NOVE PREPORUKE KOČARIMA

NOVE PREPORUKE KOČARIMA

145
0
Podijeli

ribari more kocaRiblji resursi na crnogorskom dijelu Jadrana su dobro očuvani – zaključak je petodnevnog rada predstavnika jadranskih zemalja Italije, Hrvatske, Albanije, Slovenije i Crne Gore, u okviru dvije radne grupe Fao AdriaMed projekta o stanju malog obalnog ribolova u Jadranskom moru, koje su održane protekle sedmice u Institutu za biologiju mora u Kotoru.
Do takvog zaključka učesnici radnih grupa došli su na osnovu dosadašnjih analiza i matematičkih modela koji se koriste u ribarstvenoj biologiji. Kako nam je kazao jedan od članova crnogorskog tima dr Aleksandar Joksimović iz kotorskog Instituta, u veoma skorom vremenskom periodu radiće se na povećanju oki na zadnjem dijelu kočarskih mreža, jer su u dosadašnjim ulovima na eksperimentalnim brodovima utvrđene velike količine nedoraslih riba koje su ulovljene u mreži.
“To znači da na taj način oslabljujemo i oštećujemo onu populaciju riba koje se još nisu izmrijestile, a sigurno da bi u određenoj fazi života “bacile” ikru i obnovile populaciju”.
Joksimović je podsjetio i da je jedna od glavnih preporuka generalne komisije za ribarstvo Mediterana povećanje oka na krajnjem dijelu mreže na 50 mm dijagonalno, što će pomoći da se riblje populacije ostale na mreži ipak obnavljaju. Istočna obala Jadrana je još uvijek u dobroj kondiciji kaže Joksimovič, ali je i dalje veliki pritisak italijanskih brodova, kojih ima preko 600, koji kočarenjem smanjuju riblji fond.
aleksandar joksimovic 2 rj“To zaista dosta utiče na stanje resursa koji su djeljivi, tzv. “share-stock-ovi”, migratorne vrste, jer ribe i ostali morski organizmi ne poznaju granice već se kreću tamo gdje ima hrane i gdje nalaze pogodna staništa za ili mrijest ili nastavak životnog ciklusa”.
Ove nedjelje u Marselju se održava kongres naučne komisije za istraživanje Mediterana. Crnu Goru predstavljaju 4 naučne radnice iz kotorskog Instituta koje će prezentovati radove iz biologije i hemije mora.
“To je jedan veoma značajan skup koji se održava svake treće godine. Na žalost, Crna Gora nije članica te naučne Komisije za istraživanje Mediterana, iako je Frederik Brajan prije tri godine boravio ovdje kako bismo uspostavili kontakte i kako bi Crnu Goru učlanio u tu komisiju” – žali Joksimović.
On je posebno istakao da je za odlazak i prisustvo kongresu kotorskih naučnih radnika zaslužna fondacija Petrović Njegoš i princ Nikola koja je obezbijedila avionske karte i na taj način omogućila da i Crna Gora bude dio jednog ovako važnog kongresa. U pripremi je i potpisivanje protokola saradnje između kotorskog Instituta i Instituta u Monaku u istraživanju i zaštiti marinskih ekosistema.

Inače, dr Joksimović od prošle sedmice više nije direktor kotorskog Instituta, jer mu je istekao drugi mandat i po Statutu Univerziteta Crne Gore, nije previđeno da neko bude i treći put na čelu neke univerzitetske jedinice. Novi v.d. direktora Instituta za biologiju mora je dr Zoran Kljajić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code