Novska Služba zaštite i spasavanja među vodećim u Crnoj Gori

Novska Služba zaštite i spasavanja među vodećim u Crnoj Gori

3445
7
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

press-skobalj-radman-71116Za samo godinu i po novska Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi, uz velika ulaganja u opremu postala je jedna od vodećih u Crnoj Gori, kazali su novinarima njen rukovodilac Aleksandar Škobalj i predsjednik SO, Andrija Radman.

Hercegnovska Služba zaštite i spasavanja za period od 1. juna do 30. septembra, donijela je dobar plan aktivnosti u prevenciji od požara. On je obuhvatao obilazak šumsko-zelenih površina, utvrđivanje stanja i mjera aktivnosti za smanjenje opasnosti od požara, čišćenje grana i korova i uklanjanje divljih deponija na kojima je odlagan lako zapaljivi otpad, naglasio je Škobalj.

Picerija i restoran

–      Građani Herceg Novog su preko medija i postavljanjem plakata blagovremeno obavješteni o stupanju na snagu zabrane loženja vatre na otvorenom, angažovani su čuvari na kritičnim lokacijama i onim mjestima na kojima su proteklih godina nastajali požari a to su: Savinska Dubrava, kompleks Borići i Orjen, izvjestio je načelnik hercegnovske Službe zaštite i spasavanja, Aleksandar Škobalj.

On je dodao da su sa pripadicnima Komunalne policije svakodnevno izlazili na teren i otklanjali  moguće rizike. U prvoj polovini  juna krenuli su sa nerepresivnim mjerama, opominjali i skretali pažnju građanstvu. U drugoj polovini juna, avgustu i septembru Komunalna policija je imala 60 izlazaka i izdala čak 40 prekršajnih naloga, što je u odnosu na ranije godine kada su bila jedva 3 prekršaja, indikativan podatak – kazao je Škobalj.

U 2015. godini u Novom je bilo 10 šumskih i požara na otvorenom, dok je u 2016. taj broj sveden na 3. Kada je riječ o zapaljenim kontejnerima i deponijama, u 2015. godini bilo ih je 39, a u 2016. 21. Intevrencije Službe zaštite i spasavanja kod saobraćajnih nesreća u 2015. godini je bilo 10, dok je u 2016. taj broj porastao na 19. U 2015. godini bila je samo jedna potraga za izgubljenim licima u zaleđu Herceg Novog, dok se taj broj u 2016. popeo na 4.

Služba je primila u 2015. godini samo dva poziva za intervenciju za hvatanje gmizavaca, odnosno zmija, ali taj broj se u 2016. popeo na 15 intervencija.

Škobalj se osvrnuo i na sam rad Službe u prokteklom periodu, napomenuvši da je od 2012. godine tadašnja Vatrogasna jedinica preorganizovana u Službu zaštite i spasavanja. Odlukom o sistematizaciji iz 2015. godine namještenik u Služi postaje profesionalni vatrogasac-spasilac, a beneficirani radni staž sa 2 je produžen na 4 mjeseca na jednu godinu.

– Sistematizacijom Služba zaštite i spasavanja se dijeli na: vatrogasni jedinicu, tim za spasavanje iz nepristupačnih terena od decembra 2015. godine i jedini je posjedujemo u Crnoj Gori i okruženju nešto novo, tim za spasavanje na moru – izjavio je Škobalj.

Lokalna uprava je mnogo uložila u poboljšanje rada Službe u protekle dvije godine: dva seta uniformi – ljetnju i zimsku, komunikacioni sistem “Teta”, koji omogućava komunikaciju sa drugim službama zaštite i spasavanja, ali i sa drugim državnim službama, kao što su Policija i Komunalna policija, zatim nabavku baterijskih lampi, opremu za poplave, opremu za tehničke intervencije pri saobraćajnim udesima, za hvatanje zmija i gmizavaca, interventne uniforme za brzo reagovanje. Modernizovana su dva stara nefunkcionalna vozila koja se koriste za šumske požare, takođe kupljeno je i novo malo, vatrogasno, navalno vozilo namjenjeno za intervencije na Šetalištu, Škveru, uskim ulicama na rivijeri i na Španjoli, naročito u periodu ljetnje turistilke sezone.

Pored toga, u zaleđu Herceg Novog postavljen je i novi repetitor za telekomunikacije, kojim su pokriveni Sitnica, Ubaljska planina i Orjen. Sa pripadnicima DVD Krtoli uspostavljena je bolja saradnja, koja se ogleda u doniranju nove opreme i uključivanju ovog društva u telekomunikacionu mrežu. U mjestu Mrkovi, na Luštici prvi put je formirano vatrogasno odjeljenje od 9 pripadnika, koji su u početku koristili vozilo Službe zaštite i spasavanja iz Tivta, a koje je kasnije otkupljeno. Ovo je prvi put da je na Luštici vatrogascima na raspolaganju vatrogasno vozilo svih 365 dana u godini.

Uniforme su nabavljene i za 6 pripadnika planinarsko-sportskog kluba Subra, a uključuju skafandere, jakne, čizme, kacige, rukavice, ruksaci, užad, gležnjeve, čeone lampe i oprema za prvu pomoć. Služba zaštite i spasavanja posjeduje i alpinistička nosila i pojaseve u za potrebe izvlačenja.

Služba u ovoj godini ušla u pilot projekat “spasavanja na moru”, jer je sklopljen  ugovor sa firmom “Emergensea”, koji su joj  ustupili gliser velikih performasni.

–      Preopznali smo potrebu kao turističko mjesto imamo dosta turističkih brodova, pa u slučaju prevrtanja ili samog sudara da možemo da intervenišemo. Takođe za potrebe hitne pomoći i potrebe za transport vatrogasaca u slučaju izbijanja požara na Luštici, i za trasport povrijeđenih – naveo je Škobalj.

Služba zaštite i spasavanja prepoznala je potrebu i za interventnim plovilom koje bi posjedovalo sistem za gašenje požara na moru, odnosno na plovilima. Međutim, takva vrsta plovila je skupa pa hercegnovska Služba pregovara sa službama Tivta i Kotora, kako bi zajedničkim snagama nabavili potrebno plovilo. Kako je kazao Škobalj, uz Porto Montenegro, Portonovi, Lazaret, Luku Kotor i Lušticu Bay i veliku frekventnost plovila u zalivu, neophodno je posjedovati plovilo za intervencije na moru.

Podsjetio je na prvu taktičko-pokaznu vježbu, u maju, na kojoj je demonstrirana nova oprema i rad Službe zaštite i spasavanja, kojoj su prisustvovali predstavnici MUP-a Republike Hrvatske, načelnik državne Uprave za zaštitu i spasavanje, Ana Kordić, predstavnici Vatrogasne zajednice Republike Srpske, kao i direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić. Oni su vježbu ocijenili najvećom mogućom ocjenom.

Hercegnovska Služba zaštite i spasavanja ima izrađene planove za zaštitu u spasavanje od požara i poplava. Jedina u Crnoj Gori posjeduje plan zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa. U toku je postavljanje plana zaštite i spašavanja od klizišta i odrona.

Od septembra Služba detaljno sagledava situaciju i otklanja sve moguće opasnosti od poplava, a u taj proces uključeni su i Stambeno- komunalno i Komunalna policija, kao i Opština. Očišćeno je korito Sutorine kod ušća, u Zelenici potok Opačica kod Džorovog mosta, a plavljenje magistralog puta u servisnoj zoni i kod kružnog toka u Meljinama riješeno je odvodima.

Škobalj je podsjetio i na unutrašnju rekonstrukciju Vatrogasnog doma  i naglasio da je plan u budućnosti stalno ulaganje u Službu zaštite i spasavanja  u tehničkom i operatinom smislu, edukacija i dodatno usavršavanje službenika, kupovina opreme za požare na otvorenom, obuka 4 službenika za ronilački tim, ojačavanje Služne na moru, zatim rekonstrukcija spoljnog dijela zgrade Vatrogasnog doma.

Služba zaštite i spašavanja pokrenula je projekat obilaženja zgrada i solitera kako bi se građanima srenula pažnja na nefunkcionalne hidrante.

 

Radman: Za Opštinu Služba zštite od ključne važnosti

 

Iako je Službu zaštite i spasavanja u Herceg Novom nova vlast zatekla kadrovski i stručno dobro postavljenu, tehnički ipak nije bilo sve  onako kako je potrebno da bi služba reagovala kvalitetno u datim momentima, podsjetio je predsjednik SO, Andrija Radman.

–      Ulagali smo u opremu, ljudstvo, sredstva, i to je već pokazalo preventivno djelovanje ove službe. Imali smo manji broj ili značajno manji broj požara, sa manjim posljedicama – rekao je na pressu predsjednik Skupštine opštine, Andrija Radman.

Lokalna samouprava prepoznala je da je Služba zaštite i spasavanja jedna od ključnih službi kojoj treba posvetiti posebnu pažnju. Zato je ona sada jedna od najopremljenijih na teritoriji Crne Gore i spremna je da odgovori svim zahtjevima.

–      Prvi su inicirali saradnju sa kolegama iz Crne Gore, ali i sa Hrvatskom, BiH i Republikom Srpskom. S obzirom da se nalazimo na tromeđi ova Služba je inicirala puno projekata i aktivnosti kojima je rezultat  bolja koordinacija za efikasniji odgovor na sve što se može desiti na tromeđi – istakao je Radman.

Uspostavljeno je umrežavanje kroz digitalni sistem koji omogućava komunikaciju sa Komunalnom policijom, Upravom policijom, druge službe spašavanja. Radioamaterska veza sada je jedan je od razvijenijih sistema komunikacije i ne iziskuje novac.

–  Herceg Novi je prvi u Crnoj Gori napravio uslove za tkz. radio mrežu u slučaju opasnosti i signalom je pokrivena cijela opštine sa planinskim djelom. Od uočavanja problema do proslijeđivanja poruke period je veoma kratak, odnosno hercegnovska Služba ima najbrže reagovanje u regionu – istakao je Radman.

7 Komentari

  1. >topla?Nesto ti nije jasno ili ne zelis da cujes?U cemu je tvoj problem?Dobronamjerni savjet sa moje strane je da se malo preispitas ,mozda ti ipak treba neka strucna pomoc.Ako nije prekasno.
    0    0
  2. Оно је мој позив на мобилном. Хтио сам пријавити да је плутао је повећи гумењак са мотором заливом. Вјеровтно откачен у синоћном невремену.
    0    0

Ostavite komentar

*

code