Novi projekat Instituta za biologiju mora: Za unapređenje uzgojne tehnologije školjki u...

Novi projekat Instituta za biologiju mora: Za unapređenje uzgojne tehnologije školjki u Boki

985
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U Institutu za biologiju mora započeo je projekat pod nazivom „Eksperimentalni uzgoj Jakobove kapice (Pecten jacobaeus) u uslovima Bokokotorskog zaliva“. Projekat je prijavljen u okviru grant šeme “Transfer znanja između sektora visokog obrazovanja, istraživanja i industrije”-IPA IV Operativni program za razvoj ljudskih resursa 2012-2013.

skoljke-100117Kako je saopšteno iz Instituta, projekat je finansiran najvećim dijelom iz predpristupnih fondova Evropske Unije (IPA), uz nacionalno učešće Crne Gore. Projekat će trajati 15 mjeseci, uz budžet od 24.970 eura, od čega je sopstveno učešće Instituta za biologiju mora 10%.

Picerija i restoran

Glavni ciljevi projekta su: razvoj sektora marikulture uvođenjem novih, autohtonih vrsta u uzgojni process, obnavljanje prirodnih populacija, smanjenje pritiska prelova, povezivanje sektora nauke (istraživanja) sa industrijom (uzgojem školjki) radi direktne aplikacije rezultata istraživanja u uzgojni proces, diversifikacija proizvodnje u marikulturi i unaprijeđenje gastronomske ponude.

Vodeći partner je Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora, Kotor, a partneri iz industrije: Kompanija COGIMAR, Kotor i preduzetnik u uzgoju školjki Boško Šupica iz Kamenara.

Relevantnost projekta ogleda se u usklađenosti projektnih ciljeva sa tri strategije: naučnih i istraživačkih aktivnosti, strategijom ribarstva Crne Gore (2015-2020), kao i strategijaom EUSAIR – Stub I – “Plavi rast”, Stub III – “Kvalitet životne sredine”, Stub IV – “Održivi turizam”.

Od septembra 2016. godine krenula je analiza diverziteta prirodnih populacija jestivih školjkaša na području Bokokotorskog zaliva, pripremom kolektora za prihvat mlađi Jakobove kapice, pripremom matičnog jata, analizom kvaliteta vode na tri lokaliteta. Riječ je o analizi  fitoplanktonske komponente (dostupnosti hrane), dok će u sljedećoj projektnoj fazi analize biti posvećene i determinaciji obraštajnih organizama i predatorskih vrsta riba.

Spajanjem dugogodišnjeg iskustva uzgajivača školjki sa područja Bokokotorskog zaliva i rezultata naučnih istraživanja očekujemo unapređenje uzgojne tehnologije školjki, prvi prihvat mlađi Jakobove kapice i dostizanje prve uzgojne faze tokom perioda trajanja projekta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code