Novljanin Nikola Deretić među nagrađenim dobrovoljnim davaocima krvi

Novljanin Nikola Deretić među nagrađenim dobrovoljnim davaocima krvi

4277
6
Podijeli

nikola dereticCrveni krst Crne Gore povodom 11. maja – Dana dobrovoljnih davalaca krvi, dodijelio je priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj dobrovoljnog davalaštva u državi. Među najzaslužnijima je i Nikola Deretić iz Herceg Novog, sa čak 134 dobrovoljna davanja.

Ovaj Novljanin, koji danas ima punih 66, dobrovoljnim davanjem krvi bavi se od 18. godine. Kako nam kaže, nikad nije imao predrasude i nije mu bilo bitno koje nacionalnosti ili pola je ugrožena osoba, jer davanje krvi nikad nije ugrožavalo njegov život, a pomogao je mnogima.

Picerija i restoran

Na doniranje su ga naveli pokojni Mijo Čučković i Tomo Pušica, prvi inicijatori akcija dobrovoljnog davanja krvi u brodogradilištu i njegove kolege. Direktno je spasio čak 4 osobe, koje su danas žive i zdrave. Dok je radio u Jadranskom brodogradilištu iz Bijele, Nikola Deretić je obišao  čitavu bivšu Jugoslaviju donirajući krv.
nikola deretic nagrada 1978 – Ljudi me poštuju u cijeloj novskoj opštini. Bivšu Jugoslaviju sam obišao, tako reći, skroz, davao sam krv, išao po raznim terenima dok sam radio u Brodogradilištu, a 1978. godine dobio sam nagradu Crvenog krsta Jugoslavije – priča Deretić.
Sa svojih 66 godina, Nikola više nema pravo na doniranje krvi, jer je prešao starosnu granicu od 65 godina. Ali, kaže, ima dva sina koji nastavljaju njegovu tradiciju i bave se dobrovoljnim davanjem krvi.

6 Komentari

  1. Svaka cast!
    Takodje i velika pokuda za RTCG koja ovog plemenitog covjeka uvijek zloupotrebi na mitinzima opozicije. Prikazujuci ga (u krupnom kadru) kao neki simbol “ikonografije proslosti”.
    Bolje bi bilo da prikazu o kakvom se dobrotvoru i humanosti radi.
    0    0

Ostavite komentar

*

code