NOVOSAĐANI ISPITUJU STANJE STARIH MOSTOVA U HERCEG NOVOM

NOVOSAĐANI ISPITUJU STANJE STARIH MOSTOVA U HERCEG NOVOM

126
0
Podijeli

Grupa od 8 studenata i asistenata sa novosadskog Tehničkog fakulteta, departmana za građevinarstvo, sa profesorima dr Đorđem Lađevićem i dr Vlastimirom Radonjaninom započela je u Meljinama na željeznom mostu, petodnevni program ispitivanja starih kamenih i željeznih mostova na području opštine Herceg Novi.

U opštini Herceg Novi ima više od 20 kamenih mostova, koji su građeni u raznim periodima, od turske, mletačke, francuske, austrougarske do jugoslovenske uprave.
Narednih pet dana biće istraženo stanje desetak mostova. Takođe, zadatak grupe je davanje stručnog mišljenja o stanju i kvalitetu konstrukcija, oštećenjima kao i mogućim sanacijama, kao osnova budućih projekata revitalizacije ovog vrijednog graditeljskog nasljeđa, koje nije pod zaštitom države niti opštine i podložno je uništenju.
Novosađani su ispitali već stranje starog kameng mosta Matkovića koji se još dobro „drži”, što se nikako ne može reći za željezni most u Meljinama.
Svakog dana grupa će se baviti premjeravanjem, uzimanjem uzoraka veziva i materijala, kao i stručnim opservacijama u koordinaciji sa profesorima za mostove u Bijeloj, Zelenici, Kutima, Sutorini i na Ljutom potoku.
– Obnovljeni i uređeni mostovi trebalo bi da budu valorizovani kao vrijedno graditeljsko nasljeđe, stavljeni pod zaštitu zakona o graditeljskom nasljeđu. Takođe, oni bi trebalo da budu nova turistička atrakcija Herceg Novog”, navela je koordinatorka projekta, Olivera Doklestić.
Opština je ranije dala saglasnost za ove aktivnosti, a pokrovitelj boravka radne grupe studenata i asistenata FTU je Turistička organizacija Herceg Novog.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code