NOVSKA PJACA: PONUDA ODLIČNA, CIJENE NE PADAJU

NOVSKA PJACA: PONUDA ODLIČNA, CIJENE NE PADAJU

381
0
Podijeli

Pazarni dan, subota, centar Novog ključa. Tiskaju se domaći i furešti, praćeni uličnim sviračima. Puni kafići na Trgu Nikole Đurkopvića, gužva na štadovima sa stripovima, gdje ljubitelji ove vrste umjetnosti mogu doći do jeftinijih strip izdanja.

 

No, svi putevi vode do novske pjace, ispred koje vam ovdašnji domaćini i domaćice nude bukete cvijeća od 1 eura pa naviše.

Picerija i restoran

Jedna vremešna prodavačica, sa doline nudi „100% domaće”, ali preskupe smokve za 3 eura, teglu borvnica za 4, kao i kupine. Šljive požegače iz Župe Nikšićke su najjeftinije, samo euro, lješnici s korom 8 eura.

Ni groždje nije skupo 1,5 euro kilo, koliko i breskve. Pijačne tezge su krcate sezonskim povrćem i voćem, ali i onim iz uvoza. Prvi šipak se crveni, po cijeni od 4 eura za kilo, a do njega i jagode, za čak 8. Kome li je stađun?

Među prodavcima se tačno poznaju ovdašnji koji nude autentične lokalne proizvode. Čuvena Zaga sa krtolom sa Vrbanja po cijeni od 80 centi za kilo, mrkovom i cveklom euro i po, česnom 5 eura kilo, raštanom i blitvom po 1 i po. Raštan je „planuo”, kaže nam Zaga, donijela je dvije vreće i za po ure nestalo. Kupci teško da zaobiđu njeno mjesto u vrhu pjace. Privlači ih njena vedrina i priča, uz kvalitet proizvoda, a i to bogme, što više daje nego što naplati.

Tu je i tezga sa zelenišom sa Ubala, po 50 centi su petrusin, selen, bosiljak, tušac…kupus 80 centi. Prolaze dobro i šumske kupine, iako je euro 100 gr, kao i domaća bundeva, još bez špica, po euro kilo.

Puna je sezona tikvica, ali su i dalje do euro, a „džinovske” od po 2-3 kila, nikle na Vrbanju, prodavačica daje i po 50 centi.

Brokule uvozne su čak 4  i po eura, a karfiol 2,5 eura. Boranija 3 eura za kilo…

Ribarnica je još u deset ura bila sa solidnom ponudom… Preostale dvije svježe lampuge po cijeni od 12 eura. Dosta je brancina i oradi sa uzgajališta po 10 eura, koji se prepoznaju i po nešto tamnijoj boji. Oni „divlji” odmah su prošli iako im je cijena bila 30 eura za kilo. Sipe su 6 eura, listovi 12 eura. Vidjesmo i svježeg lososa za 20 eura po kilogramu, veliki luc za 12 eura, kozice 10 eura, lignje 6… No, ko će jeftiniju ribu tu su i sitne uklete za 3 eura… Sve prolazi, a vidno stranci rado kupuju masline, po cijeni od 6 eura za kilogram.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code