Novljani i gosti učili o jestivom samoniklom bilju na Orjenu

Novljani i gosti učili o jestivom samoniklom bilju na Orjenu

1173
1
Podijeli

Trening o upotrebi samoniklog bilja u kulinarstvu održan je proteklog vikenda na Orjenu, istovremeno kada i Orjenski đir. predavanj-jestivo-bilje-1Obilje jestivog bilja, koje se u Crnoj Gori tradicionalno bere i koristi u medicinske svrhe, vremenom sve više dobija na kreativnosti kroz upotrebu u kulinarstvu. Tako su i učesnici ovog treninga učili o samoniklom bilju sa područja Orjena, načinima njegovog sakupljanja i upotrebe u prehrani. Trenig je organizovan radi unaprijeđenja turističke kulinarske ponude Boke Kotorske.

– U skladu sa temom radionice, planinarski dom na Vratlu bio je središte zbivanja, a kuhinja planinara obogaćena jelima od koprive, maslačka, bokvice, divlje mrkve, nane, kadulje, vrijeska, šipurka, hajdučke trave i majčine dušice. Neke od ovih biljaka pripadale su glavnim jelima, a neke od njih smo koristili kao začine ili jestivu dekoraciju. Radionicu je vodila Sani Sardelić iz Gradskog muzeja sa ostrva Korčula – kazali su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Picerija i restoran

predavanj-jestivo-bilje-2Ovaj trening organizovan je u saradnji sa ekološkim društvom Eko Boka, Opštinom Tivat, Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM, a okviru projekta “Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu (BETSA)“, kojeg finansira Evropska unija u okviru Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code