Novo umivanje tvrđave Španjola i priprema za programe

Novo umivanje tvrđave Španjola i priprema za programe

1
Podijeli

Potpunu revitalizaciju i obnovu tvrđave Španjola, na vrhu Herceg Novog započeli su prošle godine ekolozi sa NVO “Sinergijom” na čelu, a srijedu nastavili, realizujući novi projekat za oživljavanje ovog zapostavljenog kulturnog dobra.

Od zelenila i bršljana očišćeno je zdanje na ulazu sa desne strane, odnosno bivša kasarna, koja je nekad bila dvospratnica, a vremenom je urušena.

Picerija i restoran

– U ovoj fazi najvažnije nam je da uklonimo zelenilo i šut iz objekta, što je malo nezgodno, jer je nestabilan. Kad ne znamo hoće li objekat izdržati  moramo biti oprezni, a i da pazimo da ne oštetimo nešto. Bivšu kasarnu treba što prije sanirati – objašnjava  predsjenik „Sinergije“, Vuk Čvoro.

U ovoj NVO očekuju posjetu Uprave za zaštitu kulturnih dobara, iz koje su obećali da će doći i upoznati se  sa situacijom na Španjoli.

Akciju je podržalo desetak aktivista, uglavnom, standarna volonterska postava u svim akcijama  NVO “Sinergija”.

Nije izostala ni podrška Opštine, a najviše komunikacije ostvareno je sa Herceg festom, koji gazduje novskim tvrđavama i koji je dozvolio ekološko uređenje Španjole, ističe Čvoro.

– Odličnu saradnju imamo i sa Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novog. Oni nam pomažu, a čak u nekom smislu su i naš partner, jer treba da rade taksaciju zelenila, velikog krupnog drveća koje je nezdravo i mora da se ukloni, pa ćemo tražiti saradnju  i sa “Stambeno-komunalnim” preduzećem – kazao je Čvoro.

On je objasnio da pojedine puzavice po zidinama tvrđave i unutrašnjim objkektima danas, zbog nestabilnosti, imaju ulogu armature, pa zidovi od njih zavise, što umnogome komplikuje situaciju.

Akcija uređenja Španjole podjeljena je u dva dijela. U prvom je uklonjeno problematično zelenilo, a za subotu je zakazana nova akcija, u kojoj će biti sklonjen šut i presloženo neko kamenje, kako bi se unutrašnji prostor tvrđave koliko toliko vratio u prvobitno stanje i bio dostupan posjetiocima.

U NVO “Sinergija” neće stati samo na čišćenju i ekološkom uređenju, jer su u planu i sitne opravke bravarije, ali i postavljanje zaštitnih ograda na zidine tvrđave, kako bi se unaprijedila bezbjednost posjetilaca za buduće planiranje programe „Sinergije“.

Prema ugovoru o saradnji sa JUK Herceg festom, svi masovniji događaji na Španjoli biće obezbijeđeni, uz obavezno angažovanje, vozila policije, hitne pomoći i vatrogasne službe.

1 komentar

  1. Razumjem ove klince da rade to sve radi svog dobra, svog festivala i njihovog uzivanja, zar nebi trebala opstina malo ozbiljnije da se pozabavi sa ovim, da se odradi restauracija i da i ova tvrdjava bude dio turisticke ponude grada.

    16
    1

Ostavite komentar

*

code