Novska premijera predstave “Cvrčak i mrav”, koja je povezala Podgoricu, Budvu, Kotor...

Novska premijera predstave “Cvrčak i mrav”, koja je povezala Podgoricu, Budvu, Kotor i Herceg Novi

0
Podijeli

Predstava „Cvrčak i mrav“, rađena u koprodukciji NVO Teatar Mladih i NVO Maska, kao nosioca projekta, zatim JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, JU Gradsko pozorište Podgorica, JUK Herceg fest i JU Grad teatar Budva, uz podršku Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi, biće premijerno odigrana u Herceg Novom, u nedjelju, 27. maja u 19 časova.

Prema tekstu Milene Depolo, režiju potpisuje Branko Ilić, a u predstavi igraju: Branka Femić – Šćekić, Katarina Krek, Goran Slavić i Branko Ilić.
Po riječima glumca, Gorana Slavića, koji tumači lik Ezopa, predstava je već prikazana u Kotoru i Podgorici, a rezultat je zajedničkog napora svih glumaca.

Picerija i restoran

– Ideja se rodila na jednom NVO konkursu, na kom sam konkurisao za novac za ovu predstavu. Ideja je “ležala” nekih 3 godine, dok se sve nije dobro sleglo i na kraju smo uzeli stvar u svoje ruke, pokrenuli ljude i sve aktivirali. Uspjeli smo da ujedinmo sve te gradove i institucije i na kraju izguramo projekat koji je na premijerama imao veliku posjećenost – kazao je on.

Kako je objasnio, predstava iskače iz onog Ezopovog oblika basne u kom se cvrčak posmatra u negativnom kontekstu, odnosno kao neradnik. Komad je zapravo odbrana umjetnika i umjetničkog rada, a kritika sadašnjeg sistema.

– Naši likovi cvrčak i mrav se otimaju tom sistemu, u čemu na kraju i uspijevaju kako bi radili ono što vole. To je neka pouka koju šaljemo i djeci i odraslima, jer je predstava rađena i za djecu i za odrasle – kazao je Slavić.

Predstava je atraktivna za gledanje, jer ima dosta efekata i songova, koji se rađaju u trenutku igre na sceni, jer se pjeva uživo. Muziku za predstavu radila je rep grupa Who See, a ideja je bila reditelja, Branka Ilića.

– Oni su sami nosioci nekog revolta i bunta i njihovi tekstovi su takvi. Tako smo mi iskoristili kombinaciju njihovih i tekstova iz komada i sjajnu muziku koju su radili Who See, jer smo imali sjajnu saradnju sa njima. Oni su nam izašli u usret i pomogli su nam – objašnjava on i dodaje da predstava bez njihove muzike ne bi imala upečatljivu notu, na čemu su im zahvalni svi koji su učestvovali u ovom projektu.

Nakon Herceg Novog, predstava će biti ponovo prikazana u Kotoru i Podgorici, a tokom ljetnje sezone biće prikazivana u većini primorskih opština.
Ulaznice po cijeni od 3 eura mogu se kupiti na blagajni Dvorane Park 2 sata prije početka predstave. Informacije i rezervacije na broj: 068 851 031.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code