Nove povoljnosti za uzgajivače povrća

Nove povoljnosti za uzgajivače povrća

1
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i ove godine Agrobudžetom je opredijelilo podršku za proizvođače povrća, a njih 247 su do sada u proizvodnju investirali ukupno 834.301,62€, uz podršku Ministarstva u iznosu od 358.563,90€,  saopštavaju iz ovog Vladinog resora.

Kroz javni poziv za dodjelu podrške povrtarskoj proizvodnji za 2017. godinu, koji je objavljen u februaru, proizvođači imaju mogućnost da dobiju podršku za nabavku sjemenskog/sadnog materijala, proizvodnju rasada, kao i opremu za navodnjavanje zasada.

Picerija i restoran

Najviše podržanih aplikacija bilo je iz središnjeg regiona 215, iz sjevernog 15 i iz primorskog 17. Zasijano je 33,36ha povrća više nego prošle godine. Najviše se sadila lubenica, koja je zasnovana na površini od 232,6ha, uglavnom na prostoru opština Podgorica i Ulcinj.

U odnosu na prethodnu, za ostvarivanje povoljnijih uslova za unapređenje povrtarske proizvodnje, ove godine su napravljene određene izmjene u javnom pozivu. Minimalna površina za zaštićeni prostor je smanjena sa 0,3ha na 0,2ha, a dozvoljeno je sabiranje različitih kultura kako bi se zadovoljio kriterijum minimalne površine. Minimalna površina na otvorenom polju je je 0,5ha, sa tim da se ove godine podržava uzgoj najviše dvije povrtarske vrste, kako bi se zadovoljio ovaj kriterijum.

Umjesto 50% podrške koju su dobijali proizvođači svih vrsta povrtarskih kultura, ove godine, podršku do 40% vrijednosti investicije dobijaju proizvođači dominantno zastupljenih vrsta povrća, kao što su paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus, dok veću podršku do 50%, dobijaju proizvođači ranog povrća u plastenicima i manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju, a sve u cilju širenja asortimana i perioda prispijevanja povrća, odnosno povećanja konkuretnosti domaćih proizvođača.

Značajna novina u javnom pozivu je i izdvajanje podrške za nabavku mehanizacije, koja je ove godine dodjeljivana poljoprivrednim proizvođačima kroz poseban javni poziv. Time je proizvođačima povrća omogućeno da javni poziv za povrtarstvo iskoriste za povećanje zasada i podizanje standarda proizvodnje, a da mehanizaciju i opremu obezbijede kroz poseban javni poziv koji je objavljen po prvi put ove godine i kroz koji je, zbog velikog interesovanja poljoprivrednika u svim sektorima proizvodnje, investirano novih milion eura u crnogorski sektor poljoprivrede.

Proizvođačima povrća na raspolaganju su bile i druge mjere podrške Agrobudžeta kao što su podrška kopanju bunara, podrška preradi na gazdinstvima, pozivi IPARD like projekta, kao i direktna podrška po hektaru u iznosu od 180 eura.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code