NOVI USPJEH CRNOGORSKE FILATELIJE U SINGAPURU

NOVI USPJEH CRNOGORSKE FILATELIJE U SINGAPURU

97
0
Podijeli

Na velikoj svjetskoj filatelističkoj izložbi „Singapore 2015″, na kojoj je izlagalo preko 800 filatelista iz 74 zemlje na 3000 vitrina, Crna Gora sa nacionalnom komesarkom Jelisavetom Katurić osvojila je nove medalje i priznanja.

Naša zemlja predstavljena je sa tri kolekcije i jednom literaturom i sve su nagrađene. Veliki vermei, odnosno pozlate osvojile su kolekcije „Pisma bokeljskih pomoraca, Đorđa Katurića, koja je bila izložena na 8 vitrina, Toma Katurića „Okupacija Boke i Crne Gore 1941-1945″ i kolekcija Jelisavete Katuruić na jedoj vitrini „Pisma austrougarskih mornara sa ratnih brodova 1914-1918″.
U klasi literatura Mihailo Radičević iz Podgorice je dobio srebrnu medalju za katalog poptanskih maraka Crne Gore 1874-2012.
Kako je kazao novinarima Tomo Katuruć, inače nacionalni komesar, mijenjala ga je na izloižbi supruga Jelisaveta, čime je postala prva žena na toj dužnsti u istoriji crnogorske filatelije.
– Lijep gest kraljevskog društva filatelije u Londonu, čiji je patron kraljica Elizabeta II, a ja član već mnogo godina, bio je da Jelisaveti uruče srebrni broš. Nastupom u Singapuru potvrdilo se da je Crna Gora od 74 zemlje svijeta u samom vrhu po broju medalja. Ovoga puta nije izložena moja zlatna kolekcija „Poštanska istorija Boke 1809-1874″. Nju spremam sljedeće godine za veliku svjetsku izložbu u Njujorku – kaže Katurtić, koji je i ovoga puta finasirao sa 3500 eura odlazak za Singapur.
Crnogorske filateliste očekuje ove godine još u novembru, u Atini, izložba „Balkan fila”.
– Osim toga Royal group iz Monaka, čiji je patron niko drugi nego princ Albert II pozvao me da učestvujem u decembru i na toj izložbi, što ću sa zadovoljstvom učiniti. Jer, koliko god da je ovo pojedinačan, to je i kulturni i istorijski uspjeh za Crnu Goru, staru filatelističku zemlju koja ima tradiciju od 1874. godine – kazao je Katurić, koji sve nastupe na izložbama sam finansira.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code