Novi poetički koncept i sedam predstava HAPS-a

Novi poetički koncept i sedam predstava HAPS-a

1509
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

haps press 2Od 8. do 24. aprila biće organizovane 21. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti u zajedničkoj produkciji i organizaciji JUK Herceg festa i Hercegnovskog pozorišta. Ovogodišnji HAPS ponudiće publici sedam predstava. Imaće niz novina, jasno postavljen koncept i kvalitet, kao i podršku Opštine i TO Herceg Novog od 25 hiljada eura.

Prvi put  HAPS će imati poetički koncept, u čijem fokusu je žensko pitanje. Za to je zaslužan selektor, dramski pisac i direktor JUK “Herceg festa”, Stevan Koprivica.

Picerija i restoran

Ovo su na današnjoj press konferenciji najavili sam Koprivica, predsjednica Upravnog odbora Hercegnovskog pozorišta, Vitka Vujnović i  izvršni producent festivala, Zoran Živković.

HAPS je od prvobitne smotre amaterskih pozorišta nekadašnje Jugoslavije, u jednom trenutku prerastao i u pregled zbivanja regionalnih profesionalnih produkcija. Tako će biti i ove godine sa novim kvalitetom, selektorskim pečatom Stevana Koprivice, kazala je Vitka Vujnović:

Kvalitet više je i prva pofesionalna pozorišna produkcija Herceg festa, ”Adam i Eva”. Na drugoj strani, tu je i predstava HP, ”Plan B” koja je igrana 50-ak puta na profesionalnim scenama i koja je osvajala festivalske nagrade – kazala je Vujnović.

Novougovorena saradnja Herceg festa i Hercegnovskog pozorišta morala bi da donese veći kvalitet HAPS-a, ali i pozorišnog života grada, koji je krenuo ka tituli Evropska prijestonica kulture, vjeruje Vitka Vujnović.

Festival je revijalnog karaktera i jedino priznanje koje se dodjeljuje je plaketa “Miloš Šami”, za izuzetan doprinos HAPS-u, podsjetio je Zoran Živković, navodeći čitavu plejadu pozorišnih glumaca koji su protekle dvije decenije bili dobitnici plakete. On očekuje da “Herceg fest” pored “Adama i Eve” do kraja godine ostvari još jednu pozorišnu produkciju.

HAPS će  9. aprila otvoriti “Dogvil”, Kokana Mladenovića. Publika će potom videjti  “Plan B” po tekstu Marije Čolpe i u režiji Slobodana Milatovića. Zatim, ”Pogled s mosta” po tekstu Artura Milera i reditelja Milana Karadžića. ”Snežana i 7 patuljaka” za koju je scenario napisao Aleksandar Popović, a adaptirao Igor Bojović, sa brojnom glumačkom ekipom na programu je u sredini festivala, 16. aprila. Slijede predstave “Priča se po gradu”, za koju tekst i režiju potpisuje  Staša Koprivica, ”Adam i Eva”, reditelja Slobodana Milatovića po tekstu Miroslava Krleže. Ovogodišnji HAPS zatvaraju “Aveti” Henrika Ibzena u režiji Andreja Nosova.

Festival je određen traženjem novih profilacija, sublimativnim teatarskim izrazom, a poetički zajednički imenitelj svih predstava je, vrlo tendenciozno, žensko pitanje, kazao je Stevan Koprivica:

– Potražili smo predstave koje na relevantan umjetnički način tretiraju ženu kao glavnu junakinju, kao povod i kao ishodište dramske literature. Vidjećemo predstave različitih žanrova i podžanrova, od „new theatre art“ transkribovanja kultnog filma Larsa Fon Trira, preko jugoslovenskih klasika, pozorišta za djecu koje nije samo za djecu, „easy air“ komedije, novskog pisačkog debija koji ima za naše uslove dugoročno trajanje, pa sve do Henrika Ibzena, nordijskog klasika čiji dramski opus uveliko određuje tretman ženskog pitanja.

Zbog bolesti glumice publika će biti uskraćena za planiranu “Noru”, Hrvatskog narodnog kazališta, koja bi bila snažna karika ovog poetičkog kruga.

HAPS će obilježiti i dvije prateće manifestacije. Izložba fotografija Britanca Džejsona Golda, našeg sugrađanina i građanina svijeta, pod naslovom “Karakter” biće otvorena 8. aprila. Veče posvećeno  preminulom  glumcu Draganu Nikoliću i njegovom bitisanju na ovim prostorima, najavljeno je za 12. april.

HAPS nema sponzore, ali kako je uz preporuku Savjeta za kulturu uvršten u manifestacije važne za kulturni identitet grada, logično je bilo i da se osloni na budžete Opštine i Turističke organizacije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code