Novljanima malo stalo, “ili nemaju kad” da savladaju francuski na Radničkom

Novljanima malo stalo, “ili nemaju kad” da savladaju francuski na Radničkom

8
Podijeli

Upisni rok na kurs franuckog jezika, za polaznike svih uzrasta, na Radničkom univerzitetu u Herceg Novom,  zbog slabe zainteresovanosti polaznika opet je produžen, kazala je za Radio Jadran direktorica, Mirjana Radojičić.

Upis je počeo još 1. septembra, trajao do 15, pa  produžen do 1. oktobra, ali kako se javila samo jedna osoba, upis je opet produžen. Ukoliko do 15. oktobra ne bude dovoljno zainteresovanih, kurs će biti odložen za januar, navodi Radojičić.

Picerija i restoran

Inače, kurs traje tri mjeseca, a plaća se u tri rate do 65 eura. Nastava će biti organizvana u dogovoru sa polaznicima. Radojičić navodi da se kursevi organizuju uglavnom u poslijepodnevnim časovima, ali u slučaju da bude zainteresovanih, biće obezbijeđen i termin u prijepodnevnim terminima.

Na Radničom univerzitetu, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje bilo je organozovano nekoliko besplatnih kurseva, ali ove godine još nema najave za tim aktivnostima, informisala je Radojičić.

Radnički univerzitet nalazi se u samom centru grada, na Trgu Nikole Đurkovića. Formirala ga je SO Herceg Novi još 1959. godine. Radni prostor Radničkog univerziteta površine je 170 m², a sastoji se od sale, biblioteke, dvije učionice, učionice za obuku za rad na računaru, dvije kancelarije, kuhinje i magacina sa sanitarnim čvorom.

Sala je ozvučena i kapaciteta  50 mjesta. Biblioteka raspolaže fondom od oko 2000 naslova. Učionica koja se koristi za obuku za rad na računaru opremljena je sa 15 kompjutera i štampačem.

8 Komentari

 1. Kao nekadšnji ‘đak’ na tečaju nekog drugog jezika, imam Veliko poštovanje za gospođu Radojčić, njen rad i profesionalnost. Želim da Radnički opstane i kao što je nekad bio, Novljanima opet bude važna karika pri sticanju novih jezičkih znanja. Da bi to tako i bilo, uprava mora pronaći novu strategiju poslovanja, jer vremena se mijenjaju, a danas u ovoj eri tehnološkog napretka uz gomilu jezičkih aplikacija do novih znanja nas dijeli samo jedan klik. Stoga, ljudi sve manje žele plaćati ono što mogu dobiti besplatno. Naravno, to nikako ne može zamjeniti živi kontakt u učionici i sve benefite takvog učenja, ali…taj finasijski momenat nažalost diktira odluke. Upravo, ta slika treba biti okidač za promjene trenutnog načina (ne)funkcionisanja ove ustanove.
  U ovom trenutku poznajem bar 3 osobe u svom okruženju koje bi rado pohađale francuski, ali tih 200 eura za crnogorske uslove je prevelik izdatak. Razumijem da postoje troškovi prema predavačima, režije i dr. No, pare se neće stvoriti same. Za početak, ukoliko se razmislili o značajnijim korekcijama cijena i boljem dogovoru sa ZZZCG (imaju u planu i ove zime finansirati kurseve za nezaposlene), poseban program za djecu po uzrastima, a drugačiji za odrasle. Vjerujem da bi to imalo pozitivan uticaj na odziv zainteresovanih. Vjerujem da bi s tad stvorili uslovi za nastavu za srednje i napredne nivoe svih jezika, koji se sad uopšte ne izvode. Ta popoluacija nije zanemariva

  Sve najbolje želim.

 2. zna li ko kad je konkurs za direktora ove javne institucije? pošto he ova divna gospođa to već 30 godina, pa bi bio red da je neko malo odmijeni. ipak je to javna institucija, ili se varam?

  18
  8
 3. Radnički je privatna firma! Lokalna uprava nema s tim ništa. Kako je do toga došlo, to je vrlo interesantno i može se i o tome prodiskutovati.

  19
  3
 4. Opstna bi mogla da dotira djeci kurseve stranih jezika u ovoj instituciji sa nekih 50 eura godisnje jer je cijena skocila ako se ne varam 20% u odnosu na proslu godinu – a toje opstinska institucija jel?!

  11
  2

Ostavite komentar

*

code