Novkse tvrđave ponovo otvorene za posjete

Novkse tvrđave ponovo otvorene za posjete

1895
3
Podijeli

Hercegnovske tvrđave Forte mare i Kanli kula od ponedjeljka, 10. aprila, biće otvorene za individualne i grupne posjete, najaviuli su iz Herceg festa, institucije koja gazduje tvrđavama u Novom.

Drevna zdanja će za posjete biti otvorena svakog dana od 10 do 18 časova. Ulaznice za individualne posjetioce koštaju 2 eura, dok su za grupne 1 euro.

Picerija i restoran

Tvrđave neće raditi u nedjelju, 16. aprila.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je prošle godine UT uslove za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave Kanli kula, pa je sanacija ovog utvrđenja sve izvjesnija. Predstavnici Instituta za građevinarstvo, više projektantskih, geoloiških i geodetskihg firmi, kao i predstavnici investitora, Direkcije javnih radova, obišli su ove sedmice tvrđavu i imali prvi u nizu pripremnih sastanaka za izradu sanacionog programa. Prema prvim saznanjima, iako istarživanja tek treba da počnu, ocijenili su da propadanje Kanli kule, kao i cijelog pojasa od magistrale do Starog grada i crkve Sv. Arhanđela uzrokuje pritajeno klizište. Sanacioni program treba da bude gotov do 1. avgusta, a nakon revizije i odabira najboljeg sanacionog rješenja da Direkcija uvrsti obnovu Kanli Kule u prioritete kapitalnog budžeta za iduću godinu.

Sa druge strane, tvrđava Forte mare, koja je tehnički i konstruktivno u boljem stanju, treba da uđe u program zaštite dobara  UNESCO-a.

Novske tvrđave u toku godine obiđe preko 15 hiljada posjetilaca. Za njih nije organizovana vodička služba, ali su za priču o dva viševjekovna i zaštićena spomenika kulture, angažovani zaposleni u Hreceg festu.

3 Komentari

  1. Ledinac,kao i obicno pogresno.Zare 5000 godisnje opstini,stevan i herceg fest 50000 od kanli kule,40000 od forte mare.LEDINCE sta ti nije jasno’
    1    0
  2. Foto Žare 50.000 posjetilaca a Herceg Fest 15.000 posjetilaca. Veliki uspijeh opštinske firme JUK Herceg Fest i lokalne TO koje vode sposobni ljudi. DRK postavio prave ljude na pogrešna mjesta ili obrnuto?
    3    1

Ostavite komentar

*

code