Novljani uživali u francuskoj kuhinji, nematerijalnoj kulturnoj baštini UNESCO-a

Novljani uživali u francuskoj kuhinji, nematerijalnoj kulturnoj baštini UNESCO-a

2929
5
Podijeli

Nakon večeri francuske gastronomije u Gradskoj kafani završena je trodnevna manifestacia Dani Francuske, kao dio programa 48. Praznika mimioze. Brojne goste i zvanice pozdravili su sinoć ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Kristin Tudik i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Dragan Janković.

Francuska ambasadorka je naglasila da gastronomsko druženje jača veze među ljudima. Srećna je i  ponosna što je ovdje povodom tipične francuske večere, koja dolazi kao kruna nakon tri dana posvećena Francuskoj, počasnom gostu ovog lijepog festivala mimoze – kazala je Tudik.

Picerija i restoran

Govoreći o francuskoj gastronomiji, istakla je da je ona oduvijek sastavni dio kulture te zemlje. Francuska kuhinja jedinstvena je u svijetu i uvrštena u nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a.

– Najtoplije zahvaljujem Opštini Herceg Novi, organizatorima – “Herceg festu” i naravno Gradskoj kafani, bez koje se ovaj događaj ne bi mogao organizovati. Ukratko, svima koji su odlučili da pozovu Francusku za počasnog gosta ovog festivala i svima koji su pomogli da se ova večera organizuje – rekla je Tudik.

Posebnu zahvalnost ona je uputila šefici kuhinje Ambasade Francuske, Radmili Rajković koja je rukovodila pripremom večere, te svim zaposlenima u Ambasadi i Francuskom institutu.

Potpredsjednik Dragan Janković je  istakao da je saradnja sa Ambasadom Francuske realizovana na obostrano zadovoljstvo.

– Vjerujem da će Dani Francuske u Herceg Novom doprinjeti da se nastavi i unaprijedi već postojeća saradnja između našeg grada Francuske. Imali smo priliku da osjetimo samo djelić francuskog duha i šarma, i nadam se da ćemo u budućnosti imati priliku da u tome još više uživamo – poručio je Janković.

Dani Francuske organizovani su u sklopu programa „Prijatelji u gostima“ 48. Praznika mimoze. U centru grada održana su dva nastupa uličnih performera „Ljudi visina“ – umjetnika na  štulama, u kostimima ptica, koji su zvucima francuskih nacionalnih instrumenata – gajde i frule, igrom i glumom oduševili prisutne.

Francusku je predstavila i poznata pop grupa Baden Baden, izuzetnim koncertom u Dvorani Park.

5 Komentari

 1. Super,Praznik Mimoze ulazi u novu fazu,visu,vrijedniju i znacajnu.
  Kad se ovaj praznik zavrsi,sumirajmo sva islustva iz njega i pocnimo odmah raditi na organizaciji sledeceg kako bi animirali i istovremeno aktivirali sto veci broj nasih gradjana koji bi svak sa svojim doprinosom ucinio da sledeci a i svaki naredni Praznok Mimoze bude sto masovniji,sadrzajima i happeninzima bogatiji i iznad svega ponovo postane brend i ponos naseg grada,drzave a bogami i citave regije.
  Cestitke Herceg Festu i svima onima koji stoje uz ovogodisnji praznik i najiskrenije im zelim da nas jos dugo vode u kulturni preporod i ponovo uvedu u ljepotu zivljenja i postojanja u gradu koji je kroz svoju ne tako daleku istoriju bio mjesto najljepsih i najsadrzajnijih kulturnih desavanja i stjeciste znacajnih kulturnih radnika i poslanika kulture svih domena.
  Hocu ponovo da budem ponosan sto sam NOVLJANIN.
  0  0
 2. Umjesto dijeljenja besplatnih karata mogli ste pozvati učenike ugostiteljske skole da se na izvorištu upoznaju sa francuskom gastronomijom. Inicirati neku saradnju na tom polju.Jedan dan obići škole i objasniti upravama škola koliko su danas bitni jezici. U turističkom gradu 21. v. po ko zna koji put, započeti priču o jezicima i multikulturalnosti, na jedan savremeniji način.
  0  0
 3. Benefiti su upoznavanje novih kultura, od gastronomije do umjetnosti, muzike, kako moderne tako i tradicionalne. Upravo oni koji ne vide šta donosi pozivanje stranih gostiju ne razumju šta znači imati Medjunarodni Festival a još manje šta znači širenje svojih sopstvenih vidika i obrazovanja.
  Mogli bi svake godine imati po kojeg gosta iz neke druge zemlje sa njihovim izvodjačima. Bravo za ovogodišnju mimozu, još samo da je i dijelimo malo više a i sadimo. ?
  0  0

Ostavite komentar

*

code