Novo zelenilo, zaštita palmi, uvođenje led rasvjete, osvjetljenje tvrđava i zidina

Novo zelenilo, zaštita palmi, uvođenje led rasvjete, osvjetljenje tvrđava i zidina

2479
21
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

herceg novi zeleniloJP Stambeno komunalno ovih dana angažovano je ponajviše na održavanju zelenila. U tome prednjači zaštita palmi, koje je napala štetočina palmin surlaš, zbog koje su dvije palme u Bijeloj već posječene, a stotinjak ih je tretirano, kazao je za Radio Jadran, v.d. direktor Branko Božović.

„Palme su problematične već godinu otkada ih je napao surlaš, a najugroženije mjesto je Bijela. Palme koje nijesu napadnute biće fitosanitarno špricane. Dobili smo saglasnost Fitosanitarne uprave Crne Gore da to možemo raditi, u skladu sa procedurama koje su propisali. Do sada smo dvije palme potpuno srezali i zakopali na Tisovu gredu, na dva i po metra dubine“, priča Božović.

Picerija i restoran

Na području Bijele u petak su adekvatnim hemikalijama počeli tretiranje za očuvanje jedne palme. Ona je kompletno srezana i zaštićena folijama i određenim premazima, pa se u Stambeno komunalnom nadaju da će biti spasena.

palma rezanjeNarednih dana biće obavljeno  redovno orezivanje svih palmi u gradu, kojima su grane sasušene. Do sezone je u planu hortikulturno uređenje 20 manjih gradskih skverova od Igala do Meljina.

„Počeli smo od autobuske stanice, gdje smo uredili 3 skvera – kod trafostanice gdje prolaznici ostavljaju velike količine otpada, zatim još jedan u ulici Save Kovačevića i Braće Grakalića gdje su zasađene masline, a okolo ćemo zasaditi lavandu, odnosno višegodišnje žbunasto bilje. Jer sezonsko cvijeće koje smo sadili je ogroman posao, sa veoma malim efektom“, naveo je on.

Pored magistrale u dužini od 3 km biće zasađeni leanderi i kaktusi. Naručeno je 20 divljih naranača iz Italije, a cijena po sadnici je od 60 – 100 eura. Za sve naručene sadnice ovo preduzeće izdvojiće  23 hiljade eura.

U toku je akcija i da se iz muzejskog đardina izmjeste sadnice koje su izrasle pored magistrale. Na vidikovcu na Podima zasađene su dvije masline koje su bile u arlama kod Opštine.

 

Led rasvjetom pokriveno 80% gradskog područja

 

led rasvjeta hn 230216JP Stambeno komunalno od sredine februara sprovodi ugradnju led javne rasvjete, projekta vrijednog 2,6 miliona eura. Do sada je postavljeno oko 2300 svjetiljki i uži dio grada „pokriven“ je 80%.

„Ekipe su krenule sa postavljanjem ka prigradskim naseljima i selima i očekujemo da će iduće sedmice početi ugradnja dekorativne javne rasvjete. Riječ je o kuglama koje su bile po šetalištu i u centru grada. Stiže oko 900 komada, koje će raspoređivati 5 ekipa. Kugle će biti postavljene uz šetalište i u centar grada“, naveo je Božović.

Sljedeće sedmice očekuje se dolazak inženjera iz kompanije Hesel light koji će predložiti način rasvjete Sat kule, odnosno postavljanje fasadne rasvjete, kao i rasvjete za Stari grad.

images_slike_licnosti_branko_bozovic„Planirano je da to bude u okviru ovog projekta kojeg sada sprovodimo, a osvjetljavanje Forte Mara i zidina koje je spajaju sa Kanli kulom je naš sljedeći projekat. Trebao bi ga osmisliti tokom maja”.

Riječ je o fasadnoj rasvjeti osvjetljavanja tvrđava i starina kako se radi u nekim susjendim gradovima i Evropi. Predloge će dati ta grupa stručnjaka iz Hesel lajta koja je slične projekte realizovala u Dubaiju, Engleskoj i Kopenhagenu. Biće postavljeno nekoliko reflektora male snage, koji bi trebalo  da pokažu svaki kamen na tvrđavama i zidinama.

21 Komentari

 1. Ja se upravo javljam jer imam svoje misljenje i nema veze sa politikom, a to sto se ne poklapa sa misljenjem “kicuna”, “znam” i ostalih mediokriteta, nije moj problem, nego vas!
  0  0
 2. nemam nikakvu rasvjetu,jer mi je sa stuba skinuta nekad postojeća sijalica,nečijom voljom ili interesom pojedinca,a okolo svijetli kroz cijelo naselje kao Monte Karlo.Molim Božovića da mi vrate sijalicu,jer sam član DPSa,a skinuli su mi je namjerno zbog toga,kao što bi mi….
  0  0
 3. Bili bi srećni da imamo i onu žutu rrasvetu da vidimo doći do kuće,kao da živimo na Glogovac i ako mislim da i oni imaju rasvetu, kao Kruševac i sva sela u nov skoj opštini .Verovatno ovi što su 500 m od grada ne trebaju imati ni rasvetu ni put, ako im je to uspeh neka im ide na čas.
  0  0
 4. Ja ne znam jesam li ja blesav ili sta je ovo?Sada mi ono zuto svijetlo izgleda kao bolesno, pored ove led rasvjete, a i osvjijetljene su neke ulicice u kojima je bio totalni mrak.Cini mi se da su odje komentari vecinom tipa:mrzi sebe do podne, a od podne sebe i cijeli svijet! Nista novo ne valja.Pa vratite se u 20-ti vijek ili jos nazad…
  0  0
 5. Meni je rasvjeta nikakva ! Slažem se sa komentarom da dosta lošije svijetli, i da djeluje nekako sumorno i depresivno. U naselju gdje živim u Bijeloj (ulica iznad restorana “Bijela”), prije par dana su postavili ove nove LED svijetiljke. Stepeništa i prilazi ulazima od zgrada su ostali u mraku, ili su jako loše osvijetljeni. Svijetlost je usmjerena direktno na ulicu, na kolovoz, a trotoar i druga strane ulice je ostala u mraku. Volio bih zaista da vrate stare svijetiljke.
  0  0
 6. Nova rasvjeta je sve, samo ne loša! Posebno magistrala, sada i po kiši ne blješti asfalt, prijatnije su boje, mnogo je jače osvjetljenje, ne rasipa i ne smeta kada se iz mraka naidje na osvjetljen dio. Ako vam smeta LED rasvjeta, onda nosite svijeće, jer je i sijalica sa užarenim vlaknom početkom dvadesetog vijeka nazivana djavoljom rabotom 😉
  0  0
 7. U potpunosti se slažem da je neophodno osvijetliti tvrđave kao i ostale kulturne znamenitosti grada.
  Dobronamjeran predlog svim odgovornim u Javno komunalnom da se prvo sprovedu akcije čišćenja tvrđava(primjer starog grada DU) pa tek onda uradi njihovo osvjetljenje . Samo tako ćemo imati željeni a ne kontra efekat!
  0  0
 8. Sto se tice nove rasvjete, ono je najvece ruglo… Rasvjeta koja osvjetljava u radijusu od 6-7m. Kao da su svijece, a ne najnovija LED rasvjeta. Pri tom ova svjetlost je toliko prigusena da cijeli grad izgleda depresvnije nego sto je i izgledao do sada. Skroz neprirodna svjetlost. Ali bitno je da se pare bacaju…
  0  0

Ostavite komentar

*

code