NOVO REAGOVANJE NA SUDSKU ODLUKU O ISELJENJU HERCEGNOVSKOG POZORIŠTA

NOVO REAGOVANJE NA SUDSKU ODLUKU O ISELJENJU HERCEGNOVSKOG POZORIŠTA

179
0
Podijeli

hercegnovsko_pozoristeVijest da po sudskoj odluci Hercegnovsko pozorište treba za  sedam dana da iseli iz stare zgrade, koju koristi već više od dvije decenije, duboko je uznemirila i Novljanku, Oliveru Doklestić.

Ona u pismu dostavljenom medijima, pored ostalog, navodi:

Picerija i restoran

  – Žalosna je činjenica da je čitavu hajku protiv pozorišta započela nova direktorica Muzičke škole, pod pravnom satisfakcijom da je «objekat HP vlasništvo Muzičke škole». Međutim, ova zgrada koja je do zemljotresa služila kao Škola za osnovno muzičko obrazovanje, pripada rimokatoličkoj crkvi i samostanu Svetog Ante, u čijem se neposrednom kontaktu nalazi. Ako neko polaže pravo i ako treba nekome da bude vraćen objekat – tada je to crkva – tvrdi Doklestićeva.

Ona dodaje da Muzička škola ima svoju zgradu u starom gradu, nekadašnju preparandiju.

– Licemjerno je pružanje prstiju prema drugim objektima, posebno napad na takođe instituciju kulture. Činjenica je da čitava lavina dešavanja u i oko Muzičke škole stvorila negativnu atmosferu na planu kulture i obrazovanja u gradu, neminovno navodi da se postavi pitanje – ko je gospođa nova direktorica Muzičke škole, kakav je njen kulturološki portret, a koja uz očiglednu političku podršku svog Ministra, rovari na štetu našeg grada – navodil Olivera Doklestić i primjećuje da je odavno došlo vrijeme da preispitamo ko se i kako ponaša na odgovornim funkcijama u oblasti kulture, kao i da li pravi više štete nego koristi.

– Hercegnovsko pozorište je imalo svoju ljetnju scenu, veoma aktivnu u popuni novskih pozorišnih i koncertnih programa, svoj klub, omiljen među omladinom. Pa, ako su crkva i opatice sve ove godine mogle da ćute na glasne zvuke iz Pozorišta, pitamo se ko i šta predstavlja u našem gradu direktorica Muzičke škole, želeći da izbacivanjem na ulicu pozorišta, sama zagospodari ovim objektom.

Doklestićeva otvara i „rašomonsko pitanje korištenja i vlasništva na nekim objektima, na Zadužbinski objekat Škole u Srbini polaže pravo «Osnovna škola Milan Vuković» iako je ova škola nakon zemljotresa dobila sasvim novi objekat na Savini, a zgrada u Srbini ostala napuštena“.

Doklestićeva je poslala i otvoreno pismo ministru obrazovanja i ministru kulture.

– Biće sramotno za državu i grad, pa i sistem pravosuđa, ako Novljani svojim tijelima budu morali da brane izbacivanje «Hercegnovskog pozorišta» na ulicu – poručuje Olievera Doklestić.

 

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code