NOVLJANIN, MAKSIM STOLICA U EKSPEDICIJI “EXTREME SUMMIT TEAM” DO VRHA EVROPE

NOVLJANIN, MAKSIM STOLICA U EKSPEDICIJI “EXTREME SUMMIT TEAM” DO VRHA EVROPE

215
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Član AK “Niskogorci” i NVO “Orjen outdor”, Maksim Stolica kreće sjutra na ekspediciju do vrha Evrope i Kavkaza Elbrus 5642 mnv.

Ukoliko savlada uspon, postaće prvi Novljanin koji je dostigao najveću nadmorsku visinu.
Makslim Stolica imaće i društvo iz susjedstva, jer sa njim ide i Lazar Badanjac iz HPD “Sniježnica” Dubrovnik. Oni sjutra ujutru kreću za Beograd gdje će se priključiti ekspediciji “Extreme Summit Team”. Odatle lete preko Istanbula za Mineralne Vode koje su i početna destinacija uspona. Ekspedicija bi trebalo da traje 15 dana. Uračunata su i dva rezervna dana u slučaju loših uslova za izlazak na vrh.Stolica dan uoči odlaska na uzbudljivu ekspediciju, za Radio Jadran priča da ga je na ovakav poduhvat pokrenula velika ljubav prema planinarenju i alpinizmu, a dodatnu motivaciju dobio je i od društva sa kojim planinari.
“Na planinu sam prvi put krenuo prije 6-7 godina, tu na naš Orjen. Vremenom sve dođe, pa tako i ta ekspedicija na Elbrus. Sa mojim prijateljima iz alpinističkog kluba “Niskogorci” upoznao sam Lazara Badanjca iz Dubrovnika i zajedno smo krenuli na ove zime na malo ozbiljnije planine po Bosni, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pa smo tako odlučili i da odemo i na ovu ekspediciju”, priča Stolica.
Pripreme su obavljali na Magliću, Lipoglavu, Prenju i Prokletijama. Stolica ističe da od uspona na velike visine nema straha, jer kako kaže “to je sve jednostavno u krvi”. Osim ogromne želje i ljubavi prema alpinizmu, oni koji se odluče za ovaj “sport”, potrebno je da imaju i dobro zdravstveno stanje, ali i “stabilne” finansije, jer svaki odlazak na neku ozbiljniju ekspediciju košta najmanje 5 prosječnih crnogorskih plata.
“Oni koji nemaju toliko novca kod sebe, moraju dići neki manji kredit. Mene će ova ekspedicija koštati između 1.500 i 2000 eura”, pojašnjava Stolica.
Stolica sa svojim drugovima-planinarima planira već sljedeću ekspediciju u avgustu ili oktobru i to na Alpe. “Žao mi je što mladi ljudi u Novom slabo idu na planinu, i pozivam ih ovim putem da nam se priključe, vrata su im otvorena, jer ovo je sve zaista jedna nevjerovatna avantura i iskustvo”, poručio je on.
Elbrus je najviši evropski i kavkaski vrh s 5642 metra visine. Elbrus je neaktivni vulkan, smješten na zapadnom Kavkazu, u ruskoj autonomnoj Republici Kabardsko-Balkarska, nekoliko kilometara od granice s Gruzijom.
Iako tehnički uspon na vrh nije prezahtjevan, Elbrus je jedna od najsmrtonosnijih svjetskih planina. Na Elbrusu je 2004. godine poginulo 48 penjača. Na zapadni vrh Elbrusa prvi su se popeli, 1874. godine, Florence Crauford Grove, Frederick Gardiner, Horace Walker, Peter Knubel i vodič Ahija Sottajev.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code