Novi mural „20 hiljada milja iznad Herceg Novog“

Novi mural „20 hiljada milja iznad Herceg Novog“

7
Podijeli

Nevladina organizacija Urban Nova iz Herceg Novog, na inicijativu Udruženja likovnih umjentika, organizovala je crtanje murala pod nazivom “20.000 milja iznad Herceg Novog” na igralištu u naselju Srbina.

– Ideja je došla od Udruženja likovnih umjetnika Herceg Novi i mi smo se odmah odlučili da im damo podršku. Vidjeli smo da se radi o organizaciji koja okuplja umjetnike koji imaju vrlo originalne ideje. Od ranije znamo da rade vrlo profesionalno i uvijek su spremni na saradnju, tako da nismo uopšte sumnjali da će naša saradanja uroditi plodom i da ćemo uraditi nešto dobro – kazala je Senka Domović Bulut.

Picerija i restoran

Ona je objasnila da su članovi Urban Nove došli na ideju da okupe inicijative različitih organizacija, neformalnih grupa i pojedinaca i da pomogne u njihovoj realizaciji. Ta podrška obezbjeđena je kroz projekat “Ošarenimo grad”, koji je podržao Fond za aktivno građanstvo.

Projekat je započet u januaru, javnim pozivom svim kreativnim stvaraocima iz Herceg Novog, da dostave ideje, kako bi u saradnji sa njima organizacija Urban Nova “učinila Novi ljepšim mjestom”.

Poziv se nije odnosio samo na oslikavanje murala, već i na različite aktivnosti koje se mogu realizovati na ili u zaboravljenim i napuštenim prostorima.

U početku su zamislili da mural treba da ukrasi bočni zid Mliječnog restorana, ali zbog otežane komunikacije i administrativnih poteškoća od te ideje se odustalo. Stepenište škole “Dašo Pavičić” bila je jedna od opcija, ali su nadležne službe procijenile da je sardžaj murala neprikladan za tu lokaciju, pa je odlučeno da mural bude nacrtan u Srbini.

– Osim donatora koji su podržali projekat “Ošarenimo grad”  i nosioca inicijativa, sa kojima smo imali zaista profesionalnu saradnju, veliku podršku i povjerenje dali su nam direktorica OŠ “Orjenski bataljon”, Jarmila Pilat, gdje smo uradili mural “Hate free school”. Mural “20.000 milja iznad Herceg Novog” vjerovatno ne bi ni bio oslikan da nismo dobili bezgraničnu podršku direktora Agencije za izgradnju i razvoj, Nikše Grgurevića – navodi Domović Bulut.

Crtanje murala biće završeno u srijedu, nakon čega će u večernjim časovima biti organizvana i mala manifestacija, kao završni događaj na kojem će se predstaviti i autori murala.

Osim murala, Urban Nova je podržala i realizaciju projekta “Film i/ili knjiga”, koji je zamišljen kao projekcija klasika i razgovor o toj vječitoj dilemi.

Organuzacija Urban Nova podržaće još dvije inicijative, a riječ je razmjeni polovnih stvari na otvorenom i organizaciji plesnih večeri na javnim mjestima ili prostorima, u zavisnosti od vremenskih prilika.

– Ove ideje nisu nove i one se redovno ostvaruju u evropskim i  gradovima u regionu, a Herceg Novi je kao stvoren za njih. Na žalost, mi ne možemo krenuti u njihovu realizaciju dok ne uložimo napore kako bi procedure dobijanja dozvola za održavanje neprofitnih događaja na javnim prostorima bile jasnije, jednostavnije i svima poznate. Ovako, organizacija ovakvih događaja se svodi na “završavanje”, što ne želimo, ili na dugotrajne procese pisanja molbi, zahtjeva, slanja mailova, zvanja, zakazivanja sastanaka – kazala je Domović Bulut.

Dijalog sa nadležnima u Opštini je započet, pa ostaje samo da se u saradnji sa njima iznađu najbolja rješenja, koja bi odgovarala svima.

7 Komentari

 1. @Urban

  to je ok, naravno. Konkurs, ali bolji od proslogodisnjeg. Svako postovanje za ucesnike, ali kriterijumi moraju biti postavljeni dovoljno visoko, a potom i ostvareni.
  Prijedor, Zagreb, Beograd, Uzize… tamo ima sjajnih primjera koje su radili veoma kvalitetni umjetnici

  10
 2. @…
  Slazem se djelimicno sa Vasim komentarom…Ima odlicnih umjetnika koji rade vrhunske murale,niko nije ni mislio da se tek tako dozvoli nekome da sara grad…ali da se napravi neka prica,,konkurs,ljudi od struke da odluce,procjene,nprr.zasto se skale od skvera (sporedne ulicice ne osmisle,nesto se zapocelo,stranci se odusevili),malo lijepih vedrih tonova…Imamo i Borisa Suberica koji radi sa divnim primorskim tonovima (angazovati i njega) i tako dalje,nadam se da smo se sad razumijeli…

  10
 3. @urban

  ne moze se svakom dati da radi mural u centru. ne pricajte. svaka cast umjetnicima, ali oni nisu muralisti. oni su simpaticni i agilni amateri. nemamo pojma kako rade velike formate.
  proslogodisnji murali nisu bas najuspjesniji. nije svaka slika dobra samo zato sto je slika.

  12
  5
 4. Zasto im dozvoljavaju da rade murale samo bogu iza ledja,pa to su umjetnici i zasto ih se grad stidi i kaobajagi izlazi u susret..nemamo mi sluha ni za sta..da li ste nekad bili nedje osim u granicama ex yu,pa biste vi koji se nesto pitate i odlucujete vidjeli kako se cijeni takav rad i gdje se postavlja,na kojim lokacijama..naprijed ekipo,ne odustajte…

  13
  12

Ostavite komentar

*

code