Novljani i Dubrovčani u čarolijama zime na Vrbanju: Svi pravili svog Snješka...

Novljani i Dubrovčani u čarolijama zime na Vrbanju: Svi pravili svog Snješka Bijelića

2
Podijeli

U hercegnovskom zaleđu, u podorjenskom selu Vrbanj, na poziv na zabavu na snijegu, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i HPD „Dubrovnik“, okupilo se više od 150 izletnika iz Herceg Novog i Dubrovnika. Uz obavezno sankanje, centralni događaj bio je takmičenje u izradi Snješka Bijelića.

Petočlani mješoviti žiri, u sastavu Gordana Novaković, Saša Đedović, Nataša Janković, Dragica Podhraški i Mila Vukićević, odabrao je  tri najbolja Snješka u konkurenciji od čak 30 prijavljenih ekipa.

Picerija i restoran

Prvo mjesto osvojila je ekipa „Matija“ iz Herceg Novog, drugoplasirana je grupa „Škerci“, iz ovog grada, dok je treće mjesto zauzela ekipa „Lijepa djeca i žene“ iz Dubrovnika.

„Sportsko borilište“ je nakon 90 minuta ostavljenih za pravljenje, krasilo više od 40 figura, različitih veličina, gdje je dio formirao cijele kompozicije. Među ostalim, tu je bio i Snješko Bijelić, pristigao iz mokrinskog zaseoka Bijelići, kao jedini zaista autohtoni predstavnik. Različite su bile i veličine, pa uz one u prirodnoj, mogli su se vidjeti i oni, ne mnogo veći od 10 centimetara.

Snješko Bijelić je svakako bio centralni motiv, ali uz puno mašte, nastajale su, primjera radi i sniježne skulpture kuvara sa „zagorjelim“ licem zasutim pepelom, pa čak i Snješko Bijelić – kineski građevinski radnik sa prvog crnogorskog auto-puta.

– Ove ideje otvaraju put razmišljanju da iduće godine odemo i korak dalje i organizujemo pravi karneval sniježnih figura, što bi bila zanimljiva dopuna konvencionalnom primorskom karnevalu – ističu u Agenciji.

Uz puno zabave na snijegu, priganica i čaja, te dodjele medalja najboljima, odnosno diploma svim ekipama, događaj je ostavio puno pozitivnih utisaka. Sve to ukazuje da je na Vrbanju moguće organizovati i veća zimska dešavanja, uz prethodno angažovanje na rješavanju prostora za parking i svakako, njegovog čišćenja od snijega. Jer, Vrbanj raspolaže velikim neiskorišćenim prostorom, ali još uvijek nema veću javnu površinu koja može poslužiti za parkiranje vozila izletnika.

U Agenciji su zahvalni  posjetiocima i svim volonterima koji su omogućili uspješnu realizaciju događaja!

Radionica izrade Snješka Bijelića i Revijalno takmičenje u sankanju, događaji su iz zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena,  a koji se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi. Ujedno su i dio dubrovačkog programa “Igre na snijegu”, tako da se kroz oba programa zajedno promovišu Orjen i posjeta ove planine na tromeđi.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code