Novo: Kalkulator za izračunavanje karbonskog otiska

Novo: Kalkulator za izračunavanje karbonskog otiska

1164
1
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

swmanji karbonski otisakNovorazvijeni veb /web/ kalkulator, koji turistima i hotelima omogućava da izračunaju karbonski otisak, odnosno negativan uticaj svog putovanja i odmora na životnu sredinu, biće predstavljen sjutra povodom kampanje „Smanji svoj štetan uticaj“.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, počeli su pilot inicijativu “Smanji svoj štetan uticaj”, u okviru zajedničkog projekta “Razvoj nisko karbonskog turizma u Crnoj Gori”.

Picerija i restoran

Novorazvijeni web kalkulator (www.izračunajco2.me) turistima i hotelima omogućava da izračunaju svoj karbonski otisak, odnosno negativan uticaj svog putovanja i odmora na životnu sredinu, a potom  ukoliko žele, svoj štetan uticaj mogu da nadoknade donacijom za održive turističke projekte u Crnoj Gori.

Na konferenciji će sjutra biti biti predstavljeni i pilot-projekti koji su dobili finansijsku podršku projekta Razvoj nisko karbonskog turizma, u iznosu od 150 hiljada eura.

Kutije za donacije, kao i tableti na kojima je web kalkulator, postavljeni su na recepcijama hotela koji su se odazvali inicijativi (Splendid, Porto Montenegro, Slovenska plaža, Palas, Castel Lastva, Residence, Tara, Budva, Amfora, Hotel Žabljak, Klinci Village resort-Luštica, Apartmani Utjeha, Ostojić konoba Suza Evrope).

Oni su postavljeni i na lokacijama dogovorenim sa lokalnim turističkim organizacijama Bar, Budva, Kotor, Risan, Cetinje, Herceg Novi, Plav, Rožaje, Žabljak, centrima za posjetioce Nacionalnih parkova Skadarsko jezero i Lovćen, na aerodromima u Podgorici i Tivtu i u Regionalnomparku Piva – Plužine i Lipskoj pećini.

U okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“ sa 150 000 eura podržani su pilot – projekti u opštini Herceg Novi, koji će doprinijeti smanjenju emisija CO2 za 1,5 tona godišnje i uštedjeti na potrošnji energije oko 240.000 eura.

1 komentar

  1. …izgleda po komentarima da Novljane ovo ne interesuje ili da ovo čitaju neznalice plaćene za talasanje.Đe su sad predsjednici razni,zar su svi na službenom putu?
    0    0

Ostavite komentar

*

code