NOVSKA SKUPŠTINA BEZ KONSENZUSA OKO MAMULE

NOVSKA SKUPŠTINA BEZ KONSENZUSA OKO MAMULE

0
Podijeli

Nakon više od 4 sata rasprave na vanrednoj sjednici o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, odbornici hercegnovskog parlamenta, na predlog odbornika DPS-a Andrije Radman formirali su radnu grupu (sa predsvnicima svih odborničkih klubova) kako bi se predloženi zaključci uskladili sa zakonom i napravili održivim.

Međutim, do konsenzusa nije došlo, pa su zaključci prošli zahvaljujući glasovima vladajuće koalicije i odbornika Novske liste.
Prva dva su predložili kroz peticiju iz FB grupe ”Neka se čuje krik za spas Mamule”- opozivanje javnog poziva za učešće na Međunarodnom javnom tenderu za davanje u dugoročni zakup lokaliteta i ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i obustavljanje odlučivanja u okviru ovog tendera. Usvojeni su sa 18 glasova ZA i 15 uzdržanih glasova opozicije.
Treći zaključak, koji je bio predlog 16 odbornika vladajuće koalicije, koji su i zahtjevali vanredno zasjedanje, vraćanje opštini Herceg Novi na korišćenje i upravljanje ostrva Lastavica sa Mamulom, u nešto izmjenjenom obliku takođe je prihvaćen. Riječ „vraćanje” zamjenjena je riječju „ustupanje”, jer Mamula nikada nije ni bila opštinskko vlasništvo.
„Zbog svog posebnog istorijskog značaja za opštinu Herceg Novi, zahtjevamo od Vlade Crne Gore da se ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula ustupi opštini Herceg Novi, na korišćenje i upravljanje u cilju valorizacije, u skladu sa zakonom i postojećom prostorno planskom dokumentacijom. I ovo je usvojeno jedankim rasporedom glasova 18 za i 15 suzdržanih.
Jedino saglasje u lokalnom paralamentu postignuto je oko zaključka koji je predložio odbornik SNP-a dr Predrag Anđelić da se nastavi sa dijalogom i okruglim stolovima o načinu valorizacije ostrva sa svim relevatnim stručnjacima i građanima, uz što manje učešće političara.

Picerija i restoran

DEJAN MANDIĆ: NAPRAVILI SMO GREŠKU NIKO NAM NIJE BRANIO DA SE INTERESUJEMO

Koliko su i šta znali o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula u lokalnoj samoupravi i novskoj javnosti otkrio je na početku zasjedanja predsjednik opštine Dejan Mandić, podsjetivši na 2007. godinu, kada je američki investitor bio zaintersovan za ovu lokaciju.
O tom priojektu je razgovarano u lokalnoj upravi, bio je uključen i Savez boraca, sugerisali su da se zaštiti područje kao memorijalni centar, ali tada tender nije uspio – kazao je Mandić i istakao da su samim tim već tada imali saznanja o privatizaciji Mamule.
Za drugi tender su takođe u opštini znali, kao što i sada znaju i za tender za Institut, Brodogradilište, Rakite, ali nisu, kako je i sam priznao bili zaintersovani.
– Nismo se raspitivali, nismo bili aktivini, a treći put, sada, učestvovali smo u konsultacijama o infrastrukturi i davali informacije iz svoje nadležnosti Vladi. Nismo učestvovali u formiranju tenderske dokumenatcije, ali nas nije iznenadilo raspisivanje tendera za Mamulu -jasan je bio Mandić.
– Tender dva puta nije uspio ali sada ovaj jeste i to nam se ne dopada, a planski dokument bio je izložen upravo u ovoj sali, ovdje je bila i javna rasprava, ali mi smo napravili grešku, jer tad nismo bili zaintersovani da damo primjedbe – priznao je Mandić.
Ovakvo izlaganje naišlo je na poprilično oštre komentare koji su stigli iz klupa koalicionih partnera.
Ilija Veselinović (Srpska koalcija) je demantovao da je tender uspio, te je rekao da još ništa nije gotovo, i da su se okupili da bi tender oborili.
Miloš Bigović (PZP) se kao dio koalicije ogradio od izjave da su sve znali, i da su za razliku od Mandića jako iznenađeni tenderom.
Boris Vujović (NOVA) je konstatovao da se Mandić ne iznenađuje ni na šta što dolazi iz Podgorice, ali da je njih u NOVOJ neprijatno iznenadio.
– Vidimo da ni Skupština grada nije upoznata s tenderom, pa se postavlja pitanje da li je naš gradonačelnik iznad grada i iznad Skupštine, odbronika i građana i da vodi neku svoju solističku politiku zajedno sa DPS-om, a to nije prvi put. Škonatno je što Mandić radi – bio je izričit Vujović.
Mandić je odgovorio da je sve to populistički stav, te da niko nije nikome branio da se još od 2007. godine, raspita šta se dešava sa Mamulom.
– Odluku o ovome donjeće Skupština Crne Gore, a ne ova Skupština i zato treba ostavriti što bolju komunikaciju sa resornim Ministarstvom, kako bi se uključili i dali što bolje primjedbe.
Pa možda u razgovoru i da odložimo tender ili da se promjeni, ali bez razgovora nema riješavanja problema – smatra Mandić.

VLAST EVOLUIRALA, A OPOZICIJA MISLI DA SE MEĐUSOBNO OBRAČUNAVA

Iz opozicionih klupa uglavnom su tokom rasprave primjedbe bile da su predloženi zaključci koji su ponuđeni neadekvatni, samo deklarativni, a da nemaju uporište u zakonu i da zato nemogu biti sprovedeni. Zato je potreban konsenzus oko zaključaka koji bi zasita doveli do prave vlaorizacije Mamule.
Odbornik DPS-a Andrija Radman je zato ponudio da se dogovre oko zaključaka koji će imati efekta i koji će biti izvodljivi.
– Podmećete nam ”kukavičije jaje” za koje ako ne glasamo, moći ćete da kažete da je DPS protiv građanske inicijative. Ali, bez obzira na to nećemo podržati zaključke, jer nisu održivi i zakonski.
Po njemu prvi zaključak je nemoguć jer je procedura već završena, a treći nije valjan, jer ovaj lokalitet nikada nije pripadao opštini Herceg Novi.
Odbornik DPS-a dr Đuro Marić je kazao da sve dok je nešto samo politički pamflet neće dobiti njihovu podršku. Jer, vladajuća koalicija bježi od odgvornosti i pokriva se voljom naroda. Zašto su 14 godina čekali inicijativu građana, zapitao je Marić, optužujući vlast da koristi Mamulu i za unutarpartijske obračune i razračunavanje unutar koalicije.
Odbornik SDP-a Dragan Šimrak smatra da su svi bili u obavezi da se lokalitet očuva. Javnost nije bila upoznata ni sa studijom lokacije i onim što stoji u planksoj dokumentaciji.
– Da su građani imali ove dokumente gdje je do tančina objašnjeno kako to Mamula treba da izgleda stavovi građana bili bi manje emotivni, a ovako su samo iskorišteni za politčke poene i obračune ili obračune unutar kolacije ili partije. U kakvom je stanju danas ovo područje, tvrđave Španjola, Kanli Kula, Citadela i kako smo se o njima brinuli ne može nam biti na čast. To lokalnu upravu ne preporučuje da se o njoj brine, jer sve ostalo čime rukovodi i upravlja pokazuje poražavajuće rezultate – ustvrdio je Šimrak
Njega je poražavajući broj posjetilaca Muzeja podsjetio na broj potpredsjednika opštine. Kuća Iva Andrića je do juče bila kafana, a zgrada “Rudnika” samo što ne padne. Dvije godine lokalna vlast ne može da riješi odnose u JU Muzej i Galerija, a sada ozbiljno hoće da se bavi Mamulom, zamjerio je Šimrak.
Održavanje postojećeg stanja nije dobro, nije dobro ni da se nešto gradi, osim da se adaptira u postojećim gabaritima. Pristup Mamuli mora ostati slobodan, to je ono na čemu SDP insistira.
Za odbornika te partije Uroša Filipovića ovo je iznuđena vanredna Skupština koja je ispolitizovala peticiju, a mogla je biti organizovana i prije nekoliko godina.
– Šta nudite kao alternativu, jer do sad niste ništa osim politikanstva a ujedno i teško komunicirate između sebe – kazao je Filpović.
Miloš Bigović (PZP) tražio je pravo na evoluiranje mišljenja odbornika.
– Suština je da građani ostanu dosljedni stavovima, a mi da im u tome pružimo podršku. Možda sada mislimo drugačije nego prije i želimo drugačiji koncept, možda smo evoluirali, a imamo valjda pravo na to – kazao je on.
Miloš Konjević iz Novske liste se, kako je rekao, nadao se da će sve biti mnogo lakše i brže. Za njega su potpisnici i pokretači peticije jedini koji misle o svom gradu. Intersovalo ga je, ali nije dobio odgovor, zašto nije svih 18 odbornika vladajuće kolacije potpisalo zahtjev za sjednicu, kao i to koja je razlika između ove građanske inicijative i one koju je koalicija na vlasti odbacila kada se odnosila na Parking servis.
Odbornik SNP-a Predrag Anđelić je smatrao da je iza svakog zaključka trebalo dati i obrazloženje ovako su i po njmu oni samo deklarativni.

MIRKO LAZAREVIĆ: UMJESTO JEFTINIH POLITIKANSKIH TRIKOVA SHVATITE OZBILJNOST MOMENTA

Inicijator pokreta FB grupe ”Neka se čuje krik za spas Mamule”, Mirko Lazrević, istakao je da se oni ne zalažu protiv svake investicije.
Smatramo da je neki vid revitalizacije lokaliteta neophodan, ali da je ovaj ponuđeni apsolutno neprihvatljiv. Zalažemo se za revitalizaciju na način na koji se omogućava inkluzija, a ne ekskluzija. Postoji veliki broj fondova za revitalizaciju naslijeđa, a u to nam ide i prilog što je ostrvo u bafer zoni Unesko-a, što je blizu granica dvije zemlje EU, te je samim tim moguće razmotriti i mogućnost revitalizacije kroz IPA fondove. Tvrđava je takođe austrijsko naslijeđe, postoji mogućnost partnerske saradnje sa tom zemljom – dao je konkretni predlog Lazarević.
On je još jednom podsjetio na po njima nelogičnosti u tenderu, ali i na Zakon o zaštiti kulturnih dobara po kojem
“Svako ima pravo da, pod jednakim uslovima, individualno ili kolektivno, koristi kulturna dobra, radi učešća u kulturnom životu, uživanja, naučnog napretka ili druge dobrobiti koja iz njega proističe, kao i da doprinosi njegovom obogaćivanju i očuvanju”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code