relaciji Izbor-DPS, ko ce bolje omrsiti brke, a briga i jedne i druge sto je u nasem gradu sve trulo i propalo i da se turizam jos odvija samo po inerciji
  0  0
 16. a kako gorbis i turisticka dijele prihode, tj tu proviziju koju dobijaju od ljudi koji preko tog sajta izdaju smjestaj?
  posto sigurno ta para, ako sajt radi, prevazilazi plate jednog ili dva administrativna radnika.

  kakvi su to hohs… carevi 😀
  0  0
 17. Najbizarnije je to sto nam turisticku vodi devojka bez radnog staza. Zato ovalvih projekata ima ko zna koliko. Zna li se koliko je kostao projelat Gorbisa pardon Turisticku tj grad Hn?
  0  0

Ostavite komentar

*

code